Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Bra att hoppa över växel?

Publicerad 13 juni 2011 (uppdaterad 14 juni 2011)
"Ett tips för ekonomisk körning är att hoppa över en växel. Kan det öka förslitningen på växellådan?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Ett tips för ekonomisk körning är att hoppa över en växel vid lämpliga tillfällen. Kan detta öka förslitningen på synkroniseringen/växellådan, sett över en längre tid?

Lennart Drejmo

SVAR:
Teoretiskt sett ja, men det har förmodligen en minimal betydelse. Sedan kan man ifrågasätta metoden att hoppa över växlar.

Den lägsta förbrukningen ger ofta de robotiserade växellådorna som praktiskt taget utan undantag arbetar sekventiellt, det vill säga tar växlarna i numerisk följd, åtminstone vid uppväxling.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-06-13 08:42
Raymond K (ej verifierad)

Tror också att det har en marginell betydelse att hoppa över växlar. Det bästa tipset för ekonomisk körning att köra lugnt och inte vara så gasglad.

#2 • 2011-06-13 10:28
saabnisse

Saab gjorde på åttio-talet en undersökning om ekonomisk körning och man fann att det faktiskt gick att köra snålare genom att hoppa över tvåan och fyrans växel.

Själv har jag alltid undrat över varför det ska finnas så många växlar på en bensinmotordrven bil.
Om man går tillbaka till trettio-talet var det vanligaste tre växlar och ändå hade man ett användbart varvtal på 600-ca3000 r/min där vridmomentet var hyfsat.
Nu har man upp till sju växlar med motorer som varvar ca 6000 r/min.
Varför?
Obs jag menar vanliga standardbilar här.

#3 • 2011-06-13 11:00
Raymond K (ej verifierad)

saabnisse, många växlar är för att få ner motorvarvet så att bilen drar mindre bensin. Högsta växeln är oftast som en överväxel. Växlarna däremellan är bra om man till exempel behöver dra husvagn eller ett tungt släp och det behövs lite varv på motorn för att dra.
Att hoppa från ettan till trean med en husvagn på släp kan nog få bilen att storkna.

#4 • 2011-06-13 11:34
Rustan Werling

på jobbet har vi en Toyota Auris med en enligt mig mycket märklig sex-växlad låda. Jag har alltid trott att den sjätte växel var till för motorvägsfart men på Aurisens växlingsindikator föreslår att jag ska lägga i sexan redan i 70 km/h. Och vid minsta lilla motlut så visar växlingsindikatorn att jag ska växla ner till femman. Det blir ett evigt växland och skiter jag i växlingsindikatorn så håller den på som en julgran med lampor upp och ner.

#5 • 2011-06-13 11:36
Raymond K (ej verifierad)

Låter irriterande Rustan

#6 • 2011-06-13 20:32
Roger Skagerström

Känns lite som "jag har hört att man kan varva motorn över 3000 varv per minut, exploderar den då?".

Jag frågar mig huuur en växellåda skulle ta skada av detta? I 9 fall av när jag åker iväg från stillastående så kör jag 1 > 2 > 4 > 6. Att Aurisen inte har 6'an som överväxel är nog ungefär samma anledning som att min Mazda inte har det - hade det varit en överväxel så hade man behövt växla ner när man ska köra om i motorvägshastigheter, då det inte är några överdrivet motorstarka bilar. Jag känner dock också att det vore bra om det fanns en överväxel. Jag kan köra på 6'an i 50 utan problem och bilen drar snällt utan vibrationer upp till maxfart om man så önskar på 6'an. Går att köra i 30 på 6'an med men då måste jag växla ner sen när jag ska iväg och det är mest bökigt.

Ser det snarare som att man växellådan skulle slitas mindre (knappt märkbart dock troligen) då man helt enkelt genomför färre växlingar.

#7 • 2011-06-13 20:48
Rustan Werling

Ser man historiskt på antalet växlar blir det nästan lite komiskt. När jag var liten hade de flesta bilar 4 växlar. Sen kom idén med overdrive, antingen via en knapp på växelspaksknoppen eller som på min Opel Rekord med en spak vid blinkersen. Sen blev det 5 växlar och då var det vanligt att det skyltades med en liten kromdetalj på bakluckan som basunerade ut "5 speed". Sen för några år sedan dök det upp en sjätte växel och då oftast på dieslar som har lite mer vridmoment. Nu börjar det dyka upp en sjunde växel.....
Det blir då otroligt komiskt när man samtidigt lär ut något nytt påfund som heter "Eco-driving", (engelskt ska det tydligen vara) och nu ska man då hoppa över varannan växel. Här är en ny idé, varför inte kalla 2an, 4an, och 6an för 1an, 2an och 3an istället och återgå till 3-växlat?

#8 • 2011-06-13 22:16
borjen

Ja, mycket vill ha mer, tydligen. I min barndom, på 30-talet, var det tre växlar som gällde. Tidigare var det kanske hel och halvfart?

#9 • 2011-06-14 12:27
Roy J

Jes skriver väl det som behöver skrivas.
Oftast kan man hoppa över ett antal växlar - men ibland är de bra att ha.

#a • 2011-06-14 12:27
saabnisse

Det är såna här dumheter med för mycket växlar som gör att jag numera enbart kör automatväxlat.
Snart blir det väl som på vissa tradare 18 växlar!
Jag är sedan länge trött på att sitta och rycka i en pinne.

Det vore förresten intressant om någon tillverkare kunde införa frihjulet igen.
Det var ju vanligt på 1930-talet och fanns bl.a. på Saab långt in på 1970-talet.
Det sparade bränsle och medförde att man kunde växla utan att koppla ur.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.