Nästa artikel
Volvo om ersättaren till XC90: ”Går enligt plan”
Nyheter

Volvo om ersättaren till XC90: ”Går enligt plan”

Publicerad 29 april 2022
Senare i år visar Volvo upp den eldrivna efterföljaren till dagens XC90. Enligt designchefen blir den ”en helt ny typ av bil”.

Volvo har bekräftat att efterföljaren till dagens XC90 ska presenteras under tredje kvartalet 2022. En av skillnaderna blir att modellen får ett ”riktigt” namn och inte en bokstavs- och sifferkombination. Det har ryktats om att den döps till Embla.

Flaggskepssmodellen blir helt eldriven och bygger på den uppdaterade SPA2-plattformen. Alla framtida Volvomodeller ska på något sätt vara elektrifierade. Dieselmotorerna ska på sikt överges helt. Enligt den nytillträdde Volvochefen Jim Rowan går utvecklingen enligt plan.

– Vi har lovat att lansera ett visst antal modeller varje år och under fjärde kvartalet detta år kommer vi släppa fler detaljer om den modellen som är extremt viktig för oss, säger han till Autocar.

Volvo visade upp det nya formspråket med Concept Recharge.

En försmak har redan visats upp i form av Volvo Concept Recharge från 2021. Den nya modellen verkar alltså bli mer ”lågbyggd crossover” än högbyggd suv, som dagens XC90. Designchefen Robin Page har kallat den nya modellen ”en helt ny typ av bil”.

En av nyheterna med SPA2-plattformen är att batteripaketet hamnar under bilen vilket ska ge ett slätare golv i kupén. Med dagens eldrivna Volvobilar ligger batteriet delvis i kardantunneln.

Polestar 3 får mer effekt och annorlunda design än Volvos modell.

Polestar ska lansera en syskonmodell till den nya Volvomodellen i form av Polestar 3. Förutom designskillnaderna kommer Polestar 3 med mer effekt och bara som femsitsig medan Volvos modell kan fås med plats för upp till sju personer.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.