Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Vad menar ni med "premium"?

Bilfrågan: Vad menar ni med "premium"?

Bilfrågan

"Vi Bilägare nämner i flera tester och provkörningar begreppet "premium" och "premiumbil". Vad menar ni med detta?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Vad menar ni med "premium"? Vi Bilägare nämner i flera tester/provkörningar begreppet "premium" och "premiumbil". Vad menar ni med detta?

Det tycks som om ni refererar till olika märken, ofta tyska, som ni anser vara premium, men även de svenska, och gör jämförelser mot dessa.

De tyska märkena har fallit hos många de senaste åren – se er egen undersökning AutoIndex! Audi – troligen bra bilar, men har fortfarande problem med service, inte minst bekräftat av AutoIndex. Mercedes-Benz – titta på deras behandling av kunder med rostskador trots marknadens längsta rostskyddsgaranti! Bedrövligt!

Saab – problem med tändkassetter, rostskador och informationsdisplayer, samt godtycklig behandling av kunder med dessa problem. Volvo – vilken modell ska man köpa för att få en "premiummodell"? Volvo blandar toppkvalitet med magplask.

Enligt AutoIndex tycks det finnas några "premium-märken": BMW, Toyota och Subaru, som har kunder som är mycket nöjda!

U. Persson

SVAR:
Det finns ingen vedertagen definition av begreppet premiumbil. Ordet premium indikerar enbart att det handlar om en högre kvalitet och därför är inte begreppet nödvändigtvis likvärdigt med lyxbil.


Traditionella lyxbilar som Rolls Royce och Ferrari hade en odiskutabel status men kanske inte alltid den bästa kvaliteten.

I allmänhet används ordet premium idag om en bil med avancerad design, hög utrustningsnivå, hög kvalitet i material och sammansättning samt relativt höga prestanda. Om man ska blanda in servicekvalitet och rostbenägenhet är osäkert.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om begreppet "premium"?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
mctar
2010-10-26 08:34

nja, det är väl ingen som kallar Subaru och Toyota för premium? Var och provkörde en Auris HSD. Ganska lyckad bil, men när man kände på dörröppningshantaget på insidan så krampade kräkmuskeln. Plast, med vassa gjutkanter kvar. Det är inte premium.

#2
Jägaren
2010-10-26 08:35

Helt riktigt Bengt: servicekvalitet och rostbenägenhet hör inte hemma i resonemanget - och definitivt inte "behandlingen" av rostskador. Frågeställaren bör också upplysas om att "kunder med rostskador" inte finns.
Som sagt: Bra sammanfattning Bengt. Avancerad design, hög utrustningsnivå, hög kvalitet i material och SAMMANSÄTTNING (min markering) samt relativt höga prestanda. Lägg också till tidlöshet i utförandet och den individualism och möjlighet för kunden att kunna skräddarsy sin bil (lösa alternativ att plocka från tillvalslistan i stället för färdiga, tvingande paket) så blir bilden perfekt.

#3
2010-10-26 09:01

Här är jag beredd att hålla med U. Persson. Ordet "premium" får lätt ett löjets skimmer över sig. För mig innebär "premium" en dyr bil vars driftsäkerhet, garantier och totalekonomi är betydligt sämre än medelbilen. Ett "premium"-märke köps främst för statusen ägaren tycker sig behöva, och inte pga ekomoni eller garantier. Den främsta kundkretsen för de så kallade "premium"-märkena är grevar och baroner, vilket också kan förklara varför "premium"-märkena har en väldigt liten marknadsandel i Sverige.

#5
2010-10-26 09:36

Premium är ett luddigt begrepp. Jag känner mera "premiumkänsla" i min 9-5:a, än i Peugeoten som jag också kör med, trots att Peugeoten är nyare och bara gått en tredjedel så långt! Inget ont om Peugeot, men begreppet är som sagt luddigt.

#6
jarl s
2010-10-26 09:47

Franska bilar har aldrig varit premium, inte Saab heller. Ta bara plastinredningen i nya 9-5, Saab kommer uppdatera den redan till sommaren.

