Nästa artikel
Handbroms för förare med tre fötter
<b>BENGT DIEDEN:</b>

Handbroms för förare med tre fötter

Publicerad 15 september 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Kan systemen byggas driftsäkra är elhandbromsen bara av godo, enda frågetecknet är hur man nu ska kunna göra en snygg handbromsvändning."
Var har moderna bilar gjort av handbromsen, frågar en brevskrivare i detta nummer.

Paraplykryckan under instrumentbrädan försvann för ett halvsekel sedan och nu börjar även handtaget mellan stolarna att bli mer och mer sällsynt.

Det finns tillverkare som håller fast vid att ha fotmanövrerad handbroms.

Till fördelarna hör
att man i allmänhet har mer kraft i benen än i armarna men å andra sidan krävs att föraren har minst tre fötter för att göra en precisionsparkering i backe om bilen har manuell växellåda.

Lösningen heter elektrisk handbroms, en detalj som nu börjar leta sig in även bland mellanklassbilarna.

Principen är enkel, en av föraren manövrerad elmotor drar åt handbromsvajern med rätt kraft för att bilen ska stå säkert.

Funktionen kan automatiseras mer eller mindre så att bilen aldrig står obromsad när den lämnas. Ännu en av bilens funktioner har tagits över av elmotorer.

Kan systemen byggas driftsäkra är elhandbromsen bara av godo, enda frågetecknet är hur man nu ska kunna göra en snygg handbromsvändning.

Diskutera: Vad tycker du om elektrisk handbroms?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-09-15 11:06
Krister (ej verifierad)

Helt underbar!
Med VW's autohold så behöver man inte oroas för starter i branta backar.
När hade man senast något behov av att göra en handbromsvändning?
Vissa bilar har ju handbromsen på framhjulen, lycka till med handbromsvändningen på en sådan!
Sedan är det inte meningen att vi skall sladda omkring på våra vägar, därav all "antikul"-elektronik.
Frågan är snarare, hur håller tekniken? Hur fungerar det på en 10år gammal begagnad? Bara att vänta och se.

#2 • Uppdaterat: 2010-09-15 11:20
Gösta (ej verifierad)

Frugans KIA Ceed har också system för start i backe. På KIA-språk "Hill Climb Assist". Fungerar riktigt bra. Jag frågar mig dock samma sak som "Krister", hur fungerar detta om 10 år? Tiden får utvisa huruvida alla datagrejer håller ihop över tid.

#3 • Uppdaterat: 2010-09-15 12:42
Thomas (ej verifierad)

Man ska inte behöva ta hänsyn till att vissa ska göra handbromsvändning eller att andra fortfarande kör otidsenligt med manuell växellåda, vid val av handbroms. Men där emot ska man ta hänsyn till reservsäkerhet. Kan man bromsa en bil med den elektriska handbromsen om det ordinarie bromssystemet faller ur? Om man har ett dåligt batteri och motorn inte startar, går det att lämna bilen säkert i en backe? Man kanske redan har släppt handbromsen innan man gör startförsök.

#4 • Uppdaterat: 2010-09-15 13:31
Sten (ej verifierad)

Ett av flera exempel på onödiga ändringar. En ändring som görs nästan bara för att det går ändra. Det rullar miljontals bilar världen över med väl fungerande mekaniska system (vanlig bromsspak). Det kommer med allra största säkerhet att bli mer problem med de elektriskt manövrerade parkeringsbromsarna, det vanliga med kontaktproblem etc. Autohold hade gått introducera ändå.

#5 • Uppdaterat: 2010-09-15 13:59
Jimmy (ej verifierad)

Hur är det med att byta bromsar själv på en bil med elektronisk handbroms? Vad jag har hört går det inte då det måste återställas via bilens dator. Smart sätt av märkesverkstäder att tjäna pengar på att få göra ett jobb som annars vem som helst kan fixa själv...

#6 • Uppdaterat: 2010-09-15 17:37
Tommy (ej verifierad)

Handbromsvändningar är ibland helt nödvändiga, förutom att det är kul!

#7 • Uppdaterat: 2010-09-15 19:00
Kjell-Åke (ej verifierad)

Jimmy: VW från årsmodell 2006 går det inte att byta bromsbackar eller reparera bromsar bak utan att ha tillgång till deras diagnosutrustning.
Många äldre amerikanska bilar hade mekanisk parkeringsbroms med pedal. Vill man har kraft för att sköta parkeringsbromsen vore detta väl vara tillräckligt utan att blanda in elektriska komponenter

#8 • Uppdaterat: 2010-09-15 19:54
Jes (ej verifierad)

Hade en MB med fotmanövrerad parkeringsbroms, fast man släppte bromsen med en handmanövrerad spak.
Vad skulle vara problemet vid manöver i backe med det systemet? Gick väl att ansätta bromsen lite så där lagom.
Dessutom behövs väl ingen fot till gaspedalen vid finliret, alltså en fot till kopplingen och en till färdbromsen. Borde gå bra.

#9 • Uppdaterat: 2010-09-15 20:31
Anders (ej verifierad)

Vilket tönt-resonemang!!!!!!!!! De flesta av oss är skapta med två fötter, någon nedan förespråkar att vi skulle ha fyra fötter. Om man lär sig vänsterfotsbromsning i en automatväxlad bil har man inga problem med start i backe, förkorta reaktionstiden vid en befarad situation. Att växla mellan automat och uråldrig manuell har inte varit något problem för mig sedan 1965. Jag kan även dubbeltrampa med "toe-and-heal" på 50-tals-VW. Alltså, sluta tjafsa,2 pedaler, 2fötter.

#a • Uppdaterat: 2010-09-19 16:38
Martin (ej verifierad)

Rätt använd så kan den hederliga handbromsen hjälpa till i svåra situationer (har själv åkt med en som räddade sig ur en situation med handbromsen).
men med dagens bilar med all elektronik så fixar bilen det själv, men för en rallyförare är elektoniken rena döden och han hamnar i diket,
men att använda den elektriska handbromsen om nödbroms funkade inte på den Audin som jag testade för några år sedan, det gick inte att ansätta handbromsen när bilen rullade.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.