Nästa artikel
55 bilföretag på Svarta listan – ”skyldiga” 2,2 miljoner
Nyheter

55 bilföretag på Svarta listan – ”skyldiga” 2,2 miljoner

Publicerad 26 augusti 2020
På listan över företag som inte följer ARN:s beslut är bilsäljare och bilverkstäder vanligast.

Bilsäljare och bilverkstäder är den vanligaste kategorin på tidningen Råd & Röns så kallade Svarta lista. Där hamnar företag som inte följer besluten från Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Det är visserligen frivilligt att följa besluten, men det är ändå något seriösa företag brukar göra.

När tidningen nu uppdaterar listan inför hösten står det klart att motorkategorin är den största med totalt 55 företag. Om dessa företag hade följt ARN:s beslut hade de tvingats betala ut drygt 2,2 miljoner kronor, enligt Råd & Rön, och det är mer än en fördubbling jämfört med förra året.

Det enskilt dyraste ARN-fallet i motorkategorin handlar om återbetalning av en husbil. Det hade kostat företaget 640 000 kronor.

Läs också: Så får du rätt hos ARN

Det är alltså långt ifrån alla bilföretag som väljer att följa ARN:s beslut, men det är som sagt inte något tvingande beslut. I en stor rundringning som Vi Bilägare gjorde 2010 berättade bilhandlare om de tyckte att kunderna försökte lura dem.

– Jag litar inte på ARN, vi har vunnit ett annat fall i tingsrätt, men förlorat ändå i ARN. I det här fallet gick kunden till kronofogden, men de avskrev saken. När vi anser att vi haft fel så gör vi som ARN tycker, annars är de bara löjliga, sa en bilhandlare.

En annan bilhandlare sa att ”folk kan hitta på vad som helst mot bilhandlare”.

– Jag säljer ungefär 400 bilar om året och det är väl ungefär två fall om året som går till ARN. Det är jättetråkigt, men då är det oftast bilar i prisklassen 7 000–12 000 kr. De som köper sådana bilar har inte ekonomi för att något kan gå sönder.

Läs också: Glastaket exploderade – Inget garantiärende enligt Kia

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-08-26 12:01
saabnisse

Ja det är synd om bilhandlarna, de blir konstant lurade av alla bråkiga kunder som klagar på än det ena och än det andra.
Att det råkar bli lite fel en eller annan gång i specen över en beg. bil är ju egentligen kundens fel eftersom han inte varit tillräckligt uppmärksam.
Och att sedan klaga är ju oförskämt!

#2 • 2020-08-26 14:01
Kanske

ARN är ett skämt. Anmäler du ett ärende till dem och motparten svarar att de har för avsikt att göra rätt för sig så avskriver ARN ärendet. När du sedan kontaktar ARN och påtalar att motparten inte betalat fast de lovat skriftligen så svarar ARN att de inte kan göra något.
Mitt ärende anmäldes i våras. I mars medgav motparten felet och lovade att återbetala en biljett. De har inte betalat än och ARN tycker att detta är helt i sin ordning.

#3 • 2020-08-26 14:34
Styggavargen

Seriösa bilhandlare säljer oftast vidare bilar som kostar mindre än 50 000 kr, de vill slippa problemen...allt som oftast hamnar dessa hos mindre seriösa bilhandlare som då måste trilskas med "jobbiga" kunder och dåliga bilar som inte håller måttet. Tråkigt, men det händer nog oftare än vad man tror att bilhandlare och kunder hamnar i bråk över dåliga bilar.

#4 • 2020-08-26 15:09
Dana

Folk får skylla sig själva lite också. Man är faktiskt skylldig att kolla upp vad det är man köper för något och ta hjälp om man inte kan något om bilar.

Sen är väl det största problemet med bilhandlare att företaget står på någon i förorten och dom kör bara något år utan att betala alla skatter. För att starta upp igen och igen men nytt namn. Det finns bara ett fåtal beg bilhandlare som är seriösa, resten är bara kortlivade oseriösa företag.

#5 • 2020-08-26 16:08
Kanske

Kolla alltid den begagnade bilen på https://www.car.info/sv-se. Den sajten är riktigt bra och sanningen kommer oftast fram.

T.ex. https://www.car.info/sv-se/license-plate/S/BMX647 är mycket givande. Miltalet är halverat! Snacka om fusk.

Eller varför inte denna: https://www.car.info/sv-se/license-plate/S/UMU354 som var till salu för ett år sedan för 25 000:- nu 48 000:-. Måste finnas ganska ordentlig prutmån på den!

#6 • Uppdaterat: 2020-08-26 16:23
Ingemar Bohman

ARN; allmänna reklamations nämnden ÄR ett stort skämt!

#7 • 2020-08-28 10:18
Kanske

Bilfusket sker överallt.

1975 Ford LTD Country Squire - http://www.stationwagonforums.com/forums/threads/1975-ford-ltd-country-squire.54325/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.