Nästa artikel
Bilfrågan: Får man använda dim- och varselljus?
Bilfrågan

Bilfrågan: Får man använda dim- och varselljus?

Publicerad 19 januari 2012 (uppdaterad 20 januari 2012)
"Vad gäller angående frontbelysning? Får man använda halvljus tillsammans med dimljus och varselljus?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Vad gäller angående frontbelysning på bilar numera? Cirka fem procent av mötande i vintermörkret har varsel- eller dimljus tända tillsammans med halvljus.

Staffan

SVAR:
Belysningen ska alltid vara tänd vid färd. Som belysning framåt i dagsljus vid god sikt kan man välja mellan halvljus (även spänningsreducerat), varsellyktor eller dimstrålkastare. I mörker, skymning eller gryning eller när sikten är nedsatt av annat skäl krävs halvljus (om inte förhållandena är sådana att helljus ska användas).

Om det är dimma eller tät nederbörd får halvljuset bytas ut mot dimljus.

För att inte mötande förares mörkerseende ska störas finns en regel som säger att halvljuset inte får användas samtidigt som dimljus och inte heller tillsammans med varsellyktor. Dimljus och varselljus får heller inte lysa samtidigt. Parkeringsljus/positionslyktor får lysa tillsammans med all annan belysning.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-01-19 11:20
1storstark

Skrämmande att det finns bilister som ens behöver ställa frågan! Fast jag vill nog påstå att de flesta som kör med dimljus och halvljus samtidigt, vet nog om det det är olagligt. "Mina dimljus bländar inte" brukar standardfrasen vara.

#2 • Uppdaterat: 2012-01-19 12:03
quattron

De flesta vet det säkert, åtminstone blir de varse om konstapeln kommer på dem=600kronor i böter. Bländar inte säger de, som tvunget ska ha bättre ljusbild 2 meter framför näsan! Kanske inte alltid men med lite last i bagaget och regnvåt asfalt skickar blixtar i ögonen på mötande. Har de dessutom nytta av att ha lite ljusare så nära bilens front kanske de borde genomgå någon form av synundersökning istället.

#3 • Uppdaterat: 2012-01-19 12:20
Hackenbush

Om man kör med dimljus tänt dagtid tillsammans med halvljus (många gör det) så gör man det bara för att man tycker det ser fräckt ut, för inte gör de någon nytta i dagsljus (dimljusen). Man bryr sig inte om att det är olagligt.

#4 • Uppdaterat: 2012-01-19 14:06
4a hjul e kul..

Men de finns ju 100gånger fler klåpare som inte kan byta en lampa rätt på halvljuset man möter ju såna varje dag..Å de bländar som fan!!!

#5 • Uppdaterat: 2012-01-19 14:18
1storstark

Sisådär 1973 - 74 körde jag med pappas Mercedes, som hade ovala, höga ljusinsatser med dimljus längst ner. Jag hade inte tänd dem men jag åkte på böter, 50:- om jag inte minns fel och bilen fick ombesiktning för att det över huvud taget gick att tända dimljusen tillsammans med halvljuset! Det där sitter fortfarande kvar, därför hatar jag puckon som kör med båda tänt!

#6 • Uppdaterat: 2012-01-19 15:42
peof

Finns inte ett dimljus på marknaden som ger bättre ljus än halvljus oavsett väder. Om inte vår trafikpolis måste vara på alla hockeymatcher så kanske statskassan kunnat stärkas betydligt. För det är häftigt att ha dessa tända och man skiter i att man får böter som någon antydde.

#7 • Uppdaterat: 2012-01-19 16:27
hultarn

Misstänker att Tusse Batong aldrig sätter böter för detta. Har då aldrig hört talas om det...

Dessutom tycker jag de undre ljusen mer är kurvljus än dimljus, kan vara en fördel på kurviga och viltrika vägar. I dimma kan det kvitta.

På en Fiat jag hade funkade dimljusen enbart tillsammans med helljus, när man bländade ner, så slocknade de och tändes igen när man slog på helljus.
De kunde också lysa tillsammans med enbart parkering, men aldrig ihop med halvljus.

Denna inkoppling borde ju vara standard på alla bilar!

#8 • Uppdaterat: 2012-01-19 16:29
quattron

4a hjul e kul, hur monterar man en glödlampa fel? Det bör väl inte gå. Lampan går väl bara att sätta på ett sätt...

#9 • Uppdaterat: 2012-01-19 16:37
quattron

Jodå Hultarn, konstapeln sätter gärna böter på det. Många är det som har åkt dit vid rutinkontroll. Ibland är de dock snälla och låter bli att bötfälla, kanske har frugan tagit över ratten och har inte en aaning om varken hur de tänds eller släcks. Jag tror inte heller att kvinnor bak ratten skulle bry sig om att se "fräcka" ut med hjälp av dimljus. Detta är pojkars fåfänga.

#a • Uppdaterat: 2012-01-19 16:52
Oomkullrunkelig

Här i Stockholm är det många idioter som kör med halvljus och dimljus tända samtidigt! Ingen aning om varför det är så. Polisen borde naturligtvis bötfälla det direkt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.