Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Var kan jag serva hybriden?

Publicerad 21 april 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Måste jag göra service på en Toytaverkstad för att hybridbilsgarantin ska gälla? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min Toyota Auris har rullat 3 600 mil och behöver snart service. Måste jag göra service på en Toytaverkstad för att hybridbilsgarantin ska gälla? 

Ewa

Svar:
Nej, du behöver inte anlita en Toyotaverkstad för att den femåriga hybridgarantin ska gälla. I sin dom 2012:13 förbjuder Marknadsdomstolen tillverkarna att tvinga bilägarna till sina auktoriserade verkstäder för att de ska få behålla garantin. Men för att undvika eventuella tvister i framtiden bör du anlita en verkstad som kan anses göra ett lika professionellt jobb som en auktoriserad Toyotaverkstad och som använder original- eller likvärdiga reservdelar.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Väljer du märkesverkstad när du lämnar din bil på service?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-04-21 07:37
Deeds

Servade min Kia på just Kia mest för att det är bekvämt, plus att de är serviceminded och har bra kundmottagande. Inte speciellt dyrt heller. 1.230:- kostade min senaste service. Nästa service är lite större och skulle kosta 1.750:- ungefär. För dom pengarna så letar jag inte efter andra aktörer.

#2 • 2016-04-21 08:09
Tobo

Min lokala märkesverkstad brukar vara billigare än Mekonomen vid prisförfrågan och man kan glömma ev. goodwill om man servar bilen någon annanstans än märkesverkstaden.

#3 • 2016-04-21 10:22
BBT6

Jag använder märkesverkstaden så länge maskinskadeförsäkringen gäller. Sedan den billigaste vilket alltid för mig har varit Mekonomen. Mekonomen har jag också anlitat för annat smått som inte är normal service. Mycket för att de ligger bäst till för mig, men för att de också är billiga.

#4 • 2016-04-21 10:47
Vidstige

Menar frågeställaren att det är första servicen när bilen rullat 3600 mil!?

#5 • 2016-04-21 11:44
Pi

Även om svaret från ViB är rätt rent teoretiskt så är det ändå ett tveksamt svar för bevisbördan om att servicen genomförts på ett minst lika bra sätt som hos en Toyota-verkstad lär, i händelse av problem med bilen, ligga på mig som bilägare och hur skall jag klara det ? Och som nån annan redan nämnt så lär väl ev goodwill-åtaganden vara långt borta om man inte gjort servicen på en auktoriserad Toyota-verkstad.
Sen var servicen dyr på min lokala Toyota-verkstad när jag en gång var Toyota-ägare och är det på motsvarande sätt numera så har jag viss förståelse för frågan som sådan. Beträffande Kia så kan jag bara hålla med Deeds - i alla fall avseende min lokala Kia-verkstad. Snacket om höga servicekostnader för Kia är för mig bara snack utan substans - i alla fall på vår ort.

#6 • Uppdaterat: 2016-04-21 12:04
Simon no1

Lägger man så mycket pengar på en bil så ska man ge den bästa servicen, allt annat är bara korkat gjort, personligen skulle jag aldrig köpa en begagnad bil som servats på icke märkesverkstäder om de inte gick ner ordentligt i pris, finns inget att tjäna på att inte serva hos märkesverkstaden och kan ge stora bekymmer i framtiden med goodwill

Snålhet bedrar vishet

#7 • 2016-04-21 15:03
Reverend Benny

Jepp, jag väljer alltid märkesverkstad på de nyare bilar jag haft. Har jag råd att pynta +100K för en bil så har jag råd att lägga några hundralappar till för att få den servad av någon som kan bilen. Det har lönat sig i längden för mig då jag just fått saker bytt på goodwill för att jag kört märkesverkstad.

MEN, därmed inte sagt att alla märkesverkstäder är bra. Det skadar inte att googla omdömen innan man lämnar in bilen.

#8 • 2016-04-21 15:16
petoos

Jag har själv en Auris Hybrid och det skulle inte falla mig in att serva den någon annanstans än hos Toyota. Om en bil kostar en bra bit över tvåhundratusen har man väl råd att serva den på en märkesverkstad? Annars är det något annat fel. Åk kommunalt!

#9 • 2016-04-21 16:37
OpelTobbe

Håller med om att man bör hålla sig till märkesverkstaden på en ny bil, men vad gör man när dom är så otroligt usla på både kundbemötande och kvalitet? Tänker inte köra 5 mil enkel resa för nöjet att serva bilen.

#a • 2016-04-21 17:48
alexf

Jag kör till Munka ljungby 14 mil för att serva min lexus is 300h bara för de har erfarenhet av hybrid bilar och de är trevliga och aldrig skulle lämna min bil till mekonomen

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.