#7
jarl s
2010-10-26 09:58

Äkta premium, dvs bilar som håller en viss kvalité... har och kommer alltid stvas; T o y o t a

#8
SiggeN
2010-10-26 10:02

Till de erkända premiummärkena i normalprisklass räknas i Audi, BMW och Mercedes. Ibland även Jaguar (i USA räknas även Lexus). Man kan tycka precis vad man vill om denna uppdelning men det är den som gäller inom bilindustin och som andra "nästan premiummärke" (ex Saab och Volvo) siktar mot.

#9
SiggeN
2010-10-26 10:03

En annan parmeter som definierar premium är "Historia". Någon som ex Lexus helt saknar men Jaguar har i överflöd.

#10
jarl s
2010-10-26 10:15

Dagens Jaggor känns rätt bleka. Tacka vet jag min gamla SS Tourer -34...

#11
Benny H
2010-10-26 10:28

Premium kan väl beskrivas på följande sätt...Min tjejs Saab 9-3 2004 12.000 mil känns sunkig och har genomgått ett antal reparationer förutom service ..BMW 320 2001 14500 mil inga större reparationer förutom normal service..känns som ny. Då jag kan bekräfta historiken på båda bilarna så kan man väl göra en jämförelse som är rättvis. Kan även meddela att tjejen hellre vill köra BMW:n. Nu kommer massor av Saab-fantaster att flyga i taket men detta är faktum och inget annat. Kan vara tillfälligheter men tror inte det vilket ju bevisas av hur många som köper respektive märke....

#12
Jägaren
2010-10-26 10:46

Gösta: Att premiummärkena har en förhållandevis liten marknadsandel i Sverige beror inte det lilla antalet grevar och baroner (vart tog förresten direktörerna och borgarna vägen?). Främst tre kan anföras: 1) Volvo och Saab har haft en stor del av den inhemska kakan. 2) De tyska kryssarna är dyra. 3) Främst Mercedes och BMW är inga förstahandsval för den typiska barnfamiljen.
Sedan kan du glömma ditt tjafs om "status". Jag ska köpa en W212 för den fantastiska bil den är - inte för att visa upp den för grannarna. W212 = premium i sin ädlaste form efter CL- och S-erierna.
--
leifer: Kan du inte i raka ordalag säga att du tycker att Mercedes, BMW och Audi är skit och att Volvo är guld och gröna skogar? För det är ju ändå det du menar. Det finns svenskar som inte kan öppna upp sinnet det minsta. Du är en av dem.

leifer:

#13
Jägaren
2010-10-26 10:51

Oj, jag skickade iväg inlägget utan att det var meningen. Några korrigeringar:
--
Gösta: Att premiummärkena har en förhållandevis liten marknadsandel i Sverige beror inte på det lilla antalet grevar och baroner (vart tog förresten direktörerna och borgarna vägen?). Främst tre skäl kan anföras till varför det är på det här sättet: 1) Volvo och Saab har av tradition haft en stor del av den inhemska kakan. 2) De tyska kryssarna är dyra. 3) Främst Mercedes och BMW är inga förstahandsval för den typiska barnfamiljen.
Sedan kan du glömma ditt tjafs om "status". Jag ska köpa en W212 för den fantastiska bil den är - inte för att visa upp den för grannarna. W212 = premium i sin ädlaste form efter CL- och S-serierna.
--
leifer: Kan du inte i raka ordalag säga att du tycker att Mercedes, BMW och Audi är skit och att Volvo är guld och gröna skogar? För det är ju ändå det du menar. Det finns svenskar som inte kan öppna upp sinnet det minsta. Du är en av dem.

#14
Raymond K
2010-10-26 11:00

"premium" är väldigt subjektivt. Premium klass kan betyda så mycket olika från person till person. Premium för mig är en bil som inte är behäftad med en massa fel och dåliga konstruktioner. En bil som känns gedigen och har bra materialval på inredning, en bil som inte behöver stå på verkstaden det mesta av ägandetiden. Märket på bilen spelar då ingen roll men man kan ju inte komma ifrån att de mest kända och stora bilföretagen som har "premiumklass" har kommit dit just för att de har satsat på bra material och att bilen skall kännas gedigen.

