Nästa artikel
Bilfrågan: Blinkindikering krånglar
Bilfrågan

Bilfrågan: Blinkindikering krånglar

Publicerad 8 september 2021
"Märkesverkstaden säger att de inte träffat på detta fel tidigare. Vad kan det vara?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har en Toyota Auris, årsmodell 2008. Indikeringslampan för höger blinkers fungerar oftast inte när man ska svänga. Ljudindikeringens "tick-tick" fungerar däremot, vilket räcker för att besiktningen ska godkänna. Blinkindikering vänster är helt okej och alla lampor på bilen fungerar som de ska. Om det är riktigt mörkt kan man se att det blinkar mycket svagt där blinkindikeringen i instrumentbrädan ska vara. Märkesverkstaden säger att de inte träffat på detta fel tidigare och att riva ner hela instrumentbrädan tar nog hela dagen med risk för att nya fel kan inträffa. Vad kan det vara för fel? Hur felsöka? Är detta ett känt fel som förekommer på detta bilmärke? Finns någon erfarenhet?
En i övrigt nöjd Toyotaägare

Svar:
Det låter i och för sig som ett jordfel/dålig kontakt, men är svårt att definiera utan att se efter. Verkstadens uttalande är troligen korrekt. Toyota ligger mycket lågt i tillgänglig felstatistik, inte minst när det gäller den här typen av fel. Så här svarar Toyota Sweden: ”Svårt, snudd på omöjligt, att säga vad det beror på utan en korrekt diagnos av problemet. Naturligtvis ska märkesverkstaden kunna undersöka saken, men det kan krävas att de behöver demontera instrumentbrädan.
Vi har inga andra kända fall som kan vägleda verkstaden, men rekommendation till kund är att låta verkstaden titta på felet och göra en diagnos.”
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 9 september 2021 Blinkindikering krånglar på…
  • 9 september 2021 Byt bort Toyotan till något…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.