Nästa artikel
Årets Bil 2014: Här är finalisterna
Årets Bil 2014

Årets Bil 2014: Här är finalisterna

Publicerad 16 december 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Juryn har röstat och nu är finalfältet klart. Här är bilarna som är med in i det sista och slåss om utmärkelsen Årets Bil 2014.

Nu är första gallringen avklarad, den ursprungliga listan med 30 kandidater har kortats ned till sju finalister. Bilarna som tar sig vidare till finalomgången är följande:

BMW i3
Citroën C4 Picasso
Mazda3
Mercedes S-klass
Peugeot 308
Skoda Octavia
Tesla Model S

Nästa steg är att juryn – som består av 58 europeiska motorjournalister, däribland Tommy Wahlström från Vi Bilägare – ska rösta ytterligare en gång. Vinnaren tillkännages sedan i samband med bilsalongen i Genève i början av mars.

Tommy Wahlström, som röstade på sex av de sju finalisterna i den första röstningsomgången, tycker att finalisterna var väntade:

– Men det är intressant att se att BMW i3 ändå höll till final, trots floppen i Euro NCAP:s krocktest. Tydligen har jurymedlemmarna förtroende för BMW:s säkerhet.

Inga överraskningar?
– Renault Captur var det många som trodde på, men bevisligen höll den inte hela vägen fram till final, säger Tommy Wahlström.

Diskutera: Vilken av finalisterna borde bli Årets Bil 2014?

Årets Bil 2014: Kandidater och favoriter

Alla kandidater:
BMW i3
BMW 4-serie
BMW X5
Citroën C4 Picasso
Ford Kuga
Hyundai i10
Jaguar F-type
Kia Carens
Lexus IS
Maserati Ghibli
Mazda3
Mercedes CLA
Mercedes S-klass
Mitsubishi Space Star
Nissan Note
Opel Cascada
Peugeot 2008
Peugeot 308
Porsche Cayman
Range Rover Sport
Renault Captur
Renault Zoe
Seat Leon
Skoda Octavia
Subaru Forester
Suzuki SX4 S-Cross
Tesla Model S
Toyota Auris
Toyota Corolla
Toyota RAV4

Tommy Wahlströms favoriter:
BMW i3
Ford Kuga
Mazda3
Mercedes S-klass
Peugeot 308
Skoda Octavia
Tesla Model S

Årets Bil 2014: Fakta

Årets Bil – eller "Car of the year" – är ett internationellt pris som årligen delas ut av en jury bestående av 58 europeiska motorjournalister. Vi Bilägares Tommy Wahlström är en av tre svenska representanter i juryn.

För att en bil ska kunna vara med i omröstningen måste den vara helt eller till väsentliga delar ny, gå att köpa i minst fem europeiska länder innan året är slut och ha en uppskattad försäljning som överstiger 5 000 bilar per år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-12-16 17:40
trasten

Jag skulle bli förvånad om det inte blir Tesla!

#2 • Uppdaterat: 2013-12-16 19:13
saabnisse

Två av dem, Mercedes och Tesla har ju ett helt orealistiskt pris för att kunna bli årets bil, hur bra de än är i övrigt.
BMW tillför ju inte något nytt utöver vad Volt/Ampera tidigare gjort.
Av de återstående är det ju bara Citroren som sticker ut, men sedan är ju frågan om det är tillräckligt för att bli Årets Bil?

#3 • Uppdaterat: 2013-12-16 19:29
Gäst (ej verifierad)

Håller med Nisse angående Teslan och Mercan. Lägg också till i3s relativa fiasko i EuroNcap vilket borde diskvalificera den.

De övriga är väl iofs bra bilar men ingen är väl direkt revolutionerande. Cittran eller Mazda 3 är mina favoriter ändå.

Men hur seriöst är Årets Bil egentligen? Golf vann överlägset ifjol och när nu Seat Leon tävlade i år så borde den väl åtminstone gått till final? I princip samma bil till ett lägre pris, men icke...Märkligt minst sagt.

#4 • Uppdaterat: 2013-12-16 19:52
Mistro

Inte lätt att veta hur de tänker här och min amatörgissning skulle jag inte våga satsa några pengar på.
Spontant känns Mercan och Teslan i en klass för sig och det vet i tusan om man vågar att utnämna någon utav dessa till årets bil.
Tidigare har elbilar vunnit men i3 känns ändå som lite speciell. Säljs dessutom jämfört med Teslan billigt.

Picasson ger väl inte så mycket mer "nykänsla" än den tidigare? ( eller? )
Octavian vettig och prisvärd som ingen annan men de andra två känns väl ganska "alldagliga"?
Då de 3 sistnämnda lär bli vanliga i trafiken så kanske det är någon utav dessa som utnämningen bör falla på men jag gissar ändå på antingen Teslan eller i3:an. ( just för att de sticker ut )

#5 • Uppdaterat: 2013-12-16 20:01
Raphael

Rålle G, eftersom Seat Leon i praktiken är en VW Golf så var det ju från början redan klart att den inte skulle gå vidare. Jag menar, Golf vann ju förra året. Det fungerar inget bra att ställa upp med samma igen om än till ett lägre pris, man vill ju ha något nytt i Årets bil...

#6 • Uppdaterat: 2013-12-16 20:09
Raphael

Jag tror på Peugeot 308.
Varför? Jo, därför!

