Nästa artikel
Bilfrågan: Vilket bränsle är framtidssäkert?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vilket bränsle är framtidssäkert?

Publicerad 23 november 2010 (uppdaterad 23 november 2010)
"Vilka överväganden ska jag göra när jag väljer bränsle till en ny bil? Är diesel eller etanol mest framtidssäkert?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag går i köptankar och svenskhjärtad som jag är så sneglar jag på Saab. De har 9-3-modeller med miljöklassning både för diesel och etanol. I dagsläget sägs etanol vara miljövänligast, men vilket är framtidssäkrast?

Om jag behåller bilen i några år, kommer jag då att finna att dieselbränslet är betydligt dyrare?

Eller kommer det något nytt, miljövänligare bränsle som är lättanpassat till dagens dieselmotorer (likt E85 där efterkonvertering kan göras)? Kommer E85-motorerna vara en parantes som försvinner och bensinstationernas etanolpumpar inom kort lysa med sin frånvaro?

Vilka överväganden ska jag göra när jag väljer? Och kort sagt: vad ska jag välja?

Johan Forssel

SVAR:
Även ett oljebolag som OKQ8 hade önskat att vi visste vad som kommer i framtiden. Egentligen är det inte frågan om teknik utan mer om vad våra politiker vill uträtta. Helt klart är bensin och diesel fortfarande är billigast och andra drivmedel behöver mer eller mindre stödjas via skattsedeln.

Helt klart är också att det de närmaste tio åren inte finns enbart en lösning utan flera och troligen behövs de alla. Ingen motorteknik eller bränsletyp kan ta över hela marknaden utan man kan säga att biltillverkare och oljebolag tillsammans med kunder provar sig fram, precis som kunden i ovanstående fråga.

Jag personligen har i många år hävdat att den som kan packa energin tätast kommer att vinna. Just för stunden är det diesel och de lokala miljöproblem som en sådan motor skapar med NOx-utsläpp och partiklar är någotsånär under kontroll tack vare avgasrening.

Vad kunder ska tänka på är att alltid ta den minsta motorn till den storlek av bil man behöver. Detta är det mest effektiva sättet att snabbt få ner utsläppen.

Till och med stora bilar som Volvo V70 finns med en motor på 120 gram CO2/km och det borde vara förbjudet att tillverka större motorer. Ovanpå detta kan man som konsument också ifrågasätta varje resa man gör, för trots allt är den mil som aldrig blev körd, den mest miljövänliga.

Per-Martin Roos, OKQ8

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-11-23 08:01
PHME (ej verifierad)

Mycket riktigt: ingen kan svara på frågan - men själv tror jag att etanol är ett stickspår och hade, om inte biogas är ett fungerande alternativ, valt diesel.

#2 • Uppdaterat: 2010-11-23 09:01
McTar (ej verifierad)

Biogas någon?

#3 • Uppdaterat: 2010-11-23 10:33
fdporschefantast (ej verifierad)

Diesel.

#4 • Uppdaterat: 2010-11-23 11:35
j a r l (ej verifierad)

Bensin.

#5 • Uppdaterat: 2010-11-23 12:06
789 (ej verifierad)

OM det är sant som alltfler säger att oljan dvs bensinen tar slut om X antal år skall man naturligtvis köpa en bil som kan köras på både bensin och ngt mer. Då är en etanolbil ett utmärkt val eftersom man har valfrihet att välja det som är billigast och - eller - miljövanligast och framförallt det bränsle som har störst framtida potential dvs etanol. Att elbilen med dagens produktionsmetod inte heller är hållbar är också ett faktum. El till bilar som till 60% produceras med kolkondenskraftverk släpper ut 3 gånger så mycket CO2 som fossil olja släpper ut enl. den senaste " sam" rapporten skriver Louise Trygg Teknologie doktor i energisystem vid Linköpings Universitet den 31 oktober 2010. Alltså köp en säker, snygg och trygg SAAB 9-3 Biopower.

#6 • Uppdaterat: 2010-11-23 12:06
simon_d (ej verifierad)

Etanol är en återvändsgränd. Diesel kommer inte att försvinna inom överskådlig framtid

#7 • Uppdaterat: 2010-11-23 12:54
McTar (ej verifierad)

Hur kan det vara hållart att framställa 1liter etanol med 2liter diesel? När väl denna skall "köras upp" så kommer man en mil istället för fyra som man skull gjort med dieseln.

#8 • Uppdaterat: 2010-11-23 13:06
Big Bear (ej verifierad)

Om priset är irrelevant, vilket det verkar vara, skulle jag slopa SAAB och satsa på elbil...

#9 • Uppdaterat: 2010-11-23 13:37
j a r l (ej verifierad)

Bensin kommer finnas 50 år till. Sen tar elbilen över! Tesla & Toyta kommer dominera helt!

#a • Uppdaterat: 2010-11-23 14:54
lappen (ej verifierad)

Vi har antagligen redan nått "peakoil" och efterfrågan lär inte minska. Skulle bli förvånad om det finns gott om olja efter 2020. Det är nog läge att satsa på el snart.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.