Bild
Nästa artikel
Nyheter

Apples plan för att komma ikapp Android Automotive

Publicerad 2021-10-09 19:29
Apple vill samarbeta mer med biltillverkarna för att utmana Google. Resultatet kan bli en ny och smartare version av Carplay.

Apple lanserade den tekniska lösningen Carplay för sju år sedan, ett år före konkurrenten Google presenterade motsvarigheten Android Auto.

Tekniken går ut på att spegla mobilens appar i bilens infotainmentsystem. Tanken är att göra körningen säkrare, men studier har visat att tekniken inte alltid är säker.

Google har även lanserat Android Automotive, som är ett operativsystem biltillverkarna kan använda för att bygga modernare infotainmentsystem. Med hjälp av den tekniken kan systemet inte bara visa mobilens appar utan istället få tillgång till bilens teknik, som exempelvis klimatanläggning eller bilinställningar.

Android Automotive har snabbt blivit populärt. Först ut att använda tekniken var Polestar och Volvo. Nu ska bland andra Stellantis, Honda och Renault följa efter.

Apple har därmed halkat efter Google och nu kommer uppgifter om att Carplay-systemet i framtiden ska få tillgång till ”djupare” information om bilen, skriver Bloomberg. Systemet ska få tillgång till funktioner som klimatanläggning, hastighetsmätare, radio och stolsinställningar, uppger personer med insyn i projektet som i nuläget går under namnet Ironheart.

Största fördelen för bilföraren blir att slippa växla mellan bilens infotainmentsystem och Carplay. För att komma vidare behöver Apple samarbeta med biltillverkarna för att hitta ett sätt att komma åt mer information från bilen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.