Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Körkort för automatlåda?

Bilfrågan: Körkort för automatlåda?

Bilfrågan

"Jag ska snart ta körkort och undrar om det fortfarande finns körkort för automatväxlade bilar?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Finns körkort för automatväxlad bil kvar?

Snart 18

SVAR:
Ja, det gör det faktiskt trots att det kommit så många nya typer av hel- och halvautomatiska växellådor. Definitionsmässigt räcker det att bilen saknar kopplingspedal för att bli klassad som automatväxlad.

För dig torde det inte göra någon större skillnad men för den som tar körkort som äldre, och har problem med motoriken, kan det förkorta utbildningstiden om man nöjer sig med körkort för automatväxlad bil.

Nackdelen med ”automatkortet” är att du inte kan hyra en flyttbil eller provköra farfars Volvo Amazon. Det intressanta är att det idag, även bland bilar som Ferrari, Maserati och Porsche, ofta saknas kopplingspedal.

Om 20 år är förmodligen kopplingspedal och växelspak lika ovanliga som startveven är idag men då finns säkert inte undantaget för automatväxlad bil kvar heller.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om körkort för automatväxlade bilar?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-01-24 09:56

Det är självklart att det ska finnas möjlighet att enbart ta körkort för endast automat. Framförallt för de som har ett handikapp. Det möjliggör bilkörning överhuvudtaget för somliga. Har man dock möjlighet att köra manuellt växlad bil, bör man inte ta automatkörkort idag. Det finns fortfarande så många manuella bilar på marknaden att det kan bli snävt vid vissa tillfällen.

Att det i framtiden bara skulle finnas automatlådor har sagts förr. När försvaret skulle utveckla fordon som kom på 80-talet trodde de att ingen skulle klarar av att köra manuellt efter några år och det skulle varit en katastrof försvarsmässigt vid mobilisering, därför tog de beslutet att fordonen skulle ha automatlåda. Men fortfarande idag kan de flesta köra manuellt.

Visst kommer de manuella bilarna bli färre och färre. Speciellt nu när automatlådorna börjar bli snålare och snabbare än motsvarande manuella bilar. Men fortfarande kostar de mer i inköp än manuella. Och det är nog den främsta anledningen till att de inte ökar snabbare.

Just nu blir det skattemässigt bättre för de som vill köra automatlåda om de kör på alternativa bränslen. Så här säger transportstyrelsen:

"Bilar med automatisk växellåda

Det finns ett undantag i regelverket när det gäller personbilar med automatisk växellåda. Alternativbränsledrivna personbilar med automatisk växellåda kan – trots att de i sin bränsleförbrukning överskrider gränsvärdena – uppfylla miljökraven för skattebefrielsen. Kravet för detta är att personbilarna i sina originalutföranden (det vill säga med manuell växellåda) uppfyller miljökraven och att det enda som skiljer personbilarna åt i utförande är transmissionen (bland annat växlarna) och de komponenter som hör till den."

#2
Uno Lööv
2011-01-24 11:59

Det är (för en frisk person) inget svårt att lära sig växla. Att kunna köra en manuellt växlad bil kan man alltid få nytta av.

#3
2011-01-24 12:31

Det går bra att uppgradera sitt körkort till att gälla även manuell låda när man blivit duktigare på att inte bli så nervös med start i backe tex, med manuellt växlad bil.

#4
Stefan Svärd
2011-01-24 15:30

Är det så att manuell vxl-låda är vanligt i Sverige men ovanligt på kontinenten? Och att här betalar vi tillägg för automat men utomlands tvärtom för manuell?
Vänligen

#5
bo johansson
2011-01-24 15:59

Att gå från manuell växellåda till automat är som att sluta med socker i kaffe-ingen vill gå tillbaka!
Dessutom leder automatlåda till säkrare och lugnare körning. Den som vågar byta blir fast. Vågar du pröva??

#6
2011-01-24 19:17

Det är naturligtvis enklare att lära sej köra bil med automatlåda, så för många är det nog en utmärkt idé att begränsa sej.
Personligen skulle jag tycka att en stor del av nöjet skulle gå förlorad om jag var hänvisad till enbart automatväxel ...

#7
Uno Lööv
2011-01-24 19:20

Säkrare förare? Har man körkort klarar man av att växla.

Däremot är automatlåda gudomligt skönt och det tar inte bort det roliga med att köra bil.

Men tyvärr går det åt mer bränsle och blir mer utsläpp, har kört diverse automatbilar, även helt nya och motorn beter sig aldrig så fint som den gör om man sköter växlingen själv. Alla utsläpp man kan minska är bra.

#9
danne_p
2011-01-25 11:08

"Nackdelen med ”automatkortet” är att du inte kan hyra en flyttbil"
Jag har hyrt flyttbil på Statoil två gånger de senaste åren och båda bilarna hade automatlåda. Så man kan flytta med automatkort =)

Min sambo insisterade på att ta körkort för automat och det gick snabbt och smidigt. Biluthyrningsfirmorna har också en massa automatbilar nu för tiden när vi skulle hyra. Den enda firman som inte hade så många var europcar av någon anledning? Problemet var bara att väldigt många ville hyra bil med automat (förra sommaren iaf) så när vi skulle hyra så blev det många samtal till uthyrningsfirmorna för att leta reda på de som var kvar och försäkra sig om att få en aautomatväxlad. De skulle få fler automatbilar nu i åren som kommer så jag tror automatkort räcker väl så länge man inte vill provköra farfars amazon.

#10
2011-01-25 19:30

"bo johansson" Kanske om man inte gillar att köra bil. Jag har provat och kört många bilar genom tjänsten med automat och jag är inte fast. Jag kör helst manuell låda. :)

#13
Jonas_123
2011-01-26 16:53

tjejen har automatkort. det enda problemet är att det inte var lika vanligt med automat för10 år sen som det är i dag. Så när vi letade bil på blocket som passade vår plånbok hade vi inte så mycket att välja mellan. Men har man pengar till en nyare bil så är det helt klart smidigare att ta ett automatkort. som Jag tror majoriteten av alla bilar har automat om 10-15 år. De drar ungefär lika mycket soppa och är dessutom bekvämare, lättare och trevligare att köra. och som någon skrev nedan, vill man köra manuell senare kan man bara uppdatera kortet.

#14
hahahahah
2011-01-26 20:30

Har aldrig kört en Automat och jag är en bra bit över 30. Kanske blir till nästa bil.

#15
Stefan Svärd
2011-01-27 21:58

Fördelar som sällan nämns för automat lådor är att de oftare är driftsäkrare än manuella. Reserverar mig för att de nya typerna med dubbla kopplingar och div elektronik inte är tillräckligt beprövade än.
Dessutom i dessa tider då VÄLDIGT många pratar i telefon under körning...
Vänligen

#18
S-E S
2011-01-29 18:39

Om man får ett speciellt körkort när man kör upp i en modern bil, så ok. Men det borde vara det motsatta som gäller. Ett separat körkort för de som vill växla manuellt som i gamla da´r. Om du kör automat så slipper dagens bilförare att släppa ratten när de pratar i mobilen och måste växla!

#19
Uno Lööv vet bäst.
2011-01-30 13:49

Köper man en Toyota behöver man inte bry sig om detaljer som t ex växellåda. Den står ändå bara inne på återkallning!

#20
2011-01-31 11:15

Inte ens denna tråden kunde få vara fri från korkade inlägg av Lööw som inte har nått med rubriken att göra......! Väx upp...!

#21
Uno Lööv
2011-01-31 13:28

Mitt inlägg handlade om vad man kan kika på för bilmärke om man inte kan bestämma sig för t ex växellåda.

Helt klart hör det till artikeln.

#22
2014-12-16 06:12

Tyvärr är det många som redan har "manuella" körkort som borde köra automatväxellådor. Många växlar så dåligt och ogenomtänkt så deras bensinförbrukning är skyhögt högre än om dom skulle köra en bil med automatväxellåda.
Själv har jag automater. men kan ändå köra manuella bilar. Och när jag ändå skryter, kan jag berätta att jag i möjligaste mån håller mig i högerfilen om jag inte är på omkörning . Och jag är ingen snigel som kör för sakta ;)

#23
2014-12-16 06:20

Hej leifer Du skriver "Automaten växlar också bättre". Får jag skryta så är jag väl så bra på att växla manuellt ;)

#24
2016-07-20 07:32

Och så har vi dom som har manuellt körkort och inte vågar prova en automatlåda. Enda tills dom gör det, och blir helt frälsta!

#25
2016-12-22 12:11

Fler och fler idag tar enbart körkort för automat, av många anledningar. Automat är vanligare idag än förr och det är lättare att lära sig då man kan fokusera mer på trafiken istället för att själva växlandet. Jag körde över 20 år med manuell låda, men de senaste 6 åren har det blivit automat.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.