Nästa artikel
Svartlistad bilhandlare: ”ARN är bara löjliga”
Reportage

Svartlistad bilhandlare: ”ARN är bara löjliga”

Publicerad 2 november 2010 (uppdaterad 8 maj 2014)
Här är bilföretagen som ARN varnar för i svarta listan. Ofta skyller företagen på att kunderna ljuger och vill lura dem. "ARN är bara löjliga, vi följer dem ibland om vi själva tycker vi har gjort något fel", säger en bilhandlare som fällts av ARN.

De företag som inte följer ARN:s rekommendationer hamnar på Konsumentverkets svarta lista som tidningen Råd & Rön publicerar. Vi har tittat på de bilföretag som hamnat där efter att ha sålt bilar med fel.

Samtliga företag har fått chans att kommentera orsaken till varför de finns med på svarta listan. Men i några fall har företrädare för företagen inte kunnat nås för en kommentar.

I andra fall har bilfirmorna bara slängt på luren när vi har presenterat att vi ringer från Vi Bilägare. I något fall har de inte velat kommentera alls.

"Jag litar inte på ARN"
En kund köpte en Volvo XC70 för 135 000 kronor. Enligt kunden upptäckte han någon månad senare att bilens fyrhjulsdrift var ur funktion. Det har företaget Nordic Bil i Jönköping rekommenderats att åtgärda – men vägrat. Därför hamnar företaget på svarta listan.

– Han ljuger om det där, fyrhjulsdriften fungerade när han köpte bilen. Bilen har också besiktats utan någon anmärkning om detta efter han köpt den. Han har kört sönder den själv och vill att vi ska betala för det, säger en företrädare för Nordic Bil.

En annan kund köpte en Volvo S60 för 65 000 kr av Målsryds Bilar. Efter köpet upptäcktes ett flertal fel på bilen, som köparen ville att bilfirman skulle åtgärda. Det vägrade bilfirman.

– Jag kommer inte ihåg det här. Det fanns ingen garanti på bilen och det var något om stolsvärme som inte fungerade. Jag vet inte om vi har fått något från ARN om det, säger bilhandlaren.

En annan Volvo S60-kund köpte en bil från Hörby Cars för 58 000 kr. Bilens ”check engine”-lampa lyste redan från början. ARN rekommenderade företaget att betala 2 599 kr för reparation av detta, något som bilfirman har vägrat.

– Vi har kraftigt reducerat priset med 7 000 kr för att motorlampan lyste. Det är mycket dumt av ARN att de inte tog hänsyn till det. Jag litar inte på ARN, vi har vunnit ett annat fall i tingsrätt, men förlorat ändå i ARN. I det här fallet gick kunden till kronofogden, men de avskrev saken. När vi anser att vi haft fel så gör vi som ARN tycker, annars är de bara löjliga, säger bilhandlaren.

”Folk hittar på”
En person köpte en Chrysler Stratus på Bilshopen i Malmö för 19 000 kr. Efter köpet upptäcktes flera fel på bilen, bland annat på växellådan. ARN tyckte att företaget skulle betala tillbaka 4 500 kr för felen.

– Vi har betalat tillbaka 2 500 kr till kunden, precis det som han har begärt, säger bilfirmans företrädare.

Ett annat företag på svarta listan är Bilhallen i Visby. Där köpte en kund en Volvo S90 för 55 000 kr. Enligt köparen hade bilen ett sprucket motorblock och han lät installera in en ny motor, som han ville att Bilhallen skulle bekosta.

Bilfirman vägrade det och ville inte betala, även fast ARN tyckte att de skulle göra så.

– Folk kan hitta på vad som helst mot bilhandlare. Vi har intyg på att motorn inte hade någon spricka, men det gick inte ARN på. Den här bilen hade gått 36 000 mil och då kan det vara något som går sönder. Vi vill inte vara med på nån lista, men om kunden låtit vår verkstad titta på bilen istället så hade vi kunnat göra det, säger Bilhallens ägare.

– Jag säljer ungefär 400 bilar om året och det är väl ungefär två fall om året som går till ARN. Det är jättetråkigt, men då är det oftast bilar i prisklassen 7 000–12 000 kr. De som köper sådana bilar har inte ekonomi för att något kan gå sönder.

Larsen Bil i Göteborg är ett annat företag på svarta listan, som upplever att de blivit lurade av kunden. En kvinna köpte där en Chrysler Voyager för 318 000 kr för två sedan.

Efter köpet tyckte kvinnan att bilen var svårstartad, något som ARN anser är ett ursprungligt fel. Kvinnan hävdar också att hon inte fått information om att bilen var direktimporterad.

– Hon ljuger, det här är en efterhandskonstruktion. Jag köper inte att de ska ljuga om det här och komma undan med det. Bilen har rullat som tjänstebil i Tyskland, det var hon fullt medveten om. Det står i vår dokumentation om bilen och i annonsen. Hon har blivit erbjuden att lösa tillbaka bilen, men det har hon inte gått med på.

– Jag hade gärna löst det här i Tingsrätten, men det vill inte hon tydligen. Efter åtta månader hör hon av sig om att en verkstad skulle ha hittat nåt fel på bilen. Jag har aldrig haft chansen att få rätta till det. Att ARN:s jurister anser att hon har rätt fattar jag inte alls, säger bilhandlaren.

”En del kunder aldrig nöjda”
Sportbilshandlaren Von Braun Sports Car finns också med på svarta listan. En kund köpte där en Chrysler Viper för 375 000 kr.

Företaget rekommenderas av ARN att betala 19 592 kr för fel på växellådan samt kalibrera om bilens hastighetsmätare. Men bilhandlaren har inte gått med på detta.

– En del kunder blir aldrig nöjda vad vi än gör. Det är första gången på 25 år som vi har ett sådant här ärende. Vi har gjort en kontantreglering med kunden. Vi har tagit kostnader flera gånger för kunden i efterhand, för att göra honom nöjd. Men han vill hela tiden ha ersättning för nåt mer. Nu har vi sagt stopp. Jag tycker ARN:s beslut är felaktig, det vore bättre att få det prövat rättsligt, säger bilhandlaren.

Läs också:
Du kan få rätt mot bilhandlaren

Så gör du när bilköpet gått snett

10 fall hos ARN

Svarta listan

Bilhandlare som inte följer ARN:s rekommendationer:

» Alterkvist Bil, Viskafors
» Bilhallen, Visby
» Bilshopen, Malmö
» CJ Invest, Borås
» Classic Cool Cars Sweden, Södertälje
» Rolsberga Bil, Eslöv
» Företagsbilar i Linköping
» Företagsbilar i Stockholm
» Hörby Cars, Hörby
» Larsen Bil, Göteborg
» Målsryds Bilar, Målsryd
» Nordic Bil, Huskvarna
» Power Auto, Rydsgård
» Rolsberga bil, Eslöv
» Von Braun Sports Car, Skene

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-11-02 13:05
Berno Alsing (ej verifierad)

Bilhallen Visby har figurerat flera gånger på svarta listan, han är "ökänd".

#2 • Uppdaterat: 2010-11-02 16:45
Focus

Det finns en del bilhandlare som är släkt med forna tiders hästhandlare i rakt nedstigande led. Det finn så klart jättemånga bilhandlare som sköter sig. Det är viktigt att skilja agnarna från vetet och därför bör de som missköter sig "Hängas ut" så ofta det är möjligt. Många av de människor som luras har ytterst små kunskaper om bilar, därför "Hurra ARN"

#3 • Uppdaterat: 2010-11-02 19:05
S-E S (ej verifierad)

Det finns säkerligen även ohederliga kunder?

#4 • Uppdaterat: 2010-11-02 20:25
Jägaren (ej verifierad)

S-E S: Om det finns ohederliga kunder kan en sådan räknas mot 1 000 ohederliga bilhandlare. Jag såg en märkesobunden handlare en gång som hade firmanamnet "R-L-bilar". När jag såg de båda kompanjonerna - och rishögarna - tänkte jag: "Ruffel och Lur"!

#5 • Uppdaterat: 2016-11-22 20:36
Roy Rantzow

ARN är ett bra skydd mot skojeriföretag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.