Bild
Nästa artikel
Långtest 2012: Hård start för Ampera

Långtest 2012: Hård start för Ampera

Långtest

Långtetstallets Opel Ampera har fått en tuff start på året. Många långresor har krävt sin tribut i form av hög bensinåtgång och bilen har hittills spräckt sin bränsledeklaration med över 180 (!) procent.

Att åka många och långa landsvägsmil på vintertest är inte Opel Amperas favoritgren. Då får bensinmotorn jobba hårt med att förse den drivande elmotorn med ström och det kostar mycket bensin.

Amperans förbrukning lider fortfarande av sviterna efter testresan norrut tidigare i år och i skrivande stund ligger snittet på 4,5 l/00 km. Visserligen är det den klart lägsta siffran i stallet, men förbrukningen ligger ändå skyhögt över de 1,6 l/100 km som anges i bränsledeklarationen.

Numera körs Opeln på ett för drivlinan betydligt effektivare sätt; daglig pendling på cirka sju mil tur och retur med laddningsmöjligheter däremellan. Det innebär att knappt någon bensin alls går åt, bara några deciliter i samband med uppvärmningsfasen efter kallstart.

Resultatet är att bensinåtgången börjat sjunka drastiskt och det ska bli spännande att se var Amperans snitt hamnar efter ytterligare några hundra mil.

När det gäller strömförbrukningen är den uppe i knappt 604 kilowattimmar (kWh). Med det snittpris på el som långtestlaget räknar med efter konsultation av Energimyndigheten – 1:50 kr/kWh – innebär det en totalkostnad på drygt 900 kronor. Så om man kan köra enbart på el blir det riktigt billigt!

Klagomålen från etappens testförare gäller i första hand den sega bromskänslan och utrymmena i baksätet, som varken räcker till för honom själv eller för barnens barnstolar. Han skriver också följande i protokollet:


– Mycket i bilen känns artificiellt utom det man befarar ska göra det; nämligen drivlinan. Den svarar blixtsnabbt på alla förarens kommandon. Plus blir det även för den klippstadiga väghållningen och den sköna känsla det innebär att susa fram utan att släppa ut minsta lilla luftförorening.     

Hyundai i40 är Opelns raka motsats, åtminstone när det handlar om utrymmen. Här finns det gott om plats, både för folk och bagage.

Däremot lämnar bränsleförbrukningen en del övrigt att önska. Hyundai-kombin har under sina första drygt 700 mil dragit hela 40 procent mer än vad som anges i deklarationen. Det är förstås på tok för mycket, även om bilen hittills enbart körts under kyliga vinterförhållanden. Men samma sak gäller ju även för resten av långteststallet.

I övrigt får i40 en hel del lovord av sin testförare, som bland annat skriver så här i sin rapport:

– Det usla helljuset (åtgärdat med extraljus på långtestbilen) och problemen med kylarklaffarna under vintertestet är irriterande missar på en annars både komplett och fin bil.

– Jag sitter suveränt bra i förarstolen, väghållningen är stadig även under besvärliga förhållanden, utrustningsnivån hög, utrymmena generösa och drivlinan smidig. Priset är också klockrent konkurrenskraftigt. Därför är det lite synd att Hyundai inte riktigt nått ända fram på alla punkter.

Mercedes B-klass är extremt bränslesnål, i alla fall så länge man litar på färddatorns siffror. Men det ska man nog inte göra, eftersom datorn inte är särskilt pålitlig.

Istället för det snitt på 4,8 l/100 km som visas i displayen ligger bilens verkliga förbrukning efter knappt 600 mil på 5,8 l/100 km. Jämfört med bränsledeklarationens 4,4 l/100 km innebär det att Mercedes B 180 hittills har ”överförbrukat” med höga 32 procent.

Bortsett från den förhållandevis höga förbrukningen blir det mest tummen upp för B-klass, som redan hunnit med att vinna årets vintertest. Bilen är smidig och enkel att hantera, samtidigt som den är smart och flexibelt inredd.

– Kanske inte världens roligaste bil att köra, men väldigt trevlig och stabil att hantera. 109 hk-dieseln är både stark och len i gången och växellådan en dröm att arbeta med. Dessutom är utrymmena är väldisponerande och bilen upplevs som rymligare än vad utsidan skvallrar om, rapporterar långtestlagets Mercedes-förare och fortsätter:

– Men B-klass verkar väl stenskottskänslig. Jag har fått tre sprickor i rutan på jättekort tid, fast det kan förstås också vara en ren slump. Minus blir det däremot för bromsarna, som gnisslar elakt vid lätta inbromsningar i kyligt väder. Väldigt irriterande!
                        
Näst mest bränsleeffektiv av långtestbilarna är körfavoriten BMW 118d, som hittills gjort av med i snitt 5,5 l/100 km. Det är 22 procent mer än deklarationens 4,5 l/100 km. BMW:n har, enligt etappens testchaufför, ett av klassens sämsta insteg. Ändå tvekar han inte en sekund på att åla sig ned i den tajta sittbrunnen:

– Dörröppningen är liten och man sitter lågt. Trots det ser jag fram mot att krypa in bakom ratten, eftersom 118 är så sällsynt trivsam och kul att köra. Jag sitter nära nog perfekt i den här lilla bilen när jag väl lyckats baxa mig in på förarplatsen, noterar han i sitt protokoll.

Ett fel avslöjades på BMW:n under vintertestet och det är att värmen i ytterbackspeglarna, som ska aktiveras automatiskt i kyla, inte fungerar. Några gånger har det dessutom hänt att däcktryckskontrollen slagit larm om punktering, fast det funnits fullt med luft i alla däck.

En titt i bilens instruktionsbok förklarar fellarmen. Där står: ”Vid körning på snötäckt eller hal vägbana kan systemet arbeta fördröjt eller felaktigt”. Orsaken är att hjulen i halka kan slira och rulla olika fort och därmed lura däcktrycksensorerna att signalera för punktering.

– I det läget får man initiera om däcktrycket, kolla och godkänna. Sedan har man ingen ”punktering” längre, skriver 118-föraren vidare i sin rapport.

Årets minsting, Volkswagen Up, hade när detta skrevs ännu inte anlöpt till långteststallet. Av förklarliga skäl finns därför inget att rapportera om den lilla folkan, bortsett från det vi tidigare skrivit om den inlånade bil som var med på vintertestet.

Men så snart vi lagt vantarna på vår egen Up ska den omgående skickas ut på vägarna. Målsättningen är att de mil som förlorats på grund av den sena ankomsten så snabbt som möjligt ska köras ifatt.

När det är gjort kommer långtestlaget med all säkerhet ha en hel rad intressanta synpunkter att leverera om VW:s nya minibil...

Hör av dig!
Äger du själv någon av de bilmodeller som ingår i Vi Bilägares långteststall 2012?

Dela gärna med dig av dina åsikter om BMW 1-serien, Hyundai i40, Mercedes B-klass, Opel Ampera och VW Up. Då får vi ett ännu bättre underlag för vår bedömning av bilarna.

Enklast lämnar du dina synpunkter via e-post på adressen: langtest@vibilagare.se.

Diskutera: Vad tycker du om årets långtestbilar?

Testinformation

Modeller i det här testet:

BMW 118d Sport Line
Hyundai i40 1,7 CRDi Business
Mercedes B 180 CDI Business
Opel Ampera
VW Up 1.0/75 hk High-up

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Ekonomi:

Det nya långteststallet har nu på allvar börjat få fart under hjulen. Undantaget är Volkswagen Up, som när detta skrevs ännu inte anslutit till vår testbilsflotta. Därav de många strecken i tabellen.

Men VW:n är på ingång och när den kommer ska vi så snabbt som möjligt försöka köra in de ”förlorade” milen. Hittills är det Hyundai i40 och Opel Ampera som rullat längst av långtestbilarna, sedan följer Mercedes på tredje plats och BMW på fjärde.

Högsta milkostnaden under första etappen noteras för Hyundai i40 och den lägsta för Opel Ampera.

Bränsleförbrukning:

Opel Ampera har slagit nytt rekord i överförbrukning. Bilen har under sina första 600 mil i snitt dragit 4,5 l/100 km. Det är nästan tre gånger mer än vad som anges i bränsledeklarationen!

Även Hyundai i40 syndar betänkligt och har sugit i sig 40 procent mer diesel än vad som anges officiellt. Mercedes och BMW ligger också en bra bit över sina deklarerade siffror.

Kommentarer

#1
2012-03-21 08:47

Jag tycker det verkar lite fånigt att förvåna sig så mycket över Amperans bensinförbrukning.
I princip har den ju inte använts som en hybridbil, utan som en bensinbil där endast ca 10% av körsträckan gått på laddad el.
Det är knappast med den körcykeln man ska testa den här typen av bil.
Det vore helt annorlunda om den kördes som det var tänkt, alltså ca 50km dagligen, då hade nog de uppgivna förbrukningssoffrorna blivit mer normala.

Men det är ju tråkigt att man tydligen inte fått bort den primitiva inredningskänslan som brukar finnas i billiga amerikanska bruksbilar.
Och Ampera är ju verkligen inte billig!

#2
Granlund
2012-03-21 09:08

Sabbnisse:
Jag tycker tvärtom! Bra att den höga förbrukningen kommer fram. 4.5 l/100km plus 600kwh el på 623mil är sämre än vad en vanlig prius kostar att köra.

#3
2012-03-21 09:15

Jo, men om man skulle jämföra dem vid den körcykel som Amperan är beräknad för får man en energikostnad på ca 9:-/10km för Prius mot ca 1:50/10km för Ampera när den körs enbart på el.
Att den sedan går att köra enbart på bensin är ju en annan sak, men ska man göra det finns det ju andra betydligt billigare bilar att köpa.

Jag har skrivit det förut, att det inte är riktigt rätt att jämföra Ampera och Prius, de är avsedda för helt skilda körcykler.
Men jag vill se en jämförande test mellan laddPrius och Ampera.

#4
2012-03-21 09:40

Mercedes B-klass vann även vintertestet i finska motortidningen Tekniikan Maailma, där blev den bäst av 15 bilar.

#5
2012-03-21 09:51

Opel Ampera
litiumjonbatteripaket på 16 kWh
elektrisk motor på 111 kW (150 hk)
1,4l förbränningsmotor på 82hk som driver en 53 kW strömgenerator

Skulle vilja veta hur mycket arbete de lagt på bensinmotorn och laddningen.
Förmodligen är det en vanlig bilmotor med viss anpassning.

Funderar på hur det skulle vara om man optimerade en motor för ett enda varvtal, både förbrukningsmässigt och ur utsläppshänseende.
Om man jämför med elverk och stationära kraftverk tex.

Hittade bla följande portabla dieselverk;

3cyl Perkinsdiesel, cylindervolym 3liter, på 42kw/1500rpm
Laddar med 50Kw kontinuerlig effekt
Bränsleförbrukningsdata vid fullast med