Bild
Nästa artikel
Se bilderna: Så ska polisens nya Volvo XC60 se ut

Se bilderna: Så ska polisens nya Volvo XC60 se ut

Nyheter

Polisen har 2 200 nya mildhybrider från Volvo på väg in i garaget. Här är skisserna som visar hur bilarna ska se ut.

Volvo ska leverera minst 2 200 nya polisbilar under de kommande åren, och för första gången ska suv-modellen XC60 tjänstgöra som polisbil.

Det är resultatet av en så kallad ”arbetsmiljöutvärdering” som gjorts med poliser från flera olika regioner.

Tidigare har polisen kört Volvos kombimodeller samt de upphöjda Cross Country-modellerna, samt suvar från andra märken.

– Merparten av fordonsparken kommer att utgöras av Volvo XC60. För trafik- och eskortuppdrag blir det Volvo V90, säger Robert Haaga, som är projektledare på Utvecklingscentrum Stockholm inom polisen.

Polisbilarna får inte samma hastighetsbegränsning på 180 km/tim som Volvo nu inför för andra köpare.

Läs också: Volvo levererar 2 200 nya polisbilar – både XC60 och V90

Se bilderna: Så ska polisens nya Volvo XC60 se ut

Skyltigenkänning och 360-graderskamera

Polisversionen av Volvo XC60 får motoralternativet B5 AWD vilket innebär en dieselmotor med mildhybridsystem på 235 hästkrafter. Volvo V90 får prestandaalternativet B6 AWD med bensinmotor och mildhybridsystem på 300 hästkrafter.

”Mycket kraft har också lagts vid att föra in modern teknik i bilarna, som kommer ha avancerad teknisk utrustning med exempelvis ett nytt navigeringssystem, radar, 360-graderskamera och ANPR (automatic number plate recognition)”, skrev Volvo i ett pressmeddelande.

Nu har polisen i Malmö även publicerat några preliminära skisser på hur Volvos polis-XC60 kommer se ut när den börjar rulla ut på vägarna.

– Nu får polispersonal i yttre tjänst ett bra arbetsverktyg med modern teknik och god arbetsmiljö. Svensk polis tar en stort steg framåt med denna nya generation av polisbilar, säger Anders Hall, utvecklingschef på Nationella operativa avdelningen (NOA).

Kommentarer

#1
2020-07-10 07:47

Hoppas polisen blir nöjd med sina nya bilar.

Pigga och utvilade poliser fångar fler bovar än trötta och omotiverade poliser.

MVH AL

#2
2020-07-10 08:54

Finns det utrymme i totalvikten för några skurkar när bilarna är lastade som vanligt?
De kanske får investera i hästkärror till buset.

#3
2020-07-10 10:32

235 hästkrafter för en polisbil känns lite klent. Speciellt då polisbilar är tyngre än vanliga bilar.

#4
2020-07-10 10:36

235 hk lär räcka gott tror jag. Mer går nog ytterst sällan att utnyttja säkert på allmänna vägar ändå. Det är väl oavsett mer än de flesta polisbilar som rullar idag.

#5
2020-07-10 10:49

Låter dyrt för oss som betalar. Hade ju varit bättre med Dacia Logan

#6
2020-07-10 11:11

Dags att äska mer pengar till drivmedelsbudgeten, kommer dricka soppa som de törstigaste kamelerna. Finns det ingen som tänker på totalkostnaden ? För övrigt så gynnar de den kinesiska ekonomin med de Kinatillverkade XC60.

#7
2020-07-10 12:20

J:L Det ingår i polisens kalkyl. I en sådan jämför man utgifterna mot den förvärrande nyttan, både hos vald leverantör som hos alternativen (som svarar på upphandlingen, polisens inköp faller under lagen om offentlig upphandling).

Och då föll valet på denna vagn.

MVH AL

#8
2020-07-10 13:57

Vi borde införa tull på allt som kommer från Kina. 50 procent rakt av. Kinas ekonomi måste krossas!
Stoppa kinesiska uppköp och låt Volvo bli svenskt igen!
Kinas regim bryter mot alla mänskliga rättigheter och de skiter i miljön. Blir det ändring på det så kan vi avveckla tullarna.

#9
2020-07-10 17:54

Jag tror tvärtemot dig V70Silver inte att man krossar Kina genom att isolera dem. Se bara hur det har gått med Nordkorea och Iran. En uppenbar risk när man gör så är att landet sluter sig och att ledarskiktet utnyttjar omvärldens fördömanden till att slå ner opinionen på hemmaplan. På så vis stärker man snarare den kinesiska regimen, vilket strider mot din grundtanke att den istället skall krossas. En mekanism som i stort sett varenda ledare känner till.