#16
Jägaren
2010-10-26 11:25

leifer: Du sa att de har en gratisbiljett oavsett vilken skit de prånglar ut. Jag vet vad du egentligen menar. Och du är en sann volvoit som inte kan acceptera tyskarnas framfart.

#19
simon_d
2010-10-26 14:53

Det är mycket enkelt - Ju högre pris för en likvärdigt utrustad, motoriserad och stor bil kunder är beredda att betala desto mer premium är bilen.

#20
Benny H
2010-10-26 15:25

Till Leifer...ja du anser tydligen att Volvo skulle höra till premiumsegmentet? Inte i bilkänsla eller kvalitetskänsla i alla fall om man jämför med de tyska s.k premiumbilarna. Du märker väl inte skillnaden så mycket när bilarna är hyfsat nya men efter 5-6 år så märker man skillnaden i materialval osv...Sen kan man alltid diskutera hur premiumbilar står sig rent kostnadsmässigt och varför folk är beredda att betala för premiumkänslan.

#21
Jonas S
2010-10-26 16:23

Premium är självklart bilmärken som de senaste åren inte behövt återkalla några bilar! Alltså typ Saab m.fl. (som dock haft några få återkallelser i början av 2000-talet). Toyota m.fl. har ju återkallat bilar nästan varje månad de senaste åren! Så där kan man definitivt inte använda ordet Premium!

#22
789
2010-10-26 16:43

Jag tror inte att som ngn sa att "riskokarna" någonsin kommer att komma att kallas premiumbilar eftersom såväl Toyota som Lexus ägarna verkar behöva en hel arsenal med verktyg och telefonnummer till resp verkstad för att få bilskrällena att fungera. Toyota och Lexus återkallas titt som tätt. Senast igår återkallades 1 500 000!!! 1,5 miljoner riskokare. Toyota / Lexus återkallas för bla trasiga ventillyftare, Trasiga bromsar. trasiga styrväxlar, onyanserad VVT växellåda på bla Toyota Prius, trasiga - spräckta syrväxlar dvs ratten kan lossna etc. Är det så en premium bil ska vara? Skulle inte tro det!

#24
789
2010-10-26 17:25

"Premium"är tex de finaste dvs dyraste modellerna av SAAB, Volvo och framförallt Mercedes, BMW, Jaguar, RollsRoyce, Audi och vissa jänkare. Däremot vet jag inte om Lambourghini, Porsche tex är "premium" trots att de är dyra?

#26
2010-10-26 17:54

Premium är ett marknadsföringsjippo som syftar till att ta mer betalt för produkten. Att man skulle få en högre kvalitet är inget annat än rent bedrägeri. De s.k premiummärkena, Lexus undantaget, är ju minst lika trasiga som vanliga bilar - trots sitt högre pris. Så någon väsentligt högre kvalitet får man inte, det syns tydligt i den offentliga statistiken.

Många brukar också propagera för BMW inom premiumsammanhang och är det utifrån sammansättningskvalitet som dessa utfästelser görs är det än mera anmärkningsvärt. Har själv ägt två BMW, en 523 Touring och en 320d. Den förstnämnda började sitt liv med att stanna, kortslutning i det nya cambussystemet. Därefter följde, trasiga bakbromsar med nya skivor och backar inklusive handbroms (8000 mil), ny servopump med motor samt överhettad motor med nytt kylsystem (9600 mil), ny regnsensor (både på garanti och vid ett antal gånger, nya bussningar i bakvagnen vid minst tre tillfällen, diverse spökande elfel under hela perioden jag hade bilen, obalans i frmvagn, ny ABS-sensor och styrenhet. AC trasig vid två gånger. Rost vid vänster bakskärm som letat sig långt in i den bärande balken, bakvindrutetorkare står på halvläge redan när bilen levererades på grund av fel i programvaran. Därefter rostar armen, som är dragen rakt genom bakrutan, fast varvid motorn havererar. Därför ser man så många Touring med bakvindrutetorkaren på halvläge ute i trafiken. Sedan denna eviga bältessträckarkabel som byttes fler gånger än vad jag kan räkna till, samma sak med glödlamporna som bilen åt lika frekvent som den drog bensin. Denna härliga vagn betalade jag nära 500 000 för vid köpet. En underbar premiumvagn med en oerhörd kvalitet,,,,,,;-)))

