Nästa artikel
Bilfrågan: Skillnad på bensinens kvalitet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Skillnad på bensinens kvalitet?

Publicerad 1 december 2010 (uppdaterad 1 december 2010)
"Är det någon kvalitetsskillnad på bensin från olika bensinbolag i dag? Är det samma innehåll i de olika pumparna?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag undrar om det är någon kvalitetsskillnad på bensinen från olika bensinbolag i dag? Är det samma "kraft", smörjning, innehåll med mera i de olika bensinbolagens pumpar?

Själv kunde jag märka att min första bil (en Saab V4 -75) gick bättre på bensin från Statoil än på bensin från Shell och Jet då den "knackade" betydligt mer när den kördes på de sistnämndas bensin.

Men detta var ju cirka 20 år sedan och dessutom kördes den på blyad bensin, vilket kanske hade betydelse?

Per

SVAR:
Bensin är en hårt kvalitetsgaranterad produkt och utrymmet för variationer liten. Ofta förekommer också depåsamarbete vilket betyder att samma bränsle levereras till olika märkens bensinstationer.

Däremot finns skillnad i oktantalet mellan olika bränslen vilket kan påverka motorns funktion. Bränslets "kraft" har inget med oktantalet att göra. Endast knackningsbeständigheten berörs men detta kan i vissa fall få motorn att lämna en högre maxeffekt.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-12-01 08:56
Gösta_L

Bensin har jag inte märkt någon skillnad på de sista 20-25 åren, precis som frågeställaren beskriver. Däremot Diesel, framförallt vid resor ute i Europa. Bilen brukar oftast dra mindre diesel när man tankat i Tyskland eller Österrike jämfört med i Sverige. Trots ett ofta något högre trafiktempo. Så kvalitén på Diesel förefaller variera betänkligt i jämförelse med bensin.

#2 • Uppdaterat: 2010-12-01 09:20
JLE (ej verifierad)

Den svenska dieselstandarden MK1 är väldigt snäv och gör att all diesel som tankas i SVerige är mycket lika. DEn stora skillnaden är om man jämför MK1 med den europeiska EN590 som har högre densitet och därför något mer mängd energi per liter. EN 590 är även ofta tjockare och har en något bättre smörjningsförmåga.

#3 • Uppdaterat: 2010-12-01 09:44
357:an (ej verifierad)

På Volvon är det stört omöjligt att tanka bensin hos JET för då går motorn inte alls bra - särskilt inte på låga varvtal. Det märktes först efter typ 3-4 tankningar och då var det dags för en flaska dyr "motormedicin" att hälla i tanken. Volvon tankas numera alltid hos Volvo. Bilen "Made in Germany" däremot går på all bensin utan protester.

#4 • Uppdaterat: 2010-12-01 10:15
JLE (ej verifierad)

357.an
Det låter ju ganska knepigt.
Jat får huvuddelen av sina bränsleleveranser från Preem och Statoil. Det skulle innebära att du inte kan köra på deras benis heller. Då är det nog troligare att du har nått fel på bilen.

Volvo´s "Tanka" tar sitt bränsle från OKQ8

#5 • Uppdaterat: 2010-12-01 10:34
357:an (ej verifierad)

JLE, Volvon har aldrig tankats på Preem eller Statoil - bara på JET (inte nu längre) och på Volvo. Med Volvos bensin går motorn som ett urverk. Men tankade jag typ 3-4 tankar i rad på JET gick den uruselt på låga varvtal. Det kan knappast vara fel på motorn mot bakgrund av detta. Dessutom drar den helt normalt med soppa och inga klagomål på utsläppen hos Bilprovningen. Startar som ett huj nu i -23 grader gör den också. Och allt sköts: tändstiftsbyte, oljebyte med filter, luftfilter etc. Bensin från JET vill den bara inte veta av.
Bilen "Made in Germany" tål allt, men av ren enkelhet tankas även den numera enbart hos Volvo - till Volvofolkets förtret ("Du kunde ju ha fått en och en halv Volvo i stället för den där", varpå jag svarar "Vad ska jag med en halv Volvo till")... =)

#6 • Uppdaterat: 2010-12-01 10:51
JLE (ej verifierad)

357
Jag tycker du ska ta det med Jet´s kundservice Du kanske kan tjata till dig lite presentcheckar.. :D

Men då Jet´s bränsle om inget gått fel alltid ligger inom standarden så låter detta mycket konstigt..

Jet har ju tidigare haft problem med vatten i dieseln, kanske har varit samma problem med bensinen?

#7 • Uppdaterat: 2010-12-01 12:43
Johan Kjellén (ej verifierad)

Jag tycker bensinen verkar bättre på kontinenten, bilen går snålare och är piggare!
Kanske inblandningen av etanol inverkar negativt, eller någon annan kvalitetsskillnad?

#8 • Uppdaterat: 2010-12-01 13:07
JLE (ej verifierad)

Bensinen som har 95 elelr 98 oktan som säljs i sVerige följer europastandard. Altså bör det inte vara någon större skillnad på kontinenten.

Det som i så fall skiljer är att många länder i Europa kör med lägre oktantal på sin standardbensin än vad vi har i Sverige. På vintern har sydeuropa dock kvar sommarkvalité på bensinen vilken kan bidra till lägre förbrukning jämfört med vinterkvalitén.

#9 • Uppdaterat: 2010-12-01 16:12
icscgharre (ej verifierad)

"Bensin är en hårt kvalitetsgaranterad produkt och utrymmet för variationer liten"
Tja, kraven finns, men genomförs det någonsin några kontroller? Jag tvivlar. Man har ju via hårda kontroller konstaterat att inget samarbete finns när det gäller bensinpriset. (IRONI) Kanske samma kontroller görs med avseeende på kvaliteten...

Jag

#a • Uppdaterat: 2010-12-01 20:13
Thommys

Det är viktigt att tanka på mackar som har stor omsättning på bränsle. Eftersom bränslet är en färskvara. Och tanka på mackar som har rena och hela tankar så att föroreningar inte kommer i. Jag kan mycket väl tänka mig att det finns mindre nogräknade mackägare som köper drivmedel som är utklassat.

Det finns skillnader i kvalité. Det går att mäta. Men kostar en del om du ska göra det själv. Det lönar sig knappast för en privatperson. Det är mest stora åkerier som ängar sig åt det om det märker att bränsleförbrukningen ökar utan förklarlig anledning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.