Nästa artikel
Polisens nya bilar får inbyggd fartkamera för att avslöja trafiksyndare
Nyheter

Polisens nya bilar får inbyggd fartkamera för att avslöja trafiksyndare

Publicerad 9 december 2020
Polisen får snart leverans av över 2 000 nya Volvobilar på ingång. Många av dem får inbyggd ”fartkamera”.

Polisen ska uppdatera bilparken och har därför köpt in 2 200 nya Volvobilar. Det handlar om XC60 och V90 med antingen dieselmotor på 235 hk eller bensinmotor på 300 hk.

De nya polisbilarna har 360-graderskamera, ett nytt navigationssystem och det så kallade ANPR-systemet som automatiskt kan läsa av registreringsskyltar på bilarna intill och kolla upp om de till exempel är oskattade eller obesiktigade.

Däremot har de nya polisbilarna inte Volvos nya hastighetsbegränsning på 180 km/tim. Polisen har beskrivit de nya bilarna som ”ett stort steg framåt” jämfört med tidigare och leveranserna inleds i början av maj.

– Merparten av fordonsparken kommer att utgöras av Volvo XC60. För trafik- och eskortuppdrag blir det Volvo V90, har Robert Haaga, som är projektledare på Utvecklingscentrum Stockholm inom polisen, tidigare sagt.

Konstant ”fartkamera”

En annan finess som finns i de nya polisbilarna är en avancerade radarsensor som kan mäta hastigheten på bilarna i närheten. På så sätt kan polisen övervaka hur fort andra trafikanter kör utan att montera upp en fast ”hastighetsfälla” med laserpistol.

Poliserna i bilen får en varning direkt om någon kör för fort och fortkörningen spelas då även in på film.

– Det är en väldigt avancerad radar som läser av hastigheter till och med på mötande fordon. Det lagras också, så att man med lätthet kan ta fram bilen som kan vara aktuell att rapportera, säger Hans Nilsson, kommissarie på trafiksektionen i polisregion Stockholm, till TT.

Läs också: Se bilderna: Så ska polisens nya Volvo XC60 se ut

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-12-09 14:37
A.L

De som vill kan svara på en offentlig upphandling och enligt lag får man som utredare inte formulera ett enskilt bilmärke i förstudien (man kan däremot skriva ut vad som behövs och sedan namnge en lämplig leverantör, förslagsvis V90 - "eller liknande" som de flesta skriver.

I polisens fall har exempelvis både Mercedes, BMW, Nissan, Toyota och Volkswagen också presenterat och levererat bilar. En del av dem har också köpts in (både Volkswagen, MB, BMW - Nissan Leaf testas). Men som målad patrullbil är det främst Volvo och Volkswagen som används och där är V90 den bil som givit högst poäng enligt den utvärderingsmall som används. Det är viktigt att förstå, att en polisbil skiljer sig åt markant mot en civil version. Framförallt blir den tyngre och den behöver också klara högre hastigheter, däck som kan köra "över" trottoarer i 50 km/h etc, ha ett skydd undertill, kraftigare bromsar och chassi, rymma brottslingar och utrustning osv. Exakt utformning bestäms av polisen, givet de krav som ställs för användningsområdet.

Att sitta hemma på kammaren och formulera kritik utan fullständig insyn i polisens arbetssätt samt kravspecifikation är alltså enbart slöseri med tid. Låt polisen själv avgöra vad som fungerar bäst för deras verksamhet.

MVH AL

#c • Uppdaterat: 2020-12-09 15:54
systembolaget

Det var på tiden, synd bara att de inte kan läsa av alla dessa som kör drog och alkoholpåverkade, men "bara" närvaron kan få avskräckande effekt.

#d • Uppdaterat: 2020-12-09 16:06
Carl Trefalt

2 200 polisbilar vad kostar det?

#e • Uppdaterat: 2020-12-09 16:12
Bilräven

Självklart att nya polisbilar ska drivas på el eller vätgas. Om alla ”vanliga” ska betala straffskatt för fossiler, ska inte staten (polisen) köpa in nya diesel/bensin bilar. Men det är väl som när Miljöpartiet flyger till sina besök/uppdrag. Myndigheter gör som de vill - stick i stäv mot vad de ”predikar”.
Att el-polisbilar fungerar bra i praktiken finns det många bevis på, ffa i USA. De är snabbare, kostar mindre i service och underhåll och har därför fler ”arbetsdagar” än fossiler. Totalkostnaden lägre och effektiviteten högre - dessutom tystare och utan avgaser. Tänk om - tänk rätt!

#f • Uppdaterat: 2020-12-09 16:54
Carl Trefalt

Polisens 2200 nya polisbilar kostar omkring 2 Miljarder, men det inte att få fram någon exakt summa, hemligt.

#g • Uppdaterat: 2020-12-09 17:05
Carl Trefalt

Var det Offentlig Upphandling på Polisens 2 200 nya bilar? Eller var det bara Volvo som dög åt Polisen?

#h • Uppdaterat: 2020-12-09 17:57
A.L

Det är alltid offentlig upphandling när en myndighet köper utrustning. Till och med för militära ändamål.

I fallet total utgift landar man nog kring 2000 miljoner. Det låter helt rimligt.

https://polisen.se/aktuellt/upphandlingar/

Vad det gäller elbilar prövar polisen dessa. Men bara på försök. I framtiden är det inte omöjligt att man också kör elbil. Som patrullbil har jag svårt att se någon som kan svara upp mot kraven (Tesla inkluderad) i nuläget.

MVH AL

#i • Uppdaterat: 2020-12-09 19:57
Desmoholic

Som man frågar får man svar.

Jag har varit involverad i tillräckligt många offentliga upphandlingar ( fast inom annat område) för att veta hur mycket
energi som läggs för att anpassa frågan till den leverantör som man helst av allt önskar.

Sedan kunde naturligtvis Polisen fått sämre bilar än Volvo...

#j • Uppdaterat: 2020-12-09 20:18
A.L

Desmoholic. Nu köper polisen inte bara Volvo utan även andra märken. Men i fallet blåmålat är det främst Volvo och Volkswagen som används idag.

En och annan MB E-klass finns där också.

Men detta gäller de bilarna som vi ser ute på gatan.

Angående offentlig upphandling har jag också erfarenhet av det, och jag kan inte se att Volvo favoriseras mot bakgrund att det är en Volvo utan att man erbjuder den bästa lösningen kontra priset. För några år sedan hade man nämligen en sådan diskussion när XC70 blev polisbilen trots att BMW 5-serie hade bättre resultat i körproven. Priset blev där avgörande (och att Volvon var lättare att ta sig in och ut i samt att stolarna ansågs bättre. BMW hade bara utrustat sitt alternativ med en m-stol istället för komfortvarianten).

Underlaget i en offentlig upphandling är f.ö offentligt så om någon tror att köpet myglats fram är det bara att beställa hem anbuden och jämföra.

MVH AL

#k • Uppdaterat: 2020-12-09 21:56
Desmoholic

Jag påstår inte att det har myglats. Jag vill bara poängtera att offentlig upphandling inte i sig är en garant för att "bäst" leverantör vinner.

Likt de flesta omfattande regelverk innehåller det kryphål och tolkningar som en duktig upphandlare ofta kan nyttja för att påverka resultatet till önskad leverantörs fördel ( och ibland tvingas beställaren välja en notoriskt opålitligt leverantör bara för att den uppfyller kraven och har lägst pris eller att ).

Det är också ett regelverk som nödvändigtvis inte premierar den som har bäst produkt utan den som är bäst på formalia.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.