320d hade en rad problem den likaså. Där var det elfel, nya bromsar och handbromsbackar bak, snedslitna däck och dåliga bussningar, drivrem till styrservo byttes ett oräkneligt antal gånger, framrutan sprack och sedan lyckades någon dra loss innerbackspegeln i samband med en vanlig justering. AC byttes dock bara en gång:-)Därtill slapp jag rosten och förbrukningen var låg, i gengäld fick jag stå ut med diverse skrammel från inredningen och bakluckan lyckades BMW aldrig justera så att den gick att stänga ordentligt utan man fick ta i lite extra. Klämskyddet på elhissarna fungerade inte (vilket jag bittert fick erfara).

Premium? Jo bilarna är tysta och bekväma att åka i, där har vi något positivt med BMW....:_)I övrigt är det för mig en gåta att folk är beredda att betala de pengar som de trots allt gör för en BMW.

MVH AL

#27
Steff 99
2010-10-26 18:13

Bara för man haft en BMW eller något annat märke och på toppen då råkat ut för problem är inte det samma som att det är så.
Ofta så gäller detta gamla bilar som tillverkades för måååånga år sedan, så gör ett flertal ett likatecken med dagens bilar som lämnar fabriken som MY2011.
Jag har ägt Volvo som rostat och växellådor som rasat, Toyota med automatlåderas och rost efter något år, det skulle vara ganska naivt och enfaldigt att dömma ut ett helt märke efter dessa upplevelser, speciellt som det var många år sedan detta hände.
BMW ligger i topp nästan i alla kundundersökningar, skulle verkligheten se ut som "AL" beskriver sin upplevelse för många år sedan skulle undersökningsresultaten se ut på ett helt annat sätt.
Detta vet "AL" som är statistiker och i alla sammanhang använder sina"källor" för att bevisa att han "alltid" har rätt och alla andra har fel..men i detta fall har han fått lite brunt på tummen...

#29
Johan T
2010-10-26 19:25

Kör audi och till skillnad mot Toyota som jag tidigare ägt så är Audi snyggare skönare att köra men kvaliten tror jag är likvärdig. men jag ville ha en snygg bil så valet hamnade på audi denna gång. Sen är det mer lulllull och inget vindbrus som lockar med en "premium"bil. mazda och honda är ju bra bilar men väldigt plastiga.

#30
Johan T
2010-10-26 19:25

Kör audi och till skillnad mot Toyota som jag tidigare ägt så är Audi snyggare skönare att köra men kvaliten tror jag är likvärdig. men jag ville ha en snygg bil så valet hamnade på audi denna gång. Sen är det mer lulllull och inget vindbrus som lockar med en "premium"bil. mazda och honda är ju bra bilar men väldigt plastiga.

#31
Johan T
2010-10-26 19:25

Kör audi och till skillnad mot Toyota som jag tidigare ägt så är Audi snyggare skönare att köra men kvaliten tror jag är likvärdig. men jag ville ha en snygg bil så valet hamnade på audi denna gång. Sen är det mer lulllull och inget vindbrus som lockar med en "premium"bil. mazda och honda är ju bra bilar men väldigt plastiga.

#32
devil
2010-10-26 20:08

Alltid lika roligt när premium debatten poppar upp då och då. Jag har haft en 320 04 och har nu en 530 06. Dessa bilar har varit helt felfria under mitt ägande.båda körda runt 8000mil.. fantastiska bilar..Premium: hammagjord pizza...köptas pizza..samma sak men ändå så olika..hehe

#34
Jägaren
2010-10-26 20:49

leifer gör allt han kan för att motivera sin sunkiga Volvo på garageuppfarten. Och AL har som vanligt inte fattat någonting.