Ja alltså därför att..
* Teslan är för dyr. Det är en lyxbil, inte en bil för vanligt folk. Så den är uträknad med en gång.
* Samma sak med Mercedes S-klass. Även den är för dyr för vanliga konsumenter.
* BMW i3 är gammal skåpmat, det är Opel Ampera / Chevy Volt fast förpackat i en småbil med tunna stolar, knasig däckdimension och hård fjädring. Om det hade stått ett annat namn på bilen än BMW så hade den aldrig kommit med.
* Skoda Octavia är inte särskilt spännande, även fast det är en rymlig och duglig bil. Men för beige, för blek, för alldaglig för att bli Årets Bil.
* C4 Picasso II har utseendet, utrymmena, nytänkandet, snåla motorer, bra pris, hög kvalitet, den tar minibuss-klassen ett steg vidare och skulle vunnit om det inte vore för Peugeot 308...
* Mazda 3 blir den hårdaste konkurrenten till Peugeot 308. Den kommer att väljas av de som tycker att 308:an är för progressiv och speciell och nyskapande.
...
Men eftersom Årets Bil ska just vara speciell, progressiv och nyskapande så blir det Peugeot 308 som vinner. Detta är inte bara en uppgradering av den tidigare modellen, utan den har ju låg vikt, utmärkta köregenskaper, utmärkt driftekonomi och massa finesser - men framförallt den har en egen stil, den har en unik interiör, den har en nyskapande ergonomi. Den är allt annat än alldaglig och beige. Och den är både rolig att köra och väldigt komfortabel samtidigt.

#7 • Uppdaterat: 2013-12-16 20:26
Peugo

Jag tror som MVH AL, Citroen C4 Picasso tar vinsten helt klart! ;)
Där har dom fått ihop ett paket som är väldigt svårslaget, väldigt mycket allting för pengarna!

#8 • Uppdaterat: 2013-12-16 21:05
Peter E

Efter årets(2013) totalt överlägsna vinnare både i Europa, i Världen och i Japan(!) så känns 2014 års finalister lite urvattnade.

Den som står ut lite från de övriga är väl S-klass, men det beror ju mest på att den är ganska mycket mer påkostad än de övriga.

Tesla...hmm, elbil i all ära men sen är det väl inget som är speciellt med den.

BMW I3, njae. Trodde nog att den skulle vara lite mer speciell, men är ju egentligen bara en konstigt designad elbil(många som är)

C4, Intressant utseende. Sedan är det väl slut med det intressanta.

Mazda 3. Skyactiv...ett konstigt ord för viktreducering(banta någon?) Ganska intetsägande.

Octavia, En förstorad Golf, tillför inget nytt som inte Golfen redan har.

308, En viktminskad Peugeot, varken mer eller mindre(gäsp)

#9 • Uppdaterat: 2013-12-16 21:10
Raphael

Ampera / Volt är en el-bil som laddas via elnätet. När elen är slut i bilen så startar en bensindriven räckviddsförlängare som laddar batteriet och därmed ger ström till elmotorn. Räckviddsförlängaren driver aldrig bilen direkt.

I3 är en elbil som laddas via elnätet. När elen är slut i bilen så - om man har valt detta tillägg - startar en bensindriven räckviddsförlängare som laddar batteriet och därmed ger ström till elmotorn. Räckviddsförlängaren driver aldrig bilen direkt.

Som sagt, helt olika tekniska lösningar som vi nu har kunnat konstaterat. Dessa bilar har verkligen inget gemensamt och i3 står för helt ny teknik som aldrig har skådats tidigare vilket gör den till en värdig vinnare av Årets Bil. Ända tills man faktiskt kommer ihåg att samma tekniska lösningar har redan vunnit en gång tidigare... En i3 kostar som en Ampera / Volt fast det är en småbil. En Ampera / Volt är iaf en mellanklassbil.

#a • Uppdaterat: 2013-12-16 21:13
Peugo

"Tyska besiktningsstatistiken", tror du verkligen på tyskarna? Skulle inte vara förvånad…
Snälla redogör då vilka stora brister PSA:s bilar har i statistiken? Fram med fakta och inte siffror som inte berättar någonting alls! Var är TÜV-statistikens data? Vanligtvis är det peanuts jämfört mot tyskarnas teknik som inte fungerar. Fransmännen har inte råd att skapa likadana konstruktioner som inte håller måttet, VW har bevisligen gått alldeles för långt med sitt mål att bli störst i världen och vi alla gör oss "dumma" (typ kungens nya kläder) med att köpa deras dåliga bilar. Du måste småningom förstå MVH AL hur världen fungerar. Den är inte så fin och ren som du tror, en fri marknadsekonomi finns inte och kommer aldrig att finnas. Firmorna ljuger hela tiden och vi får inte tro på dom. Av nån anledning har fransmännen varit ärligare?

Jag vet en miss av PSA och det är BMW-motorn THP som byggs åt dom i BMW-ägda fabriker i England. Dom har smått likadana "dumma" tekniska lösningar som VW har men som tur är så går dom inte sönder spontant. PSA borde satsa på vad dom kan bäst och det är att göra hållbara motorer och körglada, men ändå smått mjukare, bilar. Skulle ändå avråda er att köpa bensinturbomotorer. Fiat har kanske den bästa (kvalitetsmässigt), eller Renaults nyaste med indirekt-insprutning (den lilla)?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.