Nästa artikel
Bilfrågan: Vad orsakar oljudet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad orsakar oljudet?

Publicerad 7 juni 2011 (uppdaterad 7 juni 2011)
"Efter att ha bytt till friktionsdäck i höstas kunde jag höra ett vibrerande oljud. Vad kan vara problemet?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag köpte en ny Opel Astra 1.6T i september 2010. Efter att ha bytt till friktionsdäck i höstas kunde jag plötsligt höra ett metalliskt vibrerande oljud, oftast vid gaspådrag på växel 1–3, men sedan försvann det vid högre hastigheter på landsväg. Jag bytte för en tid sedan till sommardäck och vips var oljudet näst intill borta!

Jag såg att det sitter värmesköldar ovanför ljuddämparen och slog man lite lätt på dem med en skruvmejsel hördes liknande oljud. Kan dessa vara problemet, är det så att de inte är ordentligt fastsatta? Har haft bilen inne på märkesverkstad men de kunde inte lokalisera felet.

Claes Logrell, Göteborg

SVAR:
På din beskrivning låter det som att fälgarna till friktionsdäcken har en annan offset än originalfälgarna och därför tar i någonstans. Borde vara enkelt att konstatera om bilen lyfts upp och hjulen roteras. Det kan också vara fälgbanans insida som skrapar i exempelvis ett bromsok. Frågan mycket svår att svara på utan att undersöka bilen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-06-07 22:50
Geno Diantus (ej verifierad)

På tal om missljud så frågande en god vän till mig följande: Varför knackar sällan gamla misshandlade Volvo och Toyota för att ta två tydliga exempel men fina tyskar och fina Saabar knackar oftast.

Mitt svar blev: På en bil med själ hör man hjärtslagen.
Hur kul är en bil utan själ???

#2 • Uppdaterat: 2011-06-09 20:52
Roger Skagerström

Det är ett roligt påhitt av folk som råkar gilla överlag dåliga bilar ;) Typ folk som kör gamla Alfa Romeos och sånt som man bli glad varje gång de startar. "De har själ" säger de då :p Bilar med själ verkar dock totalt sakna samvete då de kan runiera vem som helst :p

#3 • Uppdaterat: 2011-06-11 17:48
Sture Oxelhieck (ej verifierad)

Jag håller mede Geno. Dock bara i att nyare Saabar och tyskar oftast knackar.

#4 • Uppdaterat: 2011-06-18 00:02
Classe_1

Öh, bonnjävlar, fattar ni inte? Jag har köpt en ny Opel för 236.000:- och ni diskuterar något oljud som kan härledas till ett avgassystem på en Volvo Amazon - 66 som är enkelt att avhjälpa. Här snackar vi oljud i en ny bil, årsmodell 2010?!

#5 • Uppdaterat: 2015-03-03 07:42
VW Polo 2012

För länge sedan hade jag på jobbet en Saab 9000 som på vintern hade plåtfälgar, vid start kunde jag höra ett konstigt vinande ljud och även när jag stannade, däremot i jämna farter hördes ingenting. Och till slut kom "vi" på felet ,en kompis stod utanför bilen när jag bromsade in, och vad fick han se. Jo den yttre balansvikten gled så fint runt på ytterkanten av fälgen och orsakade då oljudet. Det märkliga i historien att jag aldrig märkte någon obalans bilen.

#6 • Uppdaterat: 2016-03-11 13:14
hans.antnas

Höst och vår kommer det in relativt många kunder med oljud evt lagerljud som oftast visade sig vara felaktigt dragna hjulbultar. Bultarna måste dras med obelastade hjul

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.