#35
Henr1k
2010-10-26 21:49

Haha Al, jag hade också en 523 touring med nästan exakt samma problem som din, regnsensorn och bakvindrutetorkarn fick jag till slut lämna därhän. Älskade den ändå, 6an sjöng fint och ljudkomforten gav nästan en undervattenskänsla.
Men som bekant kör jag numer hellre Saab, inte lika tyst, men tyst nog, dessutom är jag inne på min andra felfria 9-5a.

#36
2010-10-26 22:25

Det är korrekt Steff 99 att mina erfarenheter i fallet BMW inte nödvändigtvis är representativt generaliserbara över hela populationen. Men de räcker mer än väl till för att jag aldrig skall köpa en BMW igen. Därtill påvisar det brister inom BMW.s dåtida kvalitetskontroll som hos en av dess konkurrenter vore otänkbar.

När det sedan gäller nöjdhetsundersökningar är de ur en ren statistisk synvinkel så bristfälliga att de knappast kan anses mer tillförlitliga än mina erfarenheter. Vad de i allmänhet säger är vad något hundratal påstådda BMW-ägare anser om sina bilar, inget annat.

Sammanfattningsvis är det enkelt att visa att man i fallet BMW inte får vad man betalar för, i alla fall inte rent kvalitetsmässigt.

MVH AL

#37
2010-10-26 22:32

Jo tack Jägaren, jag har fattat att många som köper tyska prestigevagnar, jag själv inkluderad, ofta tror sig få en bil som har högre kvalitet än andra. Ändock har det visat sig vara precis tvärtom. BMW tar 40 eller 50 procent mer betalt för sina bilar men levererar omöjligen en produkt som är ens 25 procent mindre behäftad med kvalitetsstrul än andra (snarare tvärtom), förklara det!

I min värld är det således något som inte stämmer. Tar man betalt för kvalitet är det väl rimligt att jag som köpare också skall kunna förvänta mig att få det levererat? Det är ju knappast en omöjlig ekvation, titta bara på Lexus som inte bara håller rent produktionstekniskt. Även 10 år gamla vagnar har färre fel än tre år gamla BMW. Där får man alltså den kvalitet man kan förvänta sig (synd på bakhjulsdriften bara).

MVH AL

#38
2010-10-26 22:36

Där är vi överens Henr1k. BMW är en härlig vagn rent komfortmässigt, speciellt ljudkomforten (som är extra viktig för mig). Där hör jag en skillnad även idag - hos min 9-5 kontra Audi A6 som är mycket tystare. Men kvalitetsmässigt har jag hittills inte haft något att invända emot 9-5 - trots att det är en äldre variant med en hel del kända fel. Kanske dock för att den bara rullar som andrabil i familjen.

MVH AL

#42
2010-10-26 23:23

Sant Leif, V70 och hela XC-serien (där jag haft en XC90) är supersköna komfortvagnar och därför var jag, efter att ha varit med och provat en XC60 under femhundra mil runt hela Sverige, riktigt nära att slå till på en XC60 när jag tittade på tjänstebil. Men väntetid och avtalet var faktiskt inte riktigt lika bra så därför gick den bort. Men det är ett full rimligt alternativ, helst med nya D5, Four-C samt automatlåda (självklart). Den aktiva farthållaren kan jag däremot vara utan, drivealert likaså.

