Nästa artikel
Bilfrågan: Låg dragvikt på hybrid? 
Bilfrågan

Bilfrågan: Låg dragvikt på hybrid? 

Publicerad 21 februari 2022
"Stämmer det verkligen att man bara får dra drygt 300 kg på dragkroken?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag undrar om det verkligen stämmer att en Toyota Auris kombi hybrid bara får dra drygt 300 kg på dragkroken? Och gäller det oavsett årsmodell?
Mikael Bönsö

Svar:
Det jag fått fram är att det från och med 2014 (maj-produktionen), blev möjligt att få drag monterat på Auris. Men det gällde vid beställning av ny bil eftersom den då från början är förstärkt och modifierad för drag (enligt uppgift bland annat med högre kapacitet på kylsystemet) och att det enligt importören inte var möjligt att eftermontera dragkrok. Det var heller ingen imponerande dragförmåga man då fick– max 350 kg för att inte hybridsystemet skulle riskera att överhettas.
När så Auris ersattes av Corolla igen från och med 2019, blev dragkrok möjlig att montera och då med en maximalt tillåten totalvikt av 750 kg.
Vid köp av begagnad Auris med drag kan det vara en poäng att kontrollera om det gäller en eftermontering eller en originalmontering med tanke på tillverkarens uppgifter om den anpassning som görs vid fabrik.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 23 februari 2022 Pi skrev: Nåja, så liten är…
  • 23 februari 2022 Nåja, så liten är t ex en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.