Nästa artikel
Bilfrågan: Vattensjuka
 vanligt på Skoda Fabia?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vattensjuka
 vanligt på Skoda Fabia?

Publicerad 8 maj 2012 (uppdaterad 9 maj 2012)
"Min Skoda Fabia brukar vara fuktig på golvet på båda sidor runt kardantunneln. Vanlig sjuka på denna modell?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Har en Skoda Fabia -05 som till och från varit rejält fuktig på golvet på båda sidor runt kardantunneln vid baksätet. Det finns inga synliga ställen som det rinner in och eftersom det är torrt närmast dörrarna så kan det inte komma därifrån.

Nu känns det torrt efter att jag haft värmefläkt på några timmar varje dag och det har heller inte regnat på ett tag (bilen står ute). Är detta något som ni känner till som kanske är en ”vanlig” sjuka på denna modell.

Viggo Lidetun

SVAR:
Vattenläckage kan ha många orsaker och kan vara svåra att hitta. Då du inte ger oss något registreringsnummer på bilen har vi svårt att få någon vägledning från importören. Kanske någon av våra läsare kan hjälpa dig med tips?

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-05-08 10:14
Bengt 77

Inte ovanligt på modellen. Tidiga årsmodeller tog in vatten via sidorutorna fram (dåliga lister) men ska vara åtgärdat på senare årsmodeller (vilket 05:orna får räknas som) men just kombimodellen verkar ha passerat utan åtgärd. Har sett flera bilar hela vägen upp till modellskiftet 2007 som tagit in vatten och blivit blöta i golvet bak. Vänster sida verkar mer utsatt än höger. Fortsätt med värmefläkt! Mattan börjar nämligen möggla och då luktar det mer än apa. En doft som dessutom är svår att få bort. Skoda borde vid det härlaget listat ut varifrån vattnet kommer.

#2 • Uppdaterat: 2012-05-08 14:58
Oomkullrunkelig

Hade samma fel på en Renault Mégane. Fy fan vilken komplett skitbil det var! Aldrig mer en fransk bil.

#3 • Uppdaterat: 2012-05-08 15:16
lensek

Jag håller med Bengt 77. Hade för länge sedan en bil från samma koncern (VW) med samma problem. Vattnet kom in via sidorutorna och leddes snyggt och fint in i bilen via plastfolien på insidan av bakdörrarna.

#4 • Uppdaterat: 2012-05-08 16:01
GF

Jag hade haft problem blöt i mattan för förarsidan och baksäte endast vänster och har lämnat bilverkstad och prov test spola högtrycktvätt ingen fel då han torka mattor. Jag hämta bilen var torr men några dagar återigen blöt då han kolla noga allt hittat otät framrutan undertill silikonlister var slarva efter byte stenskott i vindrutan då byter andra ggr gick på garanti. Hade problem var bilen 2 år gammal sen inte mer. Jag ägt över 6 år nu.

#5 • Uppdaterat: 2012-05-08 20:28
Rikard

Jag avrådde grannen att köpa en Fabia, bla pga vattelekage och div andra åkommor, men bilhandlaren bedyrade att dom problemen inte fanns på dom nyare modellerna.
Ett halvår orkade han med bilen som bland annat inte tålde att vara ute (vatten i bilen)

#6 • Uppdaterat: 2012-05-13 18:36
Piotr Gabrys

Hej. Vi har en fabia 06 som andra bil. Har haft exakt samm problem med vatten i golvbrunnarna bak. DEt kunde bli så mycket som flera cm! Jag fick felsöka (efter jag tappat vattnet genom att ta loss golvpluggen!) Jag kom fram till att det efter några års tid skedde en deformation av gummilisten bak. En ränna formades där vattendroppar en efter en åkte ner tills de i den lägsta punkten trillade in på insidan, tog sin vidare färd ner vid sitsens kant och ner mot golvet (kanterna närmast dörren var torra!). Detta fixade jag genom att borra ett par dräneringshål i listen. Torrt som i Sahara efter detta (3 året nu). Ta kontakt med mig så förklarar jag mer. Piotr.gabrys@glocalnet.net

#7 • Uppdaterat: 2016-02-26 18:59
VW Polo 2012

Vore läge att på kommande Skoda Fabia uppgraderas med åror :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.