Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Får en lastbil dra flera släpvagnar?

Bilfrågan: Får en lastbil dra flera släpvagnar?

Bilfrågan

"Uppslagsverket säger att en långtradare får dra en eller två släpvagnar. Stämmer det?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
I Nationalencyklopedin sägs beträffande vad ”långtradare” är: ”lastbil med en eller två släpvagnar”. Sedan när får en lastbil dra två släpvagnar efter sig?

Bosse Malmqvist, Hässelby

SVAR:
Det finns faktiskt ingen annan begränsning i antalet släpvagnar än att fordonstågets längd får vara högst 24 meter, eller hela 25,25 meter om vissa särskilda villkor är uppfyllda. Det är vanligare än man tror med lastbilar som drar två släpvagnar.

Det är oftast en lastbil med tillkopplad dolly, en liten släpvagn med en vändskiva som en påhängsvagn (semitrailer) vilar på. Den kombinationen, och vissa andra liknande kombinationer får köras i upp till 80 km/tim.

Däremot får en vanlig lastbil med två vanliga släpvagnar bara köras i högst 40 km/tim och drar man tre eller flera släpvagnar är högsta tillåten hastighet 30 km/tim.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-03-16 09:39

Längden på lastbilar mäts lite olika i Europa och exempelvis USA. I Europa mäts längden från bilens främre stötfångare och i USA mäter man från baksidan på hytten. Då åkerierna vill ha så lång flaklängd som möjligt, har lastbilar i Europa motorn under förarhytten. I USA kan man placera motorn framför förarhytten, då det inte inverkar negativt på lastkapaciteten.

#2
2011-03-16 19:56

Vill minnas att Kinnarps hade sådana rätt feta "roadtrains" (roadtrains i svenska mått mätt iallafall).

http://media1.vgregion.se/vastarvet/VGM/Fotobilder/K-bilder%2013/16/1M16_D40760.JPG

Som denna men i modernare utförande.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.