MVH AL

#43
simon_d
2010-10-27 07:53

Leifer, du verkar vara en person med mycket dålig självkänsla

#44
Jägaren
2010-10-27 08:37

leifer: Jag har åkt Mercedes nästan hela mitt liv - farsan likaså. "Folkan" blir en mycket kort parentes av ett trots allt enkelt skäl - så kort att jag inte ens räknar "otroheten".
Jag har aldrig sagt att driftkvalitet inte är intressant, men att höra en Volvoägare prata i de termerna är i det närmaste löjeväckande. Jag har däremot sagt att helt andra parametrar också har betydelse - parametrar som lådbygget Volvo inte kan leverera ens om man begär det.
Och tänk er alla, leifers Volvo är "customiserad" - snacka om komplex.
Acceptera läget, leifer: Volvo spelar andrafiolen. Punkt.
--
AL: Vad är självklart med automatlåda? Och varför hänger även du upp dig på att en bils felfrihet måste motsvara en stenhård - och enligt dig - matematisk sanning? Även du förstår väl att det kostar mer att tillverka en dörrsida som består av många fler delar - som i Audis fall t.ex. trälister omgärdade av aluminiumlister (delar som skall konstrueras, provas ut, monteras) - än en i praktiken helt formgjuten dörrsida i hårdplast med en påklistrad tygbit? Men har man förläst sig så har man.

#45
Pattebb
2010-10-27 10:56

Titta på denna nya undersökning av Consumereports
så får ni se vad som är Premium och inte!
http://consumerreports.presslift.com/auto-reliability-survey-findings-2010

#46
2010-10-27 11:46

För mig är automat en självklarhet Jägaren, kör en hel del och uppskattar det lugn och komfort som automaten ger. Sedan finns där förstås nackdelar också men om man väger för respektive nackdelarna emot varandra tycker jag att fördelarna mer än väl överväger. Därtill, det mesta i våra bilar automatiseras idag, fönsterhissar, bromsar som pumpar själva (ABS), klimatanläggningar, elektroniska styrsystem till motorer, styrning, chassi, drivlina med en rad automatiska funktioner. Varför exkludera något som växellådan?

När det sedan handlar om felfrihet är det faktiskt så som biltillverkarna räknar själva. Man mäter antalet fel kontra volym. Om Jägaren sedan känner till produktionsteknik och det som kallas för styrdiagram förstår han att det alltid finns en sannolikhet för fel. Frågan är bara var man sätter gränsen och vilka kostnader för garantiåtgärder som man kan acceptera?

Vidare är kostnadsskillnaden mellan olika inredningar inte lika stor som det faktiska kundpriset. Och hela bilindustrin tillämpar idag kundorderstyrd produktion som är den egentliga osaken till alla dessa valmöjligheter. Man bygger alltså allt på kredit och sparar på det sättet mångmiljardbelopp i lager- och hanteringskostnader. Som ett exempel kan jag nämna att Volvo Personvagnar införde detta i slutet av 80-talet och redan första året beräknade man att man sparade 5 miljarder kronor. Detta är också en av hemligheterna bakom Toyotas överlägsna kvalitet - och likväl ekonomiska resultat.

Så nej, valmöjligheterna har pressat priserna, inte tvärtom.

MVH AL

#48
Mr X
2010-10-27 15:06

Min far äger en E-klass diesel 2010:a Visst är den fin och gedigen inuti, men jag skulle knappast kalla den för premium. Då känns både Audi och Lexsus betydligt mer premium om man synar bilarna mer nogrant. Sjäv kör jag varken Audi, Lexus eller Mercedes. Men jag har tittat och jämfört de tre och då faller mercan bort direkt.

#49
S-E S
2010-10-27 18:55

Premiumbil = Hög ragg- och skrytfaktor med rimlig driftsäkerhet.

#50
Johan T
2010-10-27 18:56

En toyota är minst lika hållbar som en Bmw men man betalar för lulllull och märke. Är som med allt en Sony tv kan gå sönder medans en andersson funkar. men klart man blir mer besviken på produkten om den kostar uppåt 400 tusen. kör audi men håller Toyotas kvalite som bäst och mest för pengarna.

#51
Jägaren
2010-10-27 20:15

leifer: "den äldre generationen"? Jag har precis passerat 40.
--
Och AL har läst så mycket han verkar inte förstå någonting.

