Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Vad skiljer växellådorna?

Bilfrågan: Vad skiljer växellådorna?

Bilfrågan

"Jag ska byta bil och har bestämt mig för att välja en automatväxlad. Vad skiljer de olika typerna?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Står i begrepp att byta min Volvo och har bestämt mig för en bil med automatlåda. Konstaterar att det finns olika typer av lådor, Powershift och Geartronic. Varför två olika? Vad skiljer? För- och nackdelar?

Tacksam om ni vill reda ut begreppen för mig.

Anders Nilsson

SVAR:
Geartronic är en konventionell automatlåda med momentomvandlare och planetväxlar. Den tillverkas av japanska Aisin i femväxlat utförande för Volvos bilar på liten plattform och sexväxlat på den stora.

Powershift är en så kallad dubbelkopplingslåda som tillverkas av tyska Getrag. I princip en mekanisk sexväxlad låda men med elektrohydraulisk manövrering. Växellådan har delats upp i två grupper om tre växlar vardera där varje grupp har sin egen våtlamellkoppling.

Man slipper härigenom ifrån värmeförlusterna i den konventionella automatlådan utan att behöva pruta alltför mycket på växlingskomforten. De motorer som kan kombineras med Powershift är bensinmotorerna T4, 2.0T och T5.

Geartronic ger de smidigaste växlingarna men till priset av åtta till tio procent förhöjd bränsleförbrukning. Med Powershift inskränker sig förbrukningsökningen till någon procent. Bägge växellådorna kan växlas såväl manuellt som automatiskt.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vilken växellåda skulle du välja?

Taggar: Bilfrågan, , Volvo

Kommentarer

#1
2011-03-18 10:39

Kör själv en V70 D5 diesel med geartronic lådan. Växlingarna går fantastiskt mjukt. Vid acceleration känns det nästan som en elmotor utan växellåda, den bara drar sömlöst. Imponerande. Många automatlådor jag kört genom åren har haft tendens att varva och surra väldigt utan att det egentligen händer så mycket. Men både denna och den dubbelkopplingslåda jag körde innan (Ford Modeo) beter sig mycket bättre. Tänk på bränsle förbrukningen dock...
Dessutom om man läser biltester ser man att vissa kombinationer motor-vxllåda fungerar bättre än andra. Provkör!
Lycka till

#2
2011-03-18 11:14

Man bör komma ihåg att den konventionella automatlådan har utvecklats sedan slutet av 1930-talet och är idag väldigt beprövad med mycket bra livslängd.
Det verkar inte vara fallet med dubbelkopplingslådan.
Volvo verkar ju ha klarat sig hyggligt men bl.a. VW-gruppen har ju haft en del problem.

När det gäller bränsleförbrukning så är det ju mest vid tätortstrafik som den ökar, det är ju också där man har mest nytta av automaten, men vid landsvägskörning är det nu för tiden väldigt liten skillnad genom lockup-funktionen på de högre växlarna.

#3
2011-03-18 13:02

Det beror på vilket märke av bil du tänker välja! Lyssna gärna med någon liten verkstad vilken erfarenhet de har av denna bilens växellåda! De berättar gärna! Ta red på vad en renovering av lådan kostar!
Ska du dra släp(husvagn? Kan fresta på lådan genom förhöjd temp.! X.tra oljekylare brukar hjälpa!

#4
2011-03-18 13:12

@saabnisse: Helt rätt. Dessutom kan jag tänka mig att många förare antingen inte kommer märka någon skillnad på förbrukningen, eller t.o.m. sänka den lite, med automat, eftersom de inte vet när man bör växla.

#5
2011-03-18 14:36

WallEnberg, det är ju en Volvo han avser att byta till.
Det är just vid inkoppling av släp som det verkar bli problem med dubbelkopplingslådor.
Den konventionella automatlådan har sällan några kylproblem nu för tiden.
Extra oljekylare var det som behövdes på 1970-talet.

#6
2011-03-18 18:36

Vid landsvägskörning är det troligen ingen skillnad alls mellan växellådor, eftersom den gamla typen då har kopplat bort den slirande momentomvandlaren med hjälp av lockup, precis som saabnisse skrivit.
I princip borde en modern DSG-låda vara mer lämpad för att dra släp med tanke på avsaknaden av momentomvandlare, men är det som saabnisse skriver, så har man än så länge underdimensinerat de lådorna. (DSG = Direct Shift Gear = Volvos Powwershift = dubbelkopplingslåda.)
En dubbelkopplingslåda är ju en förbannat smart konstruktion där nästa växel, vare sig det är uppåt eller nedåt, alltid ligger beredd, så att säga. Dock är det lite si och så med smidigheten vid parkeringsmanövrer. Somliga är bättre, andra sämre.

Har det gjorts någon test med samma förare som fått köra samma bil med respektive utan automalåda? Jag kan tänka mig att bränsleförbrukningsskillnaden inte blir så stor i praktiken eftersom man tillägnar sig ett lugnare körsätt med automat.

#7
2011-03-18 19:10

Det finns eller har funnits många varianter av automatlådor.
Jag har haft en Ford Fairlane V8 -66 med automat med 2 Drive-lägen. D1 och D2, där D2 var avsett för att köras i halt väglag då den startade på 2:an.

Jag har nu en Thunderbird V8 -88 med 3-stegs automat med "overdrive" och vad jag vet fungerar den likadant som en 4-stegs aut. Det är nog bara benämningen som skiljer.

Jag har också en Chrysler Sebring -06 med aut som kallas Steptronic. Man kan växla manuellt om man vill typ Tiptronic som jag tror att VW kallar det.

Jag har tidigare haft andra bilar med automatlåda och jag kan bara konstatera att det finns inget bättre än aut. Bränsleförbrukningen tycker jag håller sej inom rimliga gränser trots aut.

Den törstigaste bilen med aut som jag haft var en Taunus -80 med 3-stegsaut och en motor på blott 90 hk, så mitt råd är nog att inte ha för klen motor till en automatlåda.

#8
2011-03-18 19:46

Två frågor:

1.Är Volkswagens DSG samma som Powershift?

2. Hur kan förbrukningen vara LÄGRE med DSG än manuell låda? Har ju alltid varit så att automatare drar lite mer bränsle.....?

#9
2011-03-19 07:29

Till Bengt Dieden, Vi Bilägare

har Du glömmd VTC ? varför ? denna låda tager mindre brännsle än manual .

#10
2011-03-19 09:55

Det heter väl vanligen CVT "Continuously Variable Transmission" och det anses ju att det är den effektivaste automatiska växellådan.
Men även variatorlådor har nackdelar och i praktiken skiljer det inte så mycket i bränsleförbrukning.
CVT upplevs ju också som "sävlig", men det beror nog mycket på vilken bil den sitter i.
Men inte många fabrikat har den typen av låda.

#11
2011-03-19 11:01

Några svar och något påstående:

1. DSG och Powershift är inte "samma" låda. Däremot bygger de på samma principer.

2. En "DSG-låda" väger visserligen lite mer än en manuell, men detta uppvägs av att den alltid har "rätt" växel ilagd och att den i princip har samma verkningsgrad som en manuell. Därför drar en bil med DSG-lådan mindre än en manuell.

3. CVT-lådan drar alltid(?) mer vid landsvägskörning. I stadskörning mindre. Orsak? Verkningsgraden.

#13
2011-03-19 16:06

DSG är förvisso VW:s benämning, men den är numer ganska accepterad som en allmän benämning på dubbelkopplingslådorna.
En CVT-låda kan i princip alltid ha absolut rätt utväxling efterom den är helt steglös, men den har transmissionsförluster som i viss mån äter upp vinsten.

#15
2014-05-23 10:50

Den effektivaste automatlådan är naturligtvis E-CVT som hybridbilar ofta har där förbränningsmotorn kan hållas vid ett varvtal och en belastning där verkningsgraden är bäst vilket ingen av de andra växellådorna kan vilket visar sig inte allra minst i statstrafik där växellådan kommer mest till användning. E-CVT har inte heller några kopplingslameller eller bromsband som slits ut med tiden.
Här kan man leta efter bränslesnåla bilar som är utrustade med andra typer av automatlådor än E-CVT bland de bränslesnålaste bilarna.
http://www.spritmonitor.de/en/evaluation/economic_models.html

#16
2014-06-29 20:10

Geartronic (år 2014) är en traditionell 8-växlad automat med lock-up i 2-8-an... således är den lika bränslesnål som en manuell... och man slipper DSG lådornas egenheter. BMW har samma låda i sina bilar.

#17
2019-05-08 09:57

Ska du behålla bilen länge och om du ska dra tyngre släp ofta som t.ex. husvagn så brukar de flesta insatta råda att undvika dubbelkopplingslådor och CVT lådor och istället förorda mometomvandlarlådor (turbinlådor). Värt att betänka.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.