Nästa artikel
Bilfrågan: Normalt med 75 grader i motorn?
Bilfrågan

Bilfrågan: Normalt med 75 grader i motorn?

Publicerad 24 november 2010 (uppdaterad 24 november 2010)
"Jag har problem med motortemperaturen i min Audi A3 TDI. Det kan väl inte vara normalt med 75 grader vid sträng kyla?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Har en Audi A3 TDI 1,9 -08 som gått 750 mil. När kylan slog till (14 till 20 minusgrader) fick jag inte upp motortemperaturen till mer än 75 grader. Normalt är den 90 grader.

Jag har varit på Audiverkstad och de fick inga indikationer på att något skulle vara fel. De har också ringt till Södertälje och talat med tekniker där som säger att det är helt normalt när det är så kallt ute.

Enligt verkstaden har det med reningen att göra och att de strypt utsläppen av dieselpartiklar och motorn får då svårare att nå upp till rätt arbetstemperatur vid sträng kyla. Vid landsvägskörning i 70 km/tim (2 000 varv/min) når den heller inte full arbetstemperatur.

För att få upp arbetstemperaturen i 90 grader måste jag köra fortare än 90 km/tim enligt verkstaden. Det kan väl inte vara normalt med 75 grader som arbetstemperatur vid sträng kyla?

Kan det hända något med bilen vid så låg arbetstemperatur? Varför har inte alla Audi A3 TDI -08 samma fel?

Gun-Britt Lydigh, Värnamo

SVAR:
Generellt har moderna dieslar i dag så effektiv förbränning att det inte blir så mycket över till värme.

Detta är också orsaken till att vi på dagens dieslar har någon form av tillsatsvärmare antingen via en bränsledriven typ Webasto eller genom någon form av elektriskt element som antingen värmer upp luften in i kupén eller vattnet på väg in i värmeväxlaren.

I detta fall har Gun-Britt ett värmeelement som värmer upp luften på väg in i kupén vilket ska säkerställa att kupén blir uppvärmd oavsett vilken temperatur som motorn har. Motorn blir då varm utifrån hur mycket belastning och varvtal som den körs med.

Detta betyder att om föraren kör väldigt snålt med låga varvtal och låg hastighet kommer inte tillräckligt med värme att alstras för att kylvätskan ska bli riktigt varm – eller att det kommer att ta tid för att den ska bli det. Således kan det vara normalt med låg arbetstemperatur i sträng kyla, utan att det ska hända något med bilen.

Alla Audi A3 TDI med samma typ av motor och utrustning kommer att bete sig likadant. Ibland kan det naturligtvis vara så att det finns ett faktiskt fel, till exempel på termostaten som gör att motorn har extra svårt att få upp värmen, men detta måste i så fall undersökas av en verkstad i varje enskilt fall.

Eva-Maria Elstner, Audi Sverige

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-11-24 08:54
Gösta_L

Svaret från Audi låter rimligt och sannolikt. Att inte få upp temperaturen på bilar med moderna dieslar är ett av dagens I-landsproblem. Givetvis är det irriterande att inte få värme i kupén, men man överlever trots allt. Problemet kan vara om inte tillräckligt med värme kommer in i kupén för att hålla rutorna imfria. Ur den aspekten var det faktiskt bättre förr, motorn kom upp i värme mycket snabbt och skapade ett behagligt klimat i kupén. Volvo Amazon var en fantastisk bil på bland annat denna punkten, värmepaketet var dimensionerat för nordiska förhållanden. Vilket de inte är nuförtiden, så vi får helt enkelt lära oss att leva med problemet.

#2 • Uppdaterat: 2010-11-24 09:01
saabnisse

Nej Gösta, de flesta bilar idag har tillräckliga värmeanläggningar och speciellt de som har bränsledrivna tillsatsvärmare.
De är många gånger bättre än den i gamla Amazoner.

Men får man inte upp motortemperaturen vid sträng kyla får man väl göra som förr i tiden på gamla Amazoner, sätta en pappskiva framför kylaren.

#3 • Uppdaterat: 2010-11-24 10:59
Lennart.s (ej verifierad)

Att täcka grillen ger även skydd mot paraffinering av dieselbränslet vid extrem kyla även om risken är minder numera eftersom bensinbolagen tillsätter olika tillsatser för att förhindra detta

#4 • Uppdaterat: 2010-11-24 11:19
Gösta_L

Saabnisse ger här faktiskt ett mycket bra tips. Dock har jag uppmärksammat att det på nyare bilar ofta blivit svårare att sticka ner en pappskiva framför kylaren. Det är helt enkelt för trångt. Man har inte tänkt till när bilen konstruerades och tagit hänsyn till detta behovet. Men att tejpa för grillen utvändigt med silvertejp borde ge samma effekt.

#5 • Uppdaterat: 2010-11-24 12:05
lubos (ej verifierad)

Fysikens lagar har knappast ändrats på grund av tidens gång! Redan på 50-talet var det välkänt att för låg motortemp leder till katastrofal förslitning pga syrabildning i förbränningsrummet vilket är speciellt påtagligt med dieselmotorer. Så se till att Din motor håller föreskriven temperatur enligt instruktionsboken som tillverkaren har utfärdat.
Om Audi försöker krypa ur kostnadsansvaret för en dålig temperaturreglering är det bara att beklaga!
Att laborera med pappskivor framför kylarpaketet kan leda till kokning med värre följder än kall motor om du inte är på alerten och ger akt på temperaturmätaren, egen erfarenhet!
Det bästa är en annan vinteranpassad termostat,
men förmodligen svindyrt på en VW-bil!

#6 • Uppdaterat: 2010-11-24 14:12
McTar (ej verifierad)

Kanske skulle en Sovjet-motorvärmare hjälpa - formsydd fårfäll?

#7 • Uppdaterat: 2010-11-24 16:37
saabnisse

lubos, har man de här problemen och täcker för kylaren är man naturligtvis inte så korkad att man inte håller koll på tempmätaren.
Förr i tiden fanns ett utmärkt tillbehör som passade många bilar, det kallades kylargardin, men idag går det som Gösta påpekar knappast att montera p.g.a. utrymmesbrist.

#8 • Uppdaterat: 2010-11-24 21:06
Hanzzon

Det här är ett vanligt problem och en stor nackdel med dagens dieselbilar som det konstigt nog pratas tyst om och knappt skrivs om.
De dieselvärmare som ska se till att man får någon värme i bilen på vintrarna strular dessutom väldigt ofta och har dålig driftsäkerhet samtidigt som dom kan vara väldigt dyra att laga.
Pratade senast förra veckan med en ägare till en VW Passat-07 där man bytte värmaren på garantin första gången men när den sedan havererade igen bara ett år senare (när bilen var två år gammal) så fick ägaren stå för hela kalaset själv och han var inte direkt nöjd när värmaren lagom till den här vintern började strula nu igen för tredje gången!

#9 • Uppdaterat: 2010-11-24 21:10
Wall Enberg (ej verifierad)

Jubos! Ett mycket bra och initierat svar!! Det borde generalimportören ha svarat! Tre stjärnor för Dig!

#a • Uppdaterat: 2010-11-24 21:10
Wall Enberg (ej verifierad)

Jubos! Ett mycket bra och initierat svar!! Det borde generalimportören ha svarat! Tre stjärnor för Dig!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.