Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Öppningsbart bakfönster på Volvo?

Bilfrågan: Öppningsbart bakfönster på Volvo?

Bilfrågan

"Varför har Volvo ersatt öppningsbara bakfönstret med AC? När de var öppna behövde ju ingen AC. Varför kan man inte få detta som tillval?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Varför är de öppningsbara bakfönstren slopade och ersatta med AC? Jag har ägt flera stycken Volvo som haft öppningsbara luckor fram på sidorna.

När de är öppna på båda sidor och fönstren bak är öppna behövs ingen AC. Varför kan man inte ens få detta som tillval?

Olof E

SVAR:
Öppningsbara bakfönster på Volvos tvådörrarbilar och herrgårdsvagnar togs bort för många år sedan och ersattes med klimatsystem för att öka komforten för de åkande.

Klimatsystemen ger i allmänhet större möjligheter att hålla en jämn och behaglig temperatur inne i bilen, oavsett yttertemperatur. Vindbrus etcetera blir också lägre om bilens fönster kan hållas stängda.

Lagom temperatur och låg ljudnivå är viktigt för en säker förarmiljö. Volvos klimatsystem sörjer också för att hålla luften inne i kupén ren och fri från partiklar, till exempel pollen.

Det finnas dessutom ett antal andra orsaker som talar mot öppningsbara bakfönster, till exempel att moderna bilars glasytor ingår som mer eller mindre bärande delar i karossens struktur.

Att erbjuda öppningsbara bakfönster som tillval skulle leda till kostnader för dessa som kunderna sannolikt inte är beredda att betala. Efterfrågan på öppningsbara bakfönster är mycket liten men framförs oftast av djurägare.

Bo Larsen, Volvo Personbilar Sverige AB

Diskutera: Vad tycker du om öppninsbara bakfönster?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2010-10-15 08:31

En högst relevant fråga av Olof E, vi är nog många som funderat kring detta. Idag finns inga bilar för alla oss som inte vill ha eller har behov av en massa elektriska tillbehör. Det är bara några få dagar om året vi i Sverige har nytta av AC.

#2
apan
2010-10-15 08:49

BMW touring har öppningsbart bakfönster, den är förstås ganska dyr men vill man lufta vovven så.

#3
U.L.
2010-10-15 09:53

Ja nog var det bättre i bilens barndom alltid, ialla fall tycker en del så.

#4
gmo
2010-10-15 10:44

Gösta, det bästa med AC i Sverige är luftavfuktaren!
Alla AC-anläggningar avfuktar luften vilket gör att de är kanon under de våta årstiderna höst, vinter och vår!
Om du inte gjort det förut:
Slå på AC:n när det är fuktikt i bilen, och vips är fukten borta!

#5
jarno trulli
2010-10-15 16:09

sluta lämna hunden i bilen! det är djurplågeri.har öppningsbara sidorutor i passagerar delen i Renault trafic och är inte glad för detta smiter in kyla och låter illa gör de usch. sånt ska bort från marknaden.

#6
2010-10-15 16:13

Vad jag vet finns det en hel drös med bilar där man kan öppna bakrutan på bagageluckan för att lufta för hundar och snabb åtkomst av lasten.
Ac'n är som gms skriver perfekt att imma av rutorna inne i bilen med så den vill inte jag vara utan säkerhetsmässigt.

#7
Henkan09
2010-10-15 20:05

Att köpa en ny bil utan AC idag är inte så smart. Att sitta i en bilkö en varm sommardag utan AC är olidligt, då hjälper det inte att ha alla fönster öppna. En bil utan AC är iskall (he he) på begagnatmarknaden idag.

#8
Andreas R
2010-10-15 22:18

Varför säljs det inte längre bilar som man vevar igång? Elektrisk startmotor känns så 2000-tal...

#9
PGB
2010-10-16 13:42

En annan orsak till AC i dagens bilar är väl det faktum att i synnerhet fram och bakrutor har lutats ner och samtidigt har blivit så pass mycket större än förr i tiden, detta för att bl.a. få ner luftmotståndet. Och då får man in mycket värme genom rutorna, som man slapp när rutorna stod nästan rakt upp istället för att nästan ligga i dagens bilar. Har man dessutom glastak så kan man väl börja fundera på hur mycket värme som det släpper in.

#10
Pelle Svanslös
2010-10-17 06:52

Jag har en ny Volvo V70 Driv-e som hyrbil. Det finns inget tändningsläge för den startnyckeln, så kupéfläkten kan inte vara på och sidofönstren kan inte hissas upp eller ner utan att bilmotorn är på. Riktigt dumt. Vill man få in lite extra luft medans man kanske sitter och väntar på någon så måste man antingen öppna hela bildörren eller starta bilmotorn.

Det var bättre förr på 240-tiden...

#11
mythbuster
2010-10-17 11:14

Re: Pelle. Stoppa in nyckel i hållaren och tryck på startknappen (ev håller du in knappen i nån sec) utan att trycka ner kopplingen. Då kommer du till "nyckelläge 2" som fanns på tidigare lösningar då nyckel satt i rattstången. Varsågod :)

Detta är dock borttaget då det finns risk att nyckeln kan slå in i knät vid kollision. Något som vissa biltillverkare envisas med att ha kvar och löser problemet med knäairbag. Vilket naturligtvis är onödigt om nyckeln är borttagen från rattstången.

#12
Vägmästare
2010-10-18 12:02

Apråpå vädring - vet ni om att de flesta bilar har en funktion för det?
På tyska bilar i a f; Håll nere öppningsknappen på (fjärr-)nyckeln i ca 5 sek (gärna på avstånd). Då åker alla 4 sidorutor ner och ni har ventilation och genomblåst bil innan ni sätter i den. Lika enkelt att stänga - låsknappen ca 5 sek. Detta spar ju dessutom AC något.

#13
Pedahlen
2010-10-18 14:58

Vädringsfunktion finns även på min V70.

#14
StefanB
2010-10-18 23:29

Om jag inte minns fel så försvann väl öppningsbara sidorutor på 145:an 1969. Det är över 40 år sen. Kanske var dags att farbror köpte en lite nyare bil...
Dessutom finns inget bättre än AC, just för att få bort fukt på vintern och när det är lite rått ute.

#15
2010-10-19 22:52

i nyare Priusar drivs ventilationen av solceller i takluckan när bilen är parkerad, räcker inte det kan man starta bilens elektriska AC med fjärrkontrollen på avstånd för svalare färd.
http://www.youtube.com/watch?v=0Vd2cGCHRZY

#16
2016-02-15 18:11

AC är naturligtvis förträffligt, man märker man är bortskämd om den lägger av mitt i juli, och det är svårt att få det fixat.
Jag är också stark anhängare av taklucka. Alltså en öppningsbar taklucka, inget TPT (tramspanoramatak) Både att ha öppet om man har djur i bilen, mycket effektivare än några öppna sidorutor, värmen stiger upp och åker ut, men också för snabb värmesänkning om man sätter sig i en bil som stått parkerad i solen (utan djur vill jag starkt poängtera).

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.