Personligen tror jag inte att vi tjänar på att öka protektionism och att använda drastiska metoder (tullar etc). Jag tror tvärtom att världen är betjänt av öppenhet och av ökat utbyte mellan olika regioner. Det är genom en sådan öppenhet (dit handel räknas) som kinesiska folket kommer närmare omvärlden och som möjliggör en demokratisk process. Dessutom - och detta torde vara dig väl bekant - så innebär tullfrihet en ökad ekonomisk aktivitet och i slutändan en förbättrad levnadsstandard. Det senare är även det en förutsättning för införandet av en demokratisk process.

För svensk del (vi lever som bekant till stora delar på export) är alla typer av handelshinder till nackdel. Vi förlorar i stort sett alltid på att stänga in oss. Därför tror jag inte att dina idéer om att krossa (eller rättare sagt stärka) den kinesiska regimen (hur det nu skall gå till rent konkret - Kina är nära på en stormakt i paritet med USA) gynnar oss här i Sverige.

MVH AL

#10
2020-07-10 16:24

Några Polestar 2 för 'tjänstetransporter' hade ju inte skadat för att jämna ut det hela.

#11
2020-07-10 16:49

V70Silver, du inser inte vilken enorm andel av de produkter som vi använder i vardagen antingen tillverkas i Kina eller innehåller komponenter som tillverkats i Kina. Vill du sluta använda allt som har minsta anknytning till Kina så får du i princip flytta ut i skogen, timra dig en egen stuga och leva utan mobiltelefon, dator, tv o.s.v.

#12
2020-07-10 17:07

Mildhybrid? Får hoppas att inte det blir många driftsstöranden när hybrid systemet strular. Been there done that...

#13
2020-07-10 18:31

Varför Polisen Dieselbil ???

#14
2020-07-10 22:51

Naiv syn AL. Kina ska likt apartheid i Sydafrika och Sovjetunionen hållas i schack för att knäcka systemet. Lägger vi in bränsle i denna typ av diktatur kommer det att sluta i en katastrof för den fria världen. Kina har koncentrationsläger likt nazisterna där de plågar oliktänkande och minoriteter.

#15
2020-07-10 23:27

För tankarna till gamla tiders "Tivoli" bilar, som tog ström från taket med en stång, eller hur det nu var!

#16
2020-07-11 14:24

J.L: Som jag skrev (apropå att vara naiv) så främjar du inte demokrati genom att isolera länder och diktaturer. Du upprätthåller istället dess styre. Ökat informationsutbyte och frihandel är att bygga broar mellan både olika kulturer som intressen. Protektionism och tullar innebär motsatsen.

Det här är också bakgrunden till EU och andra större samarbeten. Samarbetar vi kommer vi inte starta krig.

Sedan finns det en annan aspekt av det här också: Vad är det (rent objektivt) som säger att vårt sätt att se på världen och leva är mer korrekt än Kinas? Den frågan behöver J.L utveckla för att få ihop sitt resonemang.

MVH AL

#17
2020-07-11 22:31

AL, tyvärr är din inställning till Kina Naiv. Kina har genom att länder öppnat upp för handel från Kina i huvudsak i en riktning också satt sig i rävsaxen att teknologiöverföra genom joint venture upplägg där kommunistpartiet kontrollerar allt. Kina har knappast blivit mer demokratiskt genom sin utveckling från U-land till den största ekonomin, snarare visat prov på motsatsen. Avtalet med till exempel Storbritannien om .Hongkong är det färskaste exemplet där friheten inskränks i en skrämmande takt med dramatiskt ökad övervakning av åsikter, där frihandeln varit total och varit ett signum för Hongkong autonomi från Peking. Totalitära diktaturer är fullständigt immuna för frihandel där makten till eliten är central och vill utöka den till större territorier. EU- tanken bygger på demokratier som värnar fri och rättigheter för individen, som tyvärr börjar naggas i kanterna i vissa medlemsstater. Att genom kortsiktiga vinster sälja vår frihet under förespegling om frihandel är tyvärr något som kommer slå tillbaka hårt med målet att till slut kontrollera den fria tanken. Värna äkta frihandel på lika villkor !

