Nästa artikel
Regeringens plan: Förmånsbil ska bli lika dyr som privatbil
Nyheter

Regeringens plan: Förmånsbil ska bli lika dyr som privatbil

Publicerad 17 september 2020 (uppdaterad 2024-03-14 13:58)
Ett nytt sätt att beskatta tjänstebilar ska leda till att fler väljer en elbil.

De förmånsbilar som rullar på vägarna i dag är kraftigt subventionerade, något som ofta gör dem betydligt billigare för föraren än att köpa en bil privat.

Det vill regeringen ändra på. I flera år har det diskuterats kring nya regler för förmånsbilar, och nu föreslår regeringen att värdet för förmånsbilen ska vara detsamma som en privatägd bil, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är detta en del av en ”större grön skatteväxling”, något som ska öka skatteintäkterna med 150 miljoner kronor. Regeringen vill inte att det ska vara betydligt mer lönsamt att ta ut lön i form av en förmånsbil än att ta ut det i pengar.

Schablonen för hur förmånsbilarnas kostnader ska beräknas ska alltså göras om, men exakt på vilket sätt är ännu inte officiellt.

– Vi vet att förmånsbilen ofta är tyngre och törstigare än genomsnittsbilen. Vi hoppas att förslaget kommer leda till att det blir tvärtom. Att förmånsbilen är renare eftersom man väljer elbil, säger Per Bolund till DN.

Läs också: Skatteverket avslöjar: Nu ska fusket med lyxiga företagsbilar granskas

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-09-18 08:49
McTar

Jag har jämfört olika alternativ, då jag har möjligheten till olika lösningar.
Företaget har en miljöpolicy som säger max 60gram co2 i utsläpp. I och med detta så hamnar man på laddbara bilar.
I nuläget är det inte intressant med förmånsbil, med mina förutsättningar. Det blir ingen direkt förmån, utan bara en inlåsningseffekt hos medarbetaren.
Det som ändå gör kalkylen intressant är rabatten hos billeverantörerna (ca 12-20%).
Förmånsvärdet gäller dock ordinarie pris, aå den blir avsevärd ändå.
Nä, idag blir det billigare att privatleasing och ta milersättning.
Jag förstår att det skiljer en del, eftersom förutsättningar skiljer, men någon extra ordinär förmån finns inte idag.

#c • Uppdaterat: 2020-09-18 09:16
Styggavargen

Oj, nu ligger Volvo risigt på det..vem skall köpa deras bilar om de blir dyrare för företagskunderna?

#d • Uppdaterat: 2020-09-18 09:34
Stefan Eriksson

Bra där vargen, och med nya tuffare miljökrav blir det dessutom tuffare för dem att sälja sina låtsasterrängbilar. Jag är inte skadeglad för Volvo är ett viktigt företag för Sveriges välfärd bl a en stor arbetsgivare. Det är synd att de inte kan tillverkar miljövänligare bilar till lägre pris för oss medelinkomstagare som inte vill belåna oss upp till hårfästet för en bil.

#e • Uppdaterat: 2020-09-18 11:08
LC4ever

Tror man får skilja på tjänstebil, förmånsbil och företagsleasing. Tre helt olika saker.
Tjänstebil är en bil som enbart används i tjänst, många hantverkare etc som kör dessa.
Förmånsbil är precis som vissa skrivit, en bil som ges utöver lönen. Många chefer etc som har dessa, oftast dyra och inte allt för ofta miljöbilar. Så visst kan man strypa åt dessa.
Företagsleasing är det som de allra flesta har som har bil via jobbet. Oftast kostnadsneutralt för företaget men kan betyda lägre milersättning vid arbetsresor. För mig som anställd är kostnaden ungefär som att ha privat bil, ett leasingupplägg men med möjlighet att ha högre årliga antal mil mot privatleasing.
Företag som upphandlar mot stat, landsting och kommun måste ha i sin bilpark en majoritet miljöbilar.

Så, alla ni som ser nya bilar UTAN företags-logga, så är det troligtvis en företagsleasing.

#f • Uppdaterat: 2020-09-18 11:52
beachman

Bara för upplysning.
Att köra förmånsbil/personalbil är som att ta ett lån som du betalar av som pensionär. Det kan kosta dig miljoner i utebliven pension. Det är inte alls förmånligt om du inte planerar att dö innan pensionsålder.
https://www.privataaffarer.se/articles/2016/02/18/formansbil-dalig-affar-for-pensionen/

Jag köper mina bilar privat och betalar av dem i arbetsför ålder när man har råd!
Ren tjänstebil är en annan sak.

#g • Uppdaterat: 2020-09-18 13:21
L. Mäkinen

beachman, det där beror ju på hur arbetsgivaren väljer att skriva avtal med sina anställda. Min bil är en förmån och hade jag inte haft den hade jag fått en ersättning för att ha egen bil som inte är pensionsgrundande. Förmånsbilens förmånsvärde ligger dock i det som räknas som lön i företagets pensionsförsäkring. Avsättningen utökas dessutom procentuellt på lönebelopp över en viss nivå.

Att påstå att folk inte gärna väljer miljöbilar som förmån är rena dumheter. Efter att malusavgiften hamnade ovanpå förmånsvärdet har vissa modeller tappat i attraktionskraft.
Jag har en bekant som tog ut en Audi Q8 som förmån. Det har han ångrat några gånger.

Samvetsfrågan om jag hade kört en annan bil om jag inte haft bil via jobbet. Visst hade jag haft det. Då hade jag kunnat byta några gånger om året som jag vill helst.

#h • Uppdaterat: 2020-09-18 15:38
skånepågen

Då blir det kanske fler varsel för Volvo. XC60 bensin/el som hittills fått elsubvention. Den lär gå på eldrift dom första tre milen om man kör mkt försiktigt därefter drar den lika mkt som min gamla Ford Scorpio V6.....

#i • Uppdaterat: 2020-09-18 16:25
A.L

Oklart vad som menas med subventioner. Mig veterligen köper företaget in bilarna för sina egna pengar, den anställde beskattas för "förmånen" och företaget betalar dessutom arbetsgivaravgifter på lönesumman (förmånsbil läggs ovanpå lön).

Men visst; Om man i landet avundsjuk har problem med att vissa får (via avstådd lön som är alternativet) en bil medan andra tvingas att köpa den så är det helt ok. Men att kalla det för subvention visar enbart att man inte begriper sig på vad man pratar om (i ekonomiska termer).

MVH AL

#j • Uppdaterat: 2020-09-18 16:47
Optimus

A.L jag kan hålla med om att det är för stark ord med att säga det är subventionerat. Men enligt mig, så är det inget att snacka om att välja förmånsbil framför privatbil är bra mycket billigare. Skulle vilja se den som kan driva en privatbil av samma storlek och kostnad som förmånsbeskattningen. Det finns inte.
Dessutom driver regelverket en felaktig bilflotta. Inte många som skulle köpa samma bil privat som de nu kör som förmånsbil, det skulle bli alldeles för dyrt.

#k • Uppdaterat: 2020-09-18 16:53
Carl Trefalt

Det är bra att alla betalar samma pris för bilen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.