Nästa artikel
Bilfrågan: Är Porsche en traktor?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är Porsche en traktor?

Publicerad 18 december 2013 (uppdaterad 18 december 2013)
"Det finns traktorer med namnet Porsche, men är de verkligen byggda av samma firma som bygger bilarna?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

Klicka här för att skriva en ny bilfråga.

FRÅGA:
Jag är mycket intresserad av Porsche och har två frågor:

1. Jag vet att det finns traktorer med namnet Porsche men är de verkligen byggda av samma firma som bygger bilarna? När byggdes dessa traktorer och vad kostar en sådan traktor nu?

2. Som barn, berättade min pappa, hade han en Porsche modellbil som drevs elektriskt och hade växellåda. Vilken var förebilden för denna och kan man få tag på en sådan idag? Pris?

911-fan

SVAR:
1. I sin ambition att motorisera Tyskland gav Adolf Hitler sin gode vän Ferdinand Porsche i uppdrag att inte bara konstruera en folkbil utan även en folktraktor. Prototypen stod klar 1934 och kom att ha många utseendemässiga och tekniska likheter med Volkswagen.

I början hade traktorn luftkyld bensinmotor men senare kom den att få dieselmotor med en, två, tre eller fyra cylindrar. Efter kriget byggdes traktorn bland annat av Allgaier Werke men delvis under namnet Porsche-Diesel. Tillverkningen lades ner 1963. Ett vrak kan du i dag få för 15 000 kronor medan ett topprenoverat exemplar kostar cirka 150 000.

2. Bilen tillverkades av firma Johan Distler från Nürnberg. Efter kriget tillverkades modellbilar i plåt och denna Porsche har blivit föremål för en stor samlarvurm. Den har elmotor och växellåda med två framåtväxlar plus back och neutralläge. Den har vidare tändningsnyckel i läderfordral och fungerande styrning.

Förebilden är en Porsche 356 Speedster från 1950. Ett väl bibehållet exemplar av modellbilen kostar idag upp emot 5 000 kronor och ibland mer om den ligger i originalkartongen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2013-12-18 14:39
Janne G

Det bör understrykas att varumärket var "Porsche-Diesel" just för att man inte skulle blanda ihop det med sportbilsmärket. Traktorerna med det namnet byggdes av Mannesmann 1956-63. Tidigare hade "samma" traktorer, som nämnts, byggts av Allgaier och då hette de just Allgaier.

#2 • 2013-12-18 19:28
Ipsen

Det finns fortfarende en fullt funktionsduglig DISTLER Porsche bland mina gamla leksaker! Den har kört många timmar båda inomhus och utomhus --- solid leksak, men också väl skött! Jag köpte den i Hamburg ungefär 1961, men har tyvärr inte gemt originalkartongen! Det får jag verkligen komma i håg näste gång jag köper en Porsche!!!!!

#3 • 2013-12-19 10:31
Henrik_gbg

Det är som Lamborghini, fina traktorer det där :-P

#4 • 2013-12-19 16:39
Hälsingen

Samma sak med Volvo, som fortfarande har maskintillverkning av olika traktorer modell större.

Och Mercedes Benz som tillverkade stora fina jordbrukstraktorer, men som nu heter MB-Trac om jag minns rätt.

Och Mitsubishi, samma sak där.

För att inte tala om Fiats traktorer ....

....och Renaults, även om dessa idag saluförs under namnet Claas.

Ja, listan kan göras lång.
Det är väl inte konstigt att ett bolag tillverkar olika produkter?

#5 • 2013-12-19 23:59
Roger Skagerström

Mitsubishi måste väl ändå slå nåt slags rekord på den fronten dock? ;) Tätt följda av Samsung kanske? Minns att vi hade whiteboardpennor från Mitsubishi i skolan när jag var liten. :P

#6 • 2013-12-21 17:43
Claes T (ej verifierad)

Blyertspennor på bildlektionen tillverkade av Mitsubishi när dottern gick i högstadiet under tidigt 00-tal. Och så har grannen nån fläkt på huset det står Mitsubishi på.

#7 • 2013-12-23 17:34
Hälsingen

Fast Roger, Samsung tillverkar väl inga bilar? Kanske tänker du på SangYong, det Sydkoreanska bilmärket som konkursade och idag ägs av indiska Mahindra.

#8 • 2013-12-23 18:05
Pi

Hälsingen - jodå, Roger har rätt - http://sv.wikipedia.org/wiki/Renault_Samsung_Motors

#9 • 2015-04-14 18:35
PHME

Grannen där jag växte upp hade två Porsche-traktorer. Vilka vibbar det blev när jag såg "diesel" i exakt den typografi jag minns på en Cayenne häromdagen.

#a • 2016-08-30 23:11
juhani.torro@ringen.se

Det är så fantastiskt att sitta och läsa all världens kunskaper som kommer fram på skärmen ! Alla gamla minnen som dyker upp när man läser. Som liten grabb i Finland såg man de Tyska Magirus Deutz lastbilar som lät så illa att man höll för öronen på grund av luftkyld turbo V 8 och en rad Ryska Lastbilar som Finland var tvungna att köpa in från Ryssland för att kompensera det enorma skadeståndet till Ryssland och som skrevs av som handels varor ( som ingen i Finland ville köpa ) De hade en stor röd stjärna i fronten och stannade vart som helst och av vilka fel som helst. Och alla personbilar sen, det som man såg mest var Moskvitz och Popeda ( såg ut som en Volvo PV i storlek XXXL ) och med en sidventilsmotor på 80 hk ) och senare Volga som hittade till Sverige tillsammans med Vaz på 60-70 talet. I dag kommer Kineserna och vill in på marknaden. Kommer ihåg Izuzu Bellet som kom sommaren 1962 till Gävle och skulle bli en storsäljare men på hösten hade den rostat bort så ingen mer demobil fanns att visa varken hos Gävle Bil eller Othzen i Forsbacka. Men nostalgin har vi och kan läsa om nya å gamla saker så att Vi Bilägare är en Skattkista att ösa ur och jag hoppas att få vara med många år ännu. Tack alla som engagerar sig,på detta sätt lever vi fortsatt. Johan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.