#18
2020-07-11 22:33

Samarbete bygger på jämvikt i styrkeförhållandena

#19
2020-07-12 12:13

J.L Det handlar nog inte om att vara naiv, utan snarare om att fokusera på helheten (istället för anekdoter). Att isolera en stat - eller land - medför att man stärker dess maktskikt snarare än försvagar det. Att däremot öka utbytet mellan andra länder medför att man underlättar för att få igång en demokratisk process (givet antagandet att västerländsk s.k demokrati utgör ett ideal). Restriktioner mot ett land som Kina skulle därför få ungefär samma effekt som det har fått i fallet Ryssland, Iran eller Nordkorea (vars ledning använder isoleringen för att motivera sin egen existens på ett extra utstuderat och uppenbart sätt), d.v.s en opinion som fokuserar på en yttre fiende istället mot det egna interna problemet.

Sedan kvarstår några problem som vi nog behöver reda ut:

1. På vilka grunder utgör vår demokrati i väst någon slags norm?
2. Om vi nu har den bästa formen av demokrati - på vilka grunder har vi rätt att tvångsinföra den i andra länder?
3. Hur skall vi göra med sådana länder vars demokrati är uppenbart bristfällig? Skall vi exempelvis isolera och sluta handla med USA (som fortfarande är världens största supermakt och därmed strider mot din eget krav om ett styrkemässigt jämviktsförhållande)?

Risken finns att Sverige snart står ensamt kvar och själva blir ett isolat - ungefär enligt samma ytterlighet och extremism som kännetecknar andra delar av det svenska styret.

MVH AL

#20
2020-07-12 18:42

A.L, skall Polisen sova i bilarna? De borde köra Tesla model Y tycker jag..

#21
2020-07-12 18:53

Vargen: Polisen håller faktiskt på att testa eldrift, men har bedömt att tekniken inte är tillräckligt långt gången för att fungera som patrullbil. På sikt blir det däremot nog eldrift också för polisen - och så sannolikt även hos den målade bilarna.

Men idag uppfyller inte elbilarna de krav som ställs.

MVH AL

#22
2020-07-12 19:38

Vidhåller att AL har en naiv syn på Kina. Misstänker att det är plånboken främst i din "helhet".
1. I och med att vi båda lever i "väst", i ett fritt land, utgör någon form av grundvärdering att vi båda är måna om det fria ordet, yttrande & åsiktsfrihet. Vårt demokratiska system har brister, men att urholka den möjlighet att få rösta på olika alternativ och dessutom kunna avsätta företrädare, som vi anser inte håller måttet måste värnas i alla lägen. Det är en väldigt bra norm, som många människor riskerar sina liv för fly och komma till. 2. Vi har ingen rätt att påtvinga någon vårt system, däremot är det vår skyldighet att vår "röst" hörs mot förtryck och brott mot mänskliga rättigheter, vilket i allra högsta grad sker i Kina. Om du tror att sådant inte sker i Kina är det hög tid att bli informerad om missförhållanden med "arbetsläger/koncentrationsläger" där man tar kål på oliktänkande och "farliga" minoriteter. 3 Varför blandar du runt med "korten" och drar in USA, som ju trots sina brister är ett öppet och fritt land, vår allierade dessutom. Sverige kommer inte stå ensam och isolerat vi har många vänner i världen och dessutom nedlåta sig att Sverige styrs extremistiskt är inte ett speciellt intellektuellt faktabaserat uttalande, kika lite på Polen och Ungern där extremism tyvärr växer fram.

#23
2020-07-12 23:11

J.L, ofta ser man gärna mellan fingrarna när man handlar från olika regimer, bara man får sina varor till ett så lågt pris som möjligt eller när man själv säljer något till de samma, även om det kan ske övergrepp mot människor, djur och miljö bakom kulisserna. Man tiger alltså hellre än gör sig ovän med sin handelspartner.

#24
2020-07-12 23:48

Nejdå J.L, det är inte plånboken som styr utan svagheten i din gjorda koppling mellan naiv och anekdoter. Du drar generella slutsatser om min förståelse med utgångspunkt i enskildheter (som du dessutom fabricerat ihop och värderat enligt en högst normativ metodik), och därtill med en för mig uppenbar mycket grund syn på politik, demokrati och internationella relationer.

Du undviker dessutom kategoriskt att bemöta den stora svagheten i ditt eget resonemang, nämligen vad effekterna verkligen blir av att införa sanktioner. Om vi bortser från att det är befolkningen som verkligen får lida vid sådana åtgärder (det du säger dig vilja motarbeta) så åstadkommer det ingen förändring. Tvärtom stärker man landets ledarskikt ytterligare, något man också är mycket medveten om (Ja det är inte bara nutida totalitära regimer som har använt det, fenomenet är betydligt äldre än så).

Det är positivt att du inser att den västerländska synen på demokrati inte nödvändigtvis är förenlig med andra länders ideal eller system. Vår norm är ingen universell lag utan en följdverkan av hur vi valt att leva. Men samtidigt förstod du inte att du säger emot dig själv när du å ena sidan efterfrågar ett jämviktsläge för att i nästa andetag förneka att USA:s stora övertag (Och tveksamma demokrati) i världen just innebär ett avsteg från både jämvikt som din önskan att hålla styrkeförhållandena på en jämbördig nivå. Så nej, jag blandar inte bort korten, vad jag gör är att jag förklarar och pekar på dina motsägelser.

Att USA sedan är vår allierade är irrelevant för denna motsägelse (Och kan knappast tas som en ursäkt för att motivera tveksamheterna i deras demokratiska system -eller för den delen förekomsten av läger , terrorverksamhet och allehanda väpnade konflikter som man varit och är insyltade i. Så om vi nu skall införa sanktioner med utgångspunkt i demokrati, mänskliga rättigheter och gud allt vet vad så är det inte bara Kina och Ryssland som skall isoleras. Även USA hamnar på samma lista.

När det vidare kommer till extremism är Sverige ett mycket tydligt exempel på detta. Det finns det både mätningar som visar men framförallt så ser man det genom att studera den förda politiken. Men den parallellen kan vi lämna därhän i nuläget.

Att införa sanktioner mot Kina är inte möjligt, lika lite som att man kan göra det mot USA. I fallet Ryssland har man gjort det med uteblivet resultat. Sanktioner mot stormakter är lönlöst. Det som däremot fungerar är samarbete, både ekonomiska som politiska sådana. Då närmar vi oss varandra istället för att förstärka skillnaderna, något vi kunnat se just inte minst i Kina.

MVH AL

#25
2020-07-13 13:56

Jadu AL, vad ska man säga om ditt gränsfall till personligt påhopp och härskarteknik i argumentationen ? Du har ingen aning om mina kunskaper eller känner mig som person, lika lite som jag känner till dig. FN:s deklaration om mänskliga rättigheter från 1948 artikel 1-30 är det som länderna kommit överens om en gång i tiden kan vara värt att kika på i hängmattan någon dag. De regimer som fallit genom olika former av påtryckningar, kapprustning och sanktioner är Sovjetunionen med tillhörande Warszawapakt, Apartheidregimen i Sydafrika är bra exempel. Kinaregimen ger "blanka den" i vad och hur omvärlden kritiserar kinas "inre angelägenheter", se Hongkong som senaste avtalsbrottet, en extrem övervakning med västerländsk teknik av sina invånare ett annat exempel. Av kinas 1,4 miljarder invånare har cirka en kvarts miljard en medelklasstandard och övriga något helt annat. Kan konstatera att AL och undertecknad har en stor åsiktsskillnad avseende ovan debatterat ämne samt även klimatfrågan, bara att acceptera eller hur ? Streck i debatten

#26
2020-07-13 14:22

J.L: Att punktera dina anklagelser och motsatsargument är knappast en härskarteknik. Att däremot dela ut epitet om att folk är naiva faller in under den benämningen, dessutom med rena antaganden om både andras erfarenheter, kunskapsnivåer och definitioner. Så anklagelsen i sig gör att det krasar ganska rejält i glashuset.

Vad gäller mänskliga rättigheter och allehanda sanktioner osv så är det fortfarande verkningslöst. Sovjetunionen är ett mycket bra exempel på det (vars kollaps berodde på andra faktorer). Nordkorea, Iran och Ryssland är andra. Du väljer ännu en gång att inte bemöta den motsägelsen och på vilka grunder det är rationellt att stärka den regim som man säger sig vilja motarbeta, varför är oklart. Samma sak gäller på vilka grunder du väljer att exkludera länder som USA i sammanhanget. Ett land som om något pysslat med både det ena och andra. Så sanktionerna bör således inte bara gälla Ryssland och Kina utan även USA. Hur det sedan skall gå till återstår för J.L att förklara.

Angående klimatfrågan vet jag inte om vi har olika uppfattning. Jag kan inte dra mig till minnes att J.L uttryckt sig om den frågan i någon debatt där jag deltagit. Men om J.L är intresserad av ämnet har vi en tråd på forumet som handlar om miljö (och även klimatet). Välkommen dit!

MVH AL

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.