Nästa artikel
Nya bilar 2022: Här är 10 modeller på ingång
Lista

Nya bilar 2022: Här är 10 modeller på ingång

Publicerad 31 augusti 2022 (uppdaterad 31 augusti 2022)
Trots att det bara är fyra månader kvar av året har biltillverkarna planer på att lansera flera viktiga modeller – många av dem eldrivna.

Hösten brukar gå fort och om bara fyra månader står det 2023 i kalendern. Men innan dess kommer flera viktiga bilnyheter dyka upp på bilmarknaden. I den här artikeln listar vi några av dem.

Bilden visar dagens Audi e-tron, inte den uppdaterade versionen.

Audi e-tron facelift

Att Audi jobbar på en uppdaterad version av elbilen e-tron har varit känt länge. Den visas förmodligen upp under hösten. Exakt vilka nyheter den bjuder på är oklart, men modellen har fått kritik för hög förbrukning och den enligt uppgifter till Autocar får den uppdaterade versionen flera nyheter som ska kapa förbrukningen och förlänga räckvidden. Det ryktas bland annat om en ny typ av batteri, effektivare elmotorer och uppdaterad elektronik som bättre kan ta tillvara på energin som uppstår vid inbromsning.

BMW M3 Touring

Över 500 hästkrafter och kombikaross är ingen vanlig kombo. Men det är precis vad BMW M3 Touring bjuder på. BMW M3 Touring baseras på Competition-varianten av M3 Sedan och har därmed en 3,0-liters rak sexa med dubbla turbo på 510 hk och 650 Nm. Åttastegad automatlåda och fyrhjulsdriftssystemet M xDrive är standard. 0–100 km/tim går på 3,6 sekunder. Produktionen startar i november.

BMW XM

BMW har visat upp en ny prestandasuv för ”extroverta” köpare. Som namnet antyder blir BMW XM en helt ny M-modell i X-serien med suvar. Den färdiga produktionsversionen ska visas upp sent nästa år och byggas i USA. Den ska till drygt 90 procent se ut som konceptbilen. Den nya modellen kommer enbart som laddhybrid och får en bensindriven V8-motor kombinerat med en elmotor på totalt 750 hk och 1 000 Nm. Elräckvidden hamnar på upp till åtta mil.

Byd Han, Tang och Atto 3

Kinesiska Byd börjar säljas på den svenska marknaden i höst. Tre modeller dyker upp vid lanseringen. Först ut är Byd Han som är en fem meter lång sedanmodell med slank design och dubbla elmotorer vilket gör den fyrhjulsdriven. Systemeffekten ligger på 517 hästkrafter och 0–100 km/tim ska gå på 3,9 sekunder. 

Byd Tang är en eldriven suv med plats för sju personer och som hamnar i ungefär samma storleksklass som Volvo XC90. Även Byd Tang får tillgång till företagets Blade Battery. Batteripaketet på 86,4 kWh ger en räckvidd på 40 mil enligt WLTP och effekten är lika hög som i Byd Han (517 hk).

Byd Atto 3 är en mindre suv i det så kallade C-segmentet och som bygger på en ny plattform. Byd Atto 3 blir ungefär lika stor som Volvo XC40 och framhjulsdriven. Den får motoreffekt på 204 hk och räckvidd på 42 mil med batteripaketet på 60,5 kWh. 

Hyundai Ioniq 6

Elbilsmodellen Ioniq 5 får snart sällskap av Ioniq 6, som blir en slank sedanmodell med extremt lågt luftmotstånd. Hyundai Ioniq 6 har ett Cd-värde på 0,21 vilket är ännu bättre än 0,23 som ID. Aero kan skryta med.

Än så länge finns tyvärr inga uppgifter om varken effekt, räckvidd eller pris, men syskonmodellen Ioniq 5 som bygger på samma plattform har 800-voltsteknik för snabb laddning, fyrhjulsdrift som tillval och motoreffekt på 170–325 hk.

Lexus RZ

Lexus har hittills satsat mer på bensinhybrider än laddbara bilar, men nyligen lanserades suven NX som laddhybrid och sedan tidigare finns även kompaktsuven UX med eldrift. Nya RZ 450e är dock helt utvecklad för eldrift från grunden. Modellen blir fyrhjulsdriven och får totalt 313 hk och 435 Nm. 

Räckvidden ska hamna på ”mer än 40 mil”, enligt Lexus, men någon exakt siffra finns ännu inte. När det gäller acceleration utlovar Lexus 0–100 km/tim på 5,6 sekunder och förbrukningen ska ligga på under 18 kWh/100 km. Batteripaketet är på 71,4 kWh och är utvecklat för att ha 90 procent av kapaciteten kvar efter tio års körning.

Polestar 3 och ”Volvo XC90”

I höst visar Polestar och Volvo upp två nya och eldrivna suv-modeller. Polestar 3 som vi redan fått se några bilder på har prestanda, design och sportiga köregenskaper i fokus. Volvos ersättare till XC90, som eventuellt kan få heta Embla, får en mer ”bekväm och avslappnad” design. 

Polestar 3 kommer i flera versioner med räckvidd på upp till 61 mil. Produktionen av Polestar 3 startar tidigt 2023 i Kina och USA. Den officiella premiärvisningen ryktas bli i oktober. Volvomodellen blir först ut med ett nytt system som kallas Ride Pilot.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 30 augusti 2022 De glömde en kommande…
  • 30 augusti 2022 malus på M3 blir inte nådig.
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.