Nästa artikel
Bilfrågan: Åldras oljan när bilen inte körs?
Bilfrågan

Bilfrågan: Åldras oljan när bilen inte körs?

Publicerad 14 januari 2011 (uppdaterad 17 januari 2011)
"Åldras oljan så snabbt att den måste bytas varje år ifall jag inte kör så ofta med min bil?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag kör en Citroën Picasso. Serviceintervallet är 2 000 mil eller ett år. Då jag numera kör väldigt lite så är min fråga: åldras den helsyntetiska oljan så snabbt att den måste bytas varje år?

Gunnar Stenberg, Säter

SVAR:
Motorolja åldras inte så länge den är oanvänd i förpackningen. Så snart du börjar använda den i motorn påbörjas en gradvis försämring av oljan (oxidation, viskositetsförändring, slambildning, bränsleutspädning med mera) vilket motiverar regelbundna oljebyten.

Det kan till och med vara så att vissa oönskade restprodukter bildas i större utsträckning om du kör lite än om du kör flera tusen mil per år. Ta därför för vana att byta oljan en gång om året, oavsett körsträcka.

Vissa motoroljor är mer resistenta mot exempelvis "black sludge" och viskositetsförändringar men om oljan kallas syntetisk eller ej har för det mesta ingen betydelse.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-01-14 11:33
Uno Lööv (ej verifierad)

Har bara kunskap om äldre bilar där man normalt och vid normal körning byter var 1500e mil eller en gång om året, det som inträffar först. Kör man mindre än 500 mil om året ska man faktiskt byta 2 gånger om året. I många äldre turbobilar ska man byta var 500e mil, samma sak med etanonkonverterat. Oljebyte är ingen stor operation men det viktigaste i hela bilen. Fast en bil som körs under 500 mil om året brukar bara användas under halva året så då räcker ett byte till varje säsong så oljan är färsk och fin och inte åldrats under vintern genom att man kört lite med den på hösten så vårbyte rekommenderas i hobbybilen.

#2 • Uppdaterat: 2011-01-14 14:17
saabnisse

Det är helt riktigt.
Oljebyte var 3000.e mil som många tillverkare rekommenderar är helt förkastligt.
Det går utmärkt på bilar som körs långa pass per dag, t.ex. taxi och liknande, de kan ju klara den sträckan på ett par månader.
Men för genomsnittsbilisten gäller absolut minst en gång per år och precis som Uno Lööv skriver, oftare om man kör på etanolinblandning.
Men det gäller ju att använda rätt olja också.

#3 • Uppdaterat: 2011-01-14 17:09
kentudor (ej verifierad)

Glöm inte bort att byta olja i växellådan också (manuell låda) trots att tillverkaren aldrig brukar ha detta i serviceboken ca 4000 mil mellan gångerna skulle jag rekomendera,jag har jobbat 25 år som bilmek så jag vet hur oljan brukar se ut!

#4 • Uppdaterat: 2011-01-14 17:16
SiggeN (ej verifierad)

Ni som klagar på 3000-bytesintervall. Vad har för kunskaper som biltillverkarna saknar?

Egna erfarenheter eller bara antagande? Naturligtvis vet bil-/oljetillverkarna vad som är rimligt.

Gamla sanningar ang. oljebyte gäller inte längre.

De långa intervallerna gynnar åtminstone inte verkstäderna.

PS Etanolbilarna har alltid föreskrivet kortare bytesintervall (1500).

#5 • Uppdaterat: 2011-01-14 17:36
444 (ej verifierad)

håller med SiggeN. så klart vet tillverkarna själva vad som är bäst och inte amatörtyckare på nätforum... visst byt olja varje gång ni tankar, själv följer jag tillverkarens rekommendationer. Utom vad gäller däcken förstås, jag byter luft en gång i veckan för det gjorde farfar, vad vet däcktillverkarna? ingenting så klart...

#6 • Uppdaterat: 2011-01-14 17:41
Jarl S

Byte varje 3000 mil är ren idioti. Jag vet bäst.

#7 • Uppdaterat: 2011-01-14 21:43
Thommys

Bytesintervallen är avhängd av kvalitén på oljan. Du kan köra olika långt beroende på vilken kvalité du kör på. De högst kvalitéerna finner man sällan på enkla bensinstationer. Men det är dessa som krävs om den längsta bytesintervallen skall gälla. Olika biltillverkare har olika koder på oljorna. Om oljorna uppfyller biltillverkarnas kvalitéer står dessa koder på förpackningen. Oftast hittar du koderna i bilens instruktionsbok.

#8 • Uppdaterat: 2011-01-15 08:47
Olivolja (ej verifierad)

Ni som hävdar att tillverkaren vet bäst. Problemet är att det är ett försäljningsargument för biltillverkarna att ha långa serviceintervall och därmed låga servicekostnader. Jämför oljebytesintervallet på PSA:s 1,6l diesel som sitter i Peugeot, Citroën, Volvo och Ford. Där kommer man fram till ganska olika oljebytesintervall beroende på vad det står för bilmärke på huven.

Jämför också med kamremsbyte som idag ofta rekommenderas mellan 12-24000 mil men går den sönder innan så är inte det något tillverkaren står för. "Det är ju bara en rekommendation".

Hur ofta får bilen "rätt" olja enligt tillverkaren även om man servar på märkesverkstad? Skönt att man kör så mycket att det ändå blir ett oljebyte per år så man slipper fundera på oljans kalenderlivstid.

#9 • Uppdaterat: 2011-01-15 09:24
Rugward Mississippi (ej verifierad)

Men ni som inte vill byta motorns billigaste och kanske mest betydelsefulla del á kanske 150 kronor litern en gång om året för att det är !"i onödan", skippa det. Dra inte med andra i det tänket bara.

Om oljebyten vore av ondo skulle jag vara på er sida...

#a • Uppdaterat: 2011-01-15 10:11
Karl Jansson (ej verifierad)

Det är bästa att byta motorolja på hösten eller före en lång avställning av husbilar och sommarbilar m.fl. Korroderande och sedimenterande föroreningar försvinner och oljan åldras obetydligt i när den är kall i tråget.
Alla båtmotortillverkare föreskriver byte när säsongen är slut.
Instämmer också att oljan i växellådan ska bytas. Rekomendras av en tribolog (friktionsexpert) I en annan motortidning då molekylerna kortas även om färgen på oljan är normal. Syntetolja i transmissionen sänker bränsleförbrukning som också motiverar kostnaden för byte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.