#53
Jägaren
2010-10-27 20:50

leifer: Du som tjatar om driftsäkerhet borde ju veta vad automatlådor förr eller senare ställer till med. Särskilt på Volvo.
Tack och adjö.

#54
Crister A
2010-10-27 20:50

Håller sällan med AL i diskussioner,men Leifer har helt rätt att AL är klockren i denna diskussion.

#55
Jägaren
2010-10-27 20:54

AL: Fortfarande kostar det mer att tillverka en dörrsida med många lösa komponenter än tvärtom. Jag ARBETAR i underleverantörsleden.

#56
2010-10-27 22:05

Detta är egentligen inte svårt... Premium är mellantinget mellan superlyx (sport)bilar (såsom) Ferarri, Lamborghini. RR, Bentley, Aston Martin etc. och vanliga standardbilar såsom Toyota, Skoda, Seat etc. De premiumbilar som säljs i Sverige idag ligger alla på en prislapp mellan sisådär 300-1miljon kronor beroende på utförande. För att nämna några av dessa märken vill JAG ange dessa: Mercedes-Benz, BMW, Jaguar, Lexus, Audi,
Land Rover/Range Rover, JEEP samt Volvo och SAAB. Sedan kan alla dessa märken förekomma i något billigare varianter, men oftast är de dyrare. Vissa ligger även på gränsen till att bli superlyxbilar. (Ni som betvivlar kan ju ex. titta vad de dyraste MB, Jaguar, BMW samt Range Rover kostar. (Vill minnas att t.ex Range Rover gott och väl kostar en bit över en miljon styck.) Premium avser förutom pris även detaljkänsla - eller särskilt goda prestanda. Att dra in Autoindex är allt annat än relevant, för tror frågeställaren verklgen att en person som köper en bil för miljonen skulle vara nöjd med att köra en Toyota frö 160 tusen??! För det är ju oftast en kraftfull skillnad avseende åk-komfort etc...

#57
2010-10-27 22:15

Klart man ska ha en Lexus om man ska ha en "riktig" Premiumbil. MB når inte upp till Lexus nivåer i längden vad gäller kvalitet. Här har AL helt rätt! AL och jag har tidigare haft långa diskutioner på tidigare AMS forum om TPS (Toyotas produktionssystem) m.m. Toyotas produktionssystem som redan de flesta biltillverkare med självaktning har anammat vid detta laget. Och även smittat av sig till annan industri med överlevnadsinstinkt.
Om detta har många skribenter här mycket att lära!

#58
2010-10-27 22:25

Re: Shogun
Vänligen läs mitt tidigare inlägg. Dina synpunkter avseende DITT favoritmärke är så omoget att det ej ens behöver kommenteras.

#59
2010-10-27 22:25

Re: Shogun
Vänligen läs mitt tidigare inlägg. Dina synpunkter avseende DITT favoritmärke är så omoget att det ej ens behöver kommenteras.

#60
Jägaren
2010-10-27 22:52

Ja, hur sa hjälten Stenmark nu igen: "Det är ingen idé att förklara för den som inte begriper" (ung.). Så sant.

#61
789
2010-10-27 23:39

Enkelt kan man säga att allt tyskt förutom Opel är premium, även Toyota och Lexus.

#62
2010-10-28 06:36

Re: 789
Nej, Toyota är INTE ett premium-märke. Snarare tvärt om - det är en av mängdtillverkarna, liksom Opel/Vauxhall, Skoda, Kia, Seat, Renault, Honda, Kia etc. etc. Ditt påstående om att alla tyska bilar skulle vara premium-bilar är felaktigt. Exempelvis tillhör både Porsche och Maybach avdelningen superlyx, medan Smart och VW inte (ännu) kommer upp till premium-standard. Däremot verkar det som att VAG försöker lyfta fram VW genom att introducera allt dyrare modeller, men (precis som ViB tidigare har skrivit) de har en bit kvar......

#63
Olli V
2010-10-28 10:19

För mig bettyder begreppet "premiumbil"
- Dyrt att köpa
- Dyrt att äga
- Stort antal småfel
- Undermålig och nonchalant service

#64
2010-10-28 12:59

Jägaren arbetar som underleverantör till fordonsindustrin skriver han. Ändå har han uppenbarligen helt missat den utveckling som präglat branschen under de senaste 20 åren. Han har exempelvis tydligen inte förstått att anledningen till premiumsegmentet är att man når en högre marginalintäkt, dvs man tjänar mer pengar per såld bil i jämförelse med volymtillverkarna. Detta realiseras genom att en stor tillverkare kan öka sina inköpsvolymer och på så sätt få ner styckkostnaden per enhet. Komponenterna är alltså snarlika, fordonens tekniska bas likaså. Däremot skiljer det i konsumentpris mellan en Audi och Skoda - trots att det i stort sett är samma bil.

När man, som premiumtillverkana gjort, tjänar mycket pengar inom ett segment brukar fler aktörer vilja vara med. Det var också anledningen till att de stora jättarna köpte på sig de mindre tillverkarna. Både SAAB, Jaguar och Volvo är sådana exempel. VAG ett annat och vem glömmer jättesfusionen mellan Chrysler och MB? Toyota däremot satsade på en egen högmarginalprodukt och döpte den till Lexus.

Premium innebär därför inte bättre kvalitet (det är ju i stort sett samma lösningar i bilarna), däremot ett väsentligt högre pris.

För att citera en högt uppsatt Ford-chef i förhandlingarna med Volvo.

"När vi köper en biltillverkare är det varumärket (läs: marginalvinsterna) vi är ute efter. De tekniska lösningarna har vi själva" (Hökeberg, 2000).

Vad det sedan gäller automatlådor kan dessa självklart gå sönder. Precis som att de manuella lådorna, med tillhörande koppling och synkroniseringar, också kan haverera. Även om det förstås finns variationer har jag hittills inte sett exempel på att en automatlåda är mer benägen att gå sönder än en manuell. Men det handlar förstås lite om hur man räknar.

MVH AL

#65
sweeny
2010-10-28 15:52

Underleverantör??Jägaren kör skogsmaskin har han ju vid ett flertal tillfällen påpekat, avser det då virket till träpanelerna som han tydligen anser vara viktigt för premiumkänslan? F.Ö. är det ganska tacky med smäckiga träpaneler överallt, inte minst på Mercedes...

#67
Magnus G
2010-10-30 13:38

Säg sanningen. Det är journalistiskt "mumbo-jumo" det handlar om. Inget annat. Ordet platsar helt klart i bilbranschens "floskel.bingo". Därför läser jag inte biltidningar längre. De tillför inget vettigt.

#68
2014-11-10 12:07

BMW, Mercedes och Audi är mängdtillverkare... Så om premium innebär att det inte ska vara en mängdtillverkare så är de tyska tillverkarna kvalificerade.

Premium handlar om skön komfort, fin fjädring, fluffiga säten istället för tyska kyrkbänkar, låga kostnader, låg förbrukning, stilren design och en interiör som är skön för ögat samtidigt som det finns en lekfullhet. Det handlar helt enkelt om att tillverkaren har ansträngt sig lite mer och där varje ny modellgeneration bryter ny mark i fråga om design och stil jämfört med den tidigare. Det innebär givetvis att de tyska tillverkarna är diskvalificerade. Finns inga tyska premiummärken, men de franska tillverkarna är premium, de kan verkligen detta med premium på riktigt. Jag kör bara premiumbilar.

#69
2014-11-10 12:19

Är du paleontolog Raphael? Varför kommenterar du 4 år gamla artiklar?

#70
2015-12-16 13:21

Ja, här är det många gamla intressanta inlägg från flera skribenter, som ofta går på tvärs vad man skriver just nu, intressant! Och som även bytt nick flertal ggr mot nu........är det någon ni känner igen?

#71
2016-06-25 18:03

????

Är det NÅGOT man ska väga in i ordet premium så är det väl motståndskraft mot rost och en serviceorganisation som tar kunden på allvar !

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.