Nästa artikel
Aiways gör en Nio – lanserar batteribyte för elbilar
Nyheter

Aiways gör en Nio – lanserar batteribyte för elbilar

Publicerad 24 maj 2021
Kinesiska utmanaren Aiways siktar på att börja använda en teknik som Teslachefen Elon Musk dömt ut, nämligen batteribyte för elbilar längs vägen.

Aiways är ett av flera kinesiska bilmärken som nu siktar på den europeiska marknaden. Förra året presenterades två nya elsuvar, och året innan provkörde vi modellen U5.

”Trots att detta är en prototyp verkar bilen vara väl hopskruvad. Gamla föreställningar om att ’made in China’ automatiskt betyder taskig kvalitet är nog bara att glömma”, skrev vår provförare Fredrik Diits Vikström.

Nu är Aiways på väg att lansera en lösning som även kinesiska konkurrenten Nio storsatsar på. Det handlar om batteribyte längs vägen som komplement till vanlig snabbladdning.

Bilägaren kör in på stationen och får batteriet utbytt mot ett fulladdat

Främsta argumentet är att bilägaren kan åka vidare betydligt snabbare – efter bara tre minuter – jämfört med att vänta 20–30 minuter på att snabbladda batteriet. Bilägaren kör in på stationen och får batteriet utbytt mot ett fulladdat.

Aiways ska i första skedet bygga ”upp till 200” batteribytesstationer i 17 kinesiska städer under de kommande tre åren. Aiways U5 lanseras samtidigt i en ny version som klarar batteribyte. 

Det är oklart om batteribytesstationerna även kommer till Europa, som hos Nio. I nuläget är det  bildelningsföretag och taxibolag som är målgruppen för Aiways, men på sikt kan det bli aktuellt med batteribyten även för privatköpare.

Läs också: Klart: Nu kommer Nio till Europa – med batteribyte

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.