Nästa artikel
Bilfrågan: Vågar jag köpa dieselbil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vågar jag köpa dieselbil?

Publicerad 13 april 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren behöver råd om huruvida det är en god idé att köpa en dieseldriven Hyundai i30.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Funderar på att köpa en Hyundai i30 diesel. Men vågar man köpa en dieselbil med tanke på kommande restriktioner? Vi kommer inte att köra i innerstan och kör mest långa sträckor.
Ola

Svar:
Fossila drivmedel kommer att vara viktiga en lång tid framöver. Det återstår en hel del problem att lösa innan alla kan åka eldrivet. En snål diesel är ett alternativ. Försäkringsbolaget Folksam har listat bilar som de anser är bra val med fokus på säkerhet och just bränsleförbrukning och den bil du funderar på, Hyundai i30 1.6 Crdi 110 hk, är just en av de bilar som tas upp i ”Säkra och bränslesnåla nybilar 2018”. Särskilt Comfortmodellen kan vara ett smart alternativ eftersom CO2-utsläppet ligger på bara 95 g/km. Det kan också vara förnuftigt att köpa en lätt begagnad. Att välja ny innebär att den helst ska registreras före de nya skattereglerna 1 juli.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Håller du med om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-04-13 09:56
Saabium

Miljöproblem är mer än CO2, som för övrigt är ett överdrivet problem. Därför bör man undvika diesel, som har särskilt negativa problem med partiklar och NOx. Inget som framtiden kommer se positivt på, om man uttrycker sig försiktigt.

#2 • Uppdaterat: 2018-04-13 09:57
Simon no1

Att gå och köpa en diesel nu är väl tyvärr lika dumt som att köpa tjock-TV, värdeminskningen riskerar att bli en stor kostnad om man inte tänker behålla den tills den hamnar på skroten

#3 • Uppdaterat: 2018-04-13 10:04
pinjong

Att köpa en bil för fossilt bränsle är nog lika dumt som att köpa en tjock-tv skulle jag säga. Detta eftersom vi befinner oss i en övergång till det fossilfria samhället.

#4 • Uppdaterat: 2018-04-13 10:07
Simon no1

pinjong, håller med dig till viss del, men när företagen lägger om sin fordonsflotta kommer handlarna att översvämmas med dieselbilar och då blir det inte lätt, bensin är än så länge framtidssäkrare, väljer man dessutom hybrid kommer man ner i förbrukning och kostnad

#5 • Uppdaterat: 2018-04-13 10:36
A.L

Frågeställaren är tyvärr ett offer för en massmedial hetskampanj mot diesel - som enligt både tillgänglig expertis som utredningsinstanser är meningslös. I de regleringar som nu diskuteras i Sverige är det fler bensin- och bensinhybrider än dieselfordon som berörs. I takt med att just denna kunskap når ut till människor - och förhoppningsvis även in till mediehusen - kommer vi få en mer balanserad debatt och tillhöranden prisnivå på marknaden.

Så nej. Man kan i princip inte köpa någon bil idag och allra minst med fossildrift. Samtliga fordon kommer att påverkas av dessa planerade zoner, oavsett det är bensin, hybrider, diesel eller på sikt el.

MVH AL

#6 • Uppdaterat: 2018-04-13 10:41
2fast4you

#5 Mercedes går for diesel hybrider, et bedre valg en bensin hybrid? el i byen og mindre utslipp av co2 på landeveien, virker for meg som et smartere valg en bensin hybrid med mer co2 utslipp

#7 • Uppdaterat: 2018-04-13 10:49
Hackenbush

Helt klart dumt att köpa en Dieselbil som läget ser ut just nu. Bättre att köpa en hybrid eller elbil.

#8 • Uppdaterat: 2018-04-13 11:06
Raphael

Helt klart klokt att köpa en dieselbil som läget ser ut just nu. Särskilt för den som bor på landsbygden. En modern dieselbil släpper ut färre avgaser och har lägre förbrukning än en hybridbil i *verklig körning*. Hybrider fungerar bra i stan, där gör de mest nytta med alla start och stopp, men på landsvägen så drar de bara lite mindre än en bensin. Det man definitivt inte bör köpa nu är en bensinbil. Läste ett test om Kia Niro laddhybrid i senaste Teknikens Värld, när batteriet är slut så är det bara bensinmotorn kvar och den är tunn och seg (ingen turbo). Så en diesel har mer kraft, är trevligare att köra och dessutom snål. Och billigare att köpa än en laddhybrid. För den som långpendlar och kör på landsvägar och motorvägar så är dieseln ett bättre alternativ. Hybrider och laddhybrider är för stan, fast då kan man ju lika gärna ta bussen tycker jag, eller tunnelbana, spårvagn etc eller vad som finns i staden...

#9 • Uppdaterat: 2018-04-13 11:17
A.L

För de som lider av faktaresistens i fallet växthusgaser och diesel finns hjälp att få.

http://www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Publikationer/ISBN/6700/978-91-620-6782-3/

https://www.svd.se/fel-att-avrada-fran-kopa-av-dieselbilar

Som alltid är okunskap propagandans bästa vän. Det är därför vi har oberoende forskning som kan motarbeta asymmetrisk information.

MVH AL

#a • Uppdaterat: 2018-04-13 11:37
adzam

finns en risk att man får ett skambud när man vill byta in den mot en ny om ex antal år

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.