Nästa artikel
Vilken pol först vid batteribyte?
Bilfrågan

Vilken pol först vid batteribyte?

Publicerad 2024-06-19 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Vilken pol ska man sätta tillbaka först vid byte av batteri? Jag och min mamma bytte bilbatteri på vår Toyota Auris 2011 (bensin), men hur vet vi att allting gick rätt? 

Efter att vi har bytt batteriet, startat och kört runt med bilen har det till synes gått bra. Batteriet verkat ta bra och känns heller inte svagt. Jag är däremot orolig över att vi satte på polerna i fel ordning och om det kan ha orsakat någon skada. 

Har bytet gått bra om bilen kör som den ska? Inga varningslampor dök upp när vi startade bilen efter bytet. 

Isa

Svar: När man ska ta bort batteriet är det bäst att lossa den svarta minuskabeln först. Det minskar risken för kortslutning ifall man råkar komma åt chassit med till exempel verktyget man använder. Därefter lossas den röda pluspolen. Och när man monterar det nya batteriet börjar man av samma anledning att montera den röda pluskabeln först och därefter minuskabeln. Enligt din beskrivning verkar det ha gått bra oavsett i vilken ordning du kopplade batteriklämmorna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2024-06-25 09:23 Vilken pol man tar först…
  • 2024-06-19 22:19 Har frågeställaren hört…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.