Bild
Nästa artikel

Långtest 2012: Bästa semesterbilen

Webb-tv

Långtestbilarnas bättre och sämre sidor visade sig i årets semestertest längs en solig västkust. Det slutade med en klar vinnare.

Kommentarer

#1
2012-06-28 10:23

Först vann den vintertestet, och så fick den toppresultat i Euro-Ncap och nu Årets Semesterbil. Mycket kul att höra. Jag har inte mycket att tillägga om min Mercedes B-klass. Den är en väldigt bra bil.

#2
2012-06-28 11:47

Läser man i tidningen i tabellen över "Bra att ha i semesterbilen" så ser man att B-klass har den billigaste navigatorn. Vilket är värt att notera, men det är bara det att den är ännu billigare än så. I tabellen står det 11.450 kr, vilket är lite fel, den kostar bara 8.900 kr, komplett fabriksbeställd.

Summan 11.450 kr får man om man lägger ihop 8.900 kr med tillvalet "Förberedelse till Becker® MAP PILOT navigation" för 2. 550 kr. Men det är inget som krävs för att man ska kunna beställa till navigator till bilen från fabrik, för det paketet ingår i 8.900 kr. Utan det tillvalet är för de som vid ett senare tillfälle vill kunna sätta i en navigator i bilen på egen hand.

#3
2012-06-28 11:50

Tråkigt bara att nya B-klass ser så hemsk ut jämfört med gamla modellen som var mycket snyggare.

#4
2012-06-28 12:02

Liksom Hyundai i 40 är faktiskt en riktigt bra bil och komfortabel långresevagn,jag är överraskad av denna bil egenskapmässigt och vad man får för pengarna. Verklig förbrukning de två senaste gångerna ligger på 0,67l/mil med automatlåda (skriver upp varje tankning och räknar verklig förbrukning). Betydligt över VIB siffror som har manuell låda,men det är det värt för att få automat,allt annat är stenåldern. Kan man hoppas på en hybridbil så småningom. Vi har sport versionen av Hyundai i40 1,7 CRDI Sport automat. Med panorama glastak och allt man kan önska sig i utrustning,speciellt uppskattar jag värme i ratten på vintern. Det borde alla bilar ha som standardutrustning på dessa breddgrader.

Om det är en "väldigt bra bil" får framtiden utvisa,krävs lite mer mil för att säga det enligt min uppfattning hur man bedömer bilar,de måste bevisa att de håller ihop också. Gått ca 1150mil nu endast. Men bilen har ju 5års garanti så det gäller för Hyundai att de verkligen tar saker på garantin om fel inträffar och inte slingrar sig för att komma undan ansvar/kostnader. Blir en långresa ner till Skåne Österlen. Öland,Ullared,hem till Värmland igen. Man åker ca 100mil på varje tankning,bekvämt.

#5
2012-06-28 14:30

Mersan är det naturliga valet ... Den enda långfärdare i sällskapet.
De andra är antigen för klena, elektrifierade eller en sminkad halvjapan.

#6
2012-06-28 17:35

Fast Jes_, här är det ingen som skrivit något trolligt och du är ändå igång? Sa du inte att du bara trollade för att de andra gjorde det?

#7
2012-06-28 18:21

Läs tidningen Roger ..
Självklart blir Mersan vinnare som semesterbil ...
Okay .. ska semestern gå till närmsta hotell eller camping kan alla funka.
.
Erkänner .. Älskar att trigga Shogunsan .. :oD

#8
2012-06-28 19:04

Jes.

Ertappad! (Bakom en vagn) ;o)

#9
2012-06-28 20:47

Eluppvärmd ratt kunde man tidigare få i Volvo (och kanske fortfarande). Håller med om att det borde vara vanligare.
Eluppvärmt baksäte kom först i Opel Omega, men det är fortfarande inte vanligt. Jag har aldrig förstått varför baksätet så ofta ska vara någon form av förvisningsplats.

#10
2012-06-28 20:56

I min bil måste man välja Roy ... Antigen uppvärmd ratt eller trä .. Jag har trå
I baksätet finns dock värme .. ja faktiskt även kyla
Som oftast är det en fråga om att kryssa i de rutor man önskar .. dock kostar varje kryss en slant ..

#11
2012-06-28 22:00

Till och med i en så simpel bil som Hyundai i40 är det standard med eluppvärmt baksäte. Faktiskt inte mycket jag saknar i vår version i utrustningsväg,då den är fullutrustad. Det enda jag vet som vi kunde beställa till var el manövrerad bagagelucka för 5,500kr,vilket var lite onödigt,tyckte vi.

Projicering av backkameravy i navigationssystemets display är också väldigt bekvämt när man blivit van det nu. Aktiv parkeringsassistans för fickparkering är inget direkt jag skulle sakna,men frugan tycker det är bra.
Projektionsstrålkastare med statisk kurvljusfunktion tycker jag är värdelösa,gör ingen större nytta. Regnsensor till vindrutetorkare är mycket praktiskt,men det har väl alla bilar idag. Aktiv filhållningsassistans har jag provat men jag vet inte om det gör sådan nytta så jag inte skulle kunna vara utan det.

Ett annat fel som vi drabbats av är parkeringssensorer fram som lever sitt eget liv när man börjar rulla framåt och varnar för att något är i vägen en kort stund trots att inget är det. Klaga hos verkstaden vid service.

Jo, en sak till tycker jag är toppen så här på sommaren och det är ventilerade framstolar, fläktar som svalkar/blåser i skinnklädseln. Väldigt behagligt. Bilen är väldigt fullutrustad. Vilket kan läsas om här nedan. Våran är en sportversion av i40 med automatlåda.

http://www.hyundai.se/dw/hyundai/docs/pics/i40K_Produktfakta_120327.pdf

Roy J.

På den Volvo V70 vi har finns det ingen eluppvärmd ratt vad jag vet som standard.

#12
2012-06-28 22:52

Sedan när blev i40 en "simpel" bil?
Själv anser jag inte att en bil för 350.000kr + är en särskilt billig bil utan då skulle jag förvänta mig jäkligt mycket bil faktiskt.

Om i40 är just så jäkla mycket bil vet jag inte och kommer inte heller att få reda på det just för att jag tycker att den är för dyr.

När det kommer till elvärme i baksätet tycker jag att det är konstigt att inte fler (eller alla) bilar har det idag.
Vill minnas en Omega ifrån -87 med denna utrustning och jag har inte för mig att den var något särskilt lyxutrustad.
Likaså hade den "autofönster" ( auto down/up ) på alla 4 dörrarna och även detta förvånas man över då flera fabrikat än idag säljer bilar utan denna lilla finess
En Omega med Exlusive pkt ifrån -00 hade dock inte heller värme i baksätet så det är inte på alla punkter som utrustningen har ökat.

#13
2012-06-28 22:58

Mistro.

Jag försökte vara ironisk,det vissa element tycker att det är en simpel bil pga dess ursprung,men någon riktigt logisk förklaring på det har jag aldrig fått och lär aldrig få. Kan man säga att det är fördomar?

#15
2012-06-29 08:42

crister_1. Det ska finnas en ruta direkt under ingressen och ovanför texten "Läs hela testet med omdömen..." Filmen startas genom att bara klicka på detta fönster.

/ Alexander Öbom, Vi Bilägare

#17
2012-06-29 11:34

Crister_1

Är det inte bara att klicka på rutan för filmen så startar den?! Det gör den för mig.

#18
2012-06-29 11:50

Då vet jag tyvärr inte vad som kan tänkas vara fel, crister_1. Men jag antar att det måste ha med din dator att göra?

/ Alexander Öbom, Vi Bilägare

#19
2012-06-29 14:35

@christer, jag hade samma problem förut, men trodde att det beror på att jag sitter i Kina och det går långsamt å ladda ner filen, men nu funkar det bra, så du kanske behöver se till att uppdatera din FlashPlayer? Det verkar att det används nånting som heter FlowPlayer nu (du börde kunna se detta om du högerklikar på det tömma ställen, åtminstone i Internet Explorer)

#22
2012-06-29 18:09

crister_1

Har samma windows7, Telia & F-secure. Råder dig dock att byta webläsare till Google Chrome och alla problem är ur världen, du får inte bara en snabbare webläsare utan också alla uppdateringar till Flashplayer automatiskt då det är inbyggt i Chrome.

#23
2012-06-29 18:15

Ja vad man uppskattar som tillval skiljer mellan folk och folk. Shogun, väljer glastak framför el-manövrerad bagagelucka. Jag skulle gjort precis tvärt om. Jag skulle aldrig välja ett glastak till min bil, men däremot, om det fanns, el-manövrerad bagagelucka med fjärrstyrning, som är mycket bekvämt när man kommer med händerna fulla av kassar. El-värmd ratt är säkert skönt, men skönare är en helt uppvärmd bil. Jag gillar verkligen bränslevärmare och gärna fjärrstyrda sådana. Av de tillval som jag gillar bäst på min Mercedes B-klass är (förutom automatlådan) den adaptiva farthållare. Oerhört bekvämt och säkert.

#24
2012-06-29 18:55

Thommys.

Du antar/tror för mycket utan att veta. Är det inte bättre att fråga först? Jag valde inte glastak före elmanövrerad bagagelucka. Glastaket/panoramataket ingår i paketet Premium/Sport. I sportpkt där allt är standard ingår i utrustningen som Hyundai har till i40 utom just elmanövrerad bagagelucka som man kan köpa till för 5,900kr. Det ansåg vi att det inte var värt eller klarar oss utan,välj vilket du vill. Men att glastak är en trevlig detalj är helt klart. Uppvärmd kupe och motor är också skönt och det har vi också. Liksom dragkrok. Enligt mig är utrustningen komplett och något man inte behöver eller klarar sig utan.Här nedan kan du läsa vad som ingår till våran i40.Om du tar dig tid.

http://www.hyundai.se/dw/hyundai/docs/pics/i40K_Produktfakta_120327.pdf

Från det ena till det andra. Finns det något negativt med din MB B-klass? Eller är allt helt perfekt? Jag antar att det är det;o)

#25
2012-06-29 22:41

Shogun, ja så kan det vara, man får med saker i paket som man kanske inte valt om de varit separata tillval. Ibland skulle man vilja kunna göra byten av det som ingår i paketen.

"Från det ena till det andra. Finns det något negativt med din MB B-klass? Eller är allt helt perfekt?"
I det stora hela är jag mycket nöjd, men visst finns det saker som jag har lite synpunkter på. Men det är inga stora saker. Jag hade nog önskat mig en lite mjukare fjädring. Visst bilen är jättestabil, och det märktes även i Vi Bilägares undanmanövertestet och det är bra. B-klassen kallas även för Sports Tourer, ska man komma ihåg. Den är ju riktigt körglad. Bilen har inte dålig fjädringskomfort, absolut inte, men mina tidigare Mercedesbilar har haft ännu finare fjädringskomfort, om jag säger så. Nu har jag inte tidigare haft en Mercedes med eco-däck och de bär nog en del av skulden, dessutom är däcktrycket högre i dessa än vad jag haft i tidigare Mercedes-modeller. Jag får se vad som händer när jag sätter på de mjukare vinterdäcken. Det kan vara det lilla extra jag saknar. Sedan saknar jag vissa saker som t ex kyla i handskfacket, komfortöppning av rutor via fjärrkontrollen och yttre belysning under backspeglarna (det ska komma till modell 2013). Som jag nämnt skulle jag även önskat möjligheten att kunnat köpa till elöppning av bagageluckan. Rattvärme hade inte varit fel heller, det finns inte som tillval i dag, till B-klass. Men å andra sidan har bilen så mycket andra fina kvalitéer att jag inte funderar så mycket på dessa saker. Jag har ju inte valt till allt som finns heller. Någon stans får man dra en gräns, annars kommer man ju upp i priser som de dyrare modellerna hos Mercedes och då kan man göra andra bilval i stället. Min slutade på 340.000 kr.

#26
2012-06-30 00:12

Våran kostade 361000kr med värmare,dragkrok,vinterdäck komplett bil med som sagt all utrustning som går att få,utom elmanövrerad baklucka. Men det klarar vi oss utan liksom säkert mycket annat som finns på bilen som man inte vet om.....än. Det är jäkligt mycket finesser som säkert kan krångla i framtiden.

Sedan kompletterade vi med Diamondbrite lackskyddsbehandling a 5000kr. Och Dinitrol rostskyddsbehandling a 7150kr.Summa summarum 373150kr för en Hyundai! Men frugan gillade bilen och hon fick vad hon ville ha,trots att hon/vi jämförde med namnkunnigare märken. Och ja,jag tycker också faktiskt att bilen är riktigt snygg att se på. Men jag kan tänka mig att den också kan bli snabbt gammal i designen. Vem sa att Hyundai är ett lågpris märke? Men bilen är komplett för tex 2,3,4,5 ägaren med rostskydd m.m en drömbil att ta över som begagnad om ett antal år.

Nu är jag jäkligt trött på detta regnade. Tror vi drar till varmare trakter närmsta veckan......;o)

#27
Hello Uno
2012-07-01 17:51

Bästa semesterbilen måste vara den nya Camry jag hyrde genom jobbet 1990. Snygg och härlig automobil, en blandning mellan Mercedes, Supra och Volvo 240 brukade vi säga på jobbet... tyvärr är de en ovanlig syn numera pga att den generationen rostade bra mkt värre än Corollan... Därmed inte sagt att de var hopplösa rostburkar, bara man gav dem lite omsorg någon gång ibland.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.