Nästa artikel
Bilfrågan: Hur hindra att torkarna fryser fast?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur hindra att torkarna fryser fast?

Publicerad 7 februari 2012 (uppdaterad 7 februari 2012)
"Vindrutetorkarna på Audi A1 ligger i ett fack mellan rutan och motorhuven. Hur ska man hindra att de fryser fast?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Vindrutetorkarna på Audi A1 ligger snyggt tillrätta i ett litet ”fack” mellan rutan och motorhuven. När snön kommer blir detta fack fyllt av snö och använder jag kupévärmare kommer snön som smälter från rutan att rinna ner i facket och i värsta fall blir det is av alltihop.

Hur ska jag undvika detta scenario?

Medlem 1068733

SVAR:
Vad du kan göra för att ”lyfta” upp torkarna är att slå på och av tändningen och sedan föra ner torkarspaken. Då hamnar de i serviceläge och kan ställas ut för att förhindra att de fastnar när det fryser på.

En smula krångligt men priset du får betala för design och att en smula bränsle sparas.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-02-07 08:52
Thommys

Ja så är det på bilar med nedsänkta vindrutetorkare. Men det är inget nytt. De hade bilar även på 70-talet. Chevrolet Caprice fick det 1970. Det är bra i varje fall att det finns ett serviceläge som gör dem lättare att fälla ut.

#2 • 2012-02-07 08:54
mcregor (ej verifierad)

Ännu bättre hade det varit om man kunde ställa in så att serviceläget alltid aktiverades under t ex vintertid. Borde vara rätt enkelt eftersom det finns många saker man själv kan ställa in i dagens bilar.

#3 • 2012-02-07 09:34
Thommys

Ja mcregor, det hade vart bra om man kunde programmerat själv. Bilindustrin ligger efter. Det finns mycket man önskade att man kunde programmerat själv (inom lagens ramar) i bilen. Man har fått högre krav nu med alla smartphones där appen sätter gränsen och inte telefontillverkaren. Jag väntar på bilen som kan applicera appar. Då hade jag b la tänt bakljusen även på dagen i hop med varselljusen, så som det var.

#4 • 2012-02-07 09:59
mcregor (ej verifierad)

Thommys: Håller med dig helt. På VAG-bilar så är det förutom detta med torkarna även så att när varselljuset (utan tänt bakljus) är tänt så lyser t ex inte instrumentbelysningen. Detta skall gå att åtgärda (fått tips via inlägg här) men VAG-verkstan kände inte till hur när jag frågade dom tidigare....
Visst inser jag att man inte kan ha tillgång till alla tänkbara inställningar men när man t o m ansett sig nödgad att införa ett "serviceläge" på torkarna och det finns marknader där det är kallt under vintern så borde man tänkt lite längre och gett oss bilägare möjlighet att välja hur man vill ha det som standard. Det är lätt att glömma att "köra upp" torkarna när man stänger av bilen och under vintern kan det få mindre roliga konsekvenser. Så mycket finns att göra när det gäller vad vi bilägare själva bör få bestämma över.

#5 • 2012-02-07 10:50
erito

Man kan lära utav Subaru som har eluppvärmd framruta i nederkant. El-slingor som med ett knapptryck smälter bort is o snö vid torkarna :)
Standardutrustning såklart.

Kanske skulle en sådan enkel sak räcka även för den här bilmodellen?

#6 • 2012-02-07 10:57
Swenssons

Precis så är det på vår Subaru - "Subba" och även vår fin fina Ford Focus Flexifuel har eluppvärmd framruta. Få dagar med frusna torkare!

#7 • 2012-02-07 11:13
quattron

Skulle tro att det är precis som på min A4 och som några andra skrivit, det finns ett läge för byte av torkarblad där de ställer sig i mittläge. Bara att läsa handboken...

#8 • 2012-02-07 11:18
Thommys

Swenssons, jag köper att ha uppvärmda lägen för torkarbladen. Men inte uppvärmd vindruta. De små microtrådarna stör sikten nattetid vid möte.

#9 • 2012-02-07 12:27
mcregor (ej verifierad)

Jag har under åren haft flera bilar med uppvärmd framruta och min erfarenhet är inte riktigt lika som Thommys utan jag förstår inte varför inte flera tillverkare anammat detta. Enda tillfällena när "trådarna" varit en aning störande för mig har varit vid lågt stående sol (motljus) - men fördelen under vinterhalvåret har med råge övervägt detta.

#a • 2012-02-07 12:35
erito

håller med mcregor. Jag har även en Ford Focus som har hela framrutan uppvärmd och jag störs inte av microtrådarna.

men att byta ruta är dyrt, och förra veckan sprack Fordrutan igen.... :/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.