Bild
Nästa artikel
Allvarlig bugg stoppade utbetalning av miljöbilsbonus

Allvarlig bugg stoppade utbetalning av miljöbilsbonus

Nyheter

Transportstyrelsen var nära att betala ut miljöbonus till bilköpare som egentligen ska betala straffskatt.

Transportstyrelsen har stoppat alla utbetalningar av bonus till bilköpare som köpt en elbil eller laddhybrid sedan september, avslöjar sajten Carup.

Anledningen är en allvarlig bugg som uppstått i myndighetens system för utbetalning av klimatbonus. Systemet fick stoppas men har nu kunnat startas upp igen.

Elbilsköpare får i dag 60 000 kronor i bonus och även den som köper en laddhybrid är berättigad till miljöbilsbonus. Men tidigare under hösten upptäcktes en bugg som innebar att bonuspengarna i själva verket kunde betalas ut till köpare som slagit till på en så kallad ”malusbil” – en bensin- eller dieselbil som inte är berättigad till bonus. De köparna ska tvärt om betala en förhöjd fordonsskatt under tre års tid.

Transportstyrelsen hann skicka iväg brev till bilägarna, men inte betala ut några pengar. Eftersom systemet fick stoppas har utbetalningen av miljöbilsbonus till omkring 5 000 bilägare inte kunnat göras ännu.

– Utbetalningar dröjer, men nu är systemet up and running igen. Klimatbonusarna beräknas komma fordonsägare tillhanda med start under nästa vecka. De som väntar på klimatbonus behöver inte vidta några egna åtgärder, säger Jonny Geidne på Transportstyrelsen till Carup.


Tidigare under hösten kom också beskedet att Transportstyrelsen skrivit ut fel fordonsskatt på vissa bilar i Vägtrafikregistret. En del modeller skulle enligt systemet inte vara skattepliktiga eller ha en skatt på 1 krona.

Läs också: Bonus/malus görs om – både bonusen och straffskatten höjs 

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Styggavargen
2020-10-14 19:44

Usch, detta börjar likna lapptäcket vi har i våra andra skattefinansierade system... pengar väller ut ur skattkistan okontrollerat.

#3
Carl Trefalt
2020-10-15 17:10

Svensk byråkrati !

#4
walle_x
2020-10-15 20:30

Ingen koll på någonting i Sverige. Varför blir jag inte förvånad... Vi har Bolund, Ygeman, Damberg, Löfven, Lövin o.s.v. IQ-reserven.

#5
marauder
2020-10-15 20:54

"En bugg i systemet" dålig bortförklaring.. IT teckniker i Östeuropa som är i farten igen?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.