Nästa artikel
Bilfrågan: Körkort för automatlåda?
Bilfrågan

Bilfrågan: Körkort för automatlåda?

Publicerad 24 januari 2011 (uppdaterad 24 januari 2011)
"Jag ska snart ta körkort och undrar om det fortfarande finns körkort för automatväxlade bilar?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Finns körkort för automatväxlad bil kvar?

Snart 18

SVAR:
Ja, det gör det faktiskt trots att det kommit så många nya typer av hel- och halvautomatiska växellådor. Definitionsmässigt räcker det att bilen saknar kopplingspedal för att bli klassad som automatväxlad.

För dig torde det inte göra någon större skillnad men för den som tar körkort som äldre, och har problem med motoriken, kan det förkorta utbildningstiden om man nöjer sig med körkort för automatväxlad bil.

Nackdelen med ”automatkortet” är att du inte kan hyra en flyttbil eller provköra farfars Volvo Amazon. Det intressanta är att det idag, även bland bilar som Ferrari, Maserati och Porsche, ofta saknas kopplingspedal.

Om 20 år är förmodligen kopplingspedal och växelspak lika ovanliga som startveven är idag men då finns säkert inte undantaget för automatväxlad bil kvar heller.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om körkort för automatväxlade bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-01-24 09:56
Thommys

Det är självklart att det ska finnas möjlighet att enbart ta körkort för endast automat. Framförallt för de som har ett handikapp. Det möjliggör bilkörning överhuvudtaget för somliga. Har man dock möjlighet att köra manuellt växlad bil, bör man inte ta automatkörkort idag. Det finns fortfarande så många manuella bilar på marknaden att det kan bli snävt vid vissa tillfällen.

Att det i framtiden bara skulle finnas automatlådor har sagts förr. När försvaret skulle utveckla fordon som kom på 80-talet trodde de att ingen skulle klarar av att köra manuellt efter några år och det skulle varit en katastrof försvarsmässigt vid mobilisering, därför tog de beslutet att fordonen skulle ha automatlåda. Men fortfarande idag kan de flesta köra manuellt.

Visst kommer de manuella bilarna bli färre och färre. Speciellt nu när automatlådorna börjar bli snålare och snabbare än motsvarande manuella bilar. Men fortfarande kostar de mer i inköp än manuella. Och det är nog den främsta anledningen till att de inte ökar snabbare.

Just nu blir det skattemässigt bättre för de som vill köra automatlåda om de kör på alternativa bränslen. Så här säger transportstyrelsen:

"Bilar med automatisk växellåda

Det finns ett undantag i regelverket när det gäller personbilar med automatisk växellåda. Alternativbränsledrivna personbilar med automatisk växellåda kan – trots att de i sin bränsleförbrukning överskrider gränsvärdena – uppfylla miljökraven för skattebefrielsen. Kravet för detta är att personbilarna i sina originalutföranden (det vill säga med manuell växellåda) uppfyller miljökraven och att det enda som skiljer personbilarna åt i utförande är transmissionen (bland annat växlarna) och de komponenter som hör till den."

#2 • 2011-01-24 11:59
Uno Lööv (ej verifierad)

Det är (för en frisk person) inget svårt att lära sig växla. Att kunna köra en manuellt växlad bil kan man alltid få nytta av.

#3 • 2011-01-24 12:31
PREVIA

Det går bra att uppgradera sitt körkort till att gälla även manuell låda när man blivit duktigare på att inte bli så nervös med start i backe tex, med manuellt växlad bil.

#4 • 2011-01-24 15:30
Stefan Svärd (ej verifierad)

Är det så att manuell vxl-låda är vanligt i Sverige men ovanligt på kontinenten? Och att här betalar vi tillägg för automat men utomlands tvärtom för manuell?
Vänligen

#5 • 2011-01-24 15:59
bo johansson (ej verifierad)

Att gå från manuell växellåda till automat är som att sluta med socker i kaffe-ingen vill gå tillbaka!
Dessutom leder automatlåda till säkrare och lugnare körning. Den som vågar byta blir fast. Vågar du pröva??

#6 • 2011-01-24 19:20
Uno Lööv (ej verifierad)

Säkrare förare? Har man körkort klarar man av att växla.

Däremot är automatlåda gudomligt skönt och det tar inte bort det roliga med att köra bil.

Men tyvärr går det åt mer bränsle och blir mer utsläpp, har kört diverse automatbilar, även helt nya och motorn beter sig aldrig så fint som den gör om man sköter växlingen själv. Alla utsläpp man kan minska är bra.

#7 • 2011-01-25 11:08
danne_p (ej verifierad)

"Nackdelen med ”automatkortet” är att du inte kan hyra en flyttbil"
Jag har hyrt flyttbil på Statoil två gånger de senaste åren och båda bilarna hade automatlåda. Så man kan flytta med automatkort =)

Min sambo insisterade på att ta körkort för automat och det gick snabbt och smidigt. Biluthyrningsfirmorna har också en massa automatbilar nu för tiden när vi skulle hyra. Den enda firman som inte hade så många var europcar av någon anledning? Problemet var bara att väldigt många ville hyra bil med automat (förra sommaren iaf) så när vi skulle hyra så blev det många samtal till uthyrningsfirmorna för att leta reda på de som var kvar och försäkra sig om att få en aautomatväxlad. De skulle få fler automatbilar nu i åren som kommer så jag tror automatkort räcker väl så länge man inte vill provköra farfars amazon.

#8 • 2011-01-25 19:30
Emme

"bo johansson" Kanske om man inte gillar att köra bil. Jag har provat och kört många bilar genom tjänsten med automat och jag är inte fast. Jag kör helst manuell låda. :)

#9 • 2011-01-26 16:53
Jonas_123 (ej verifierad)

tjejen har automatkort. det enda problemet är att det inte var lika vanligt med automat för10 år sen som det är i dag. Så när vi letade bil på blocket som passade vår plånbok hade vi inte så mycket att välja mellan. Men har man pengar till en nyare bil så är det helt klart smidigare att ta ett automatkort. som Jag tror majoriteten av alla bilar har automat om 10-15 år. De drar ungefär lika mycket soppa och är dessutom bekvämare, lättare och trevligare att köra. och som någon skrev nedan, vill man köra manuell senare kan man bara uppdatera kortet.

#a • 2011-01-26 20:30
hahahahah (ej verifierad)

Har aldrig kört en Automat och jag är en bra bit över 30. Kanske blir till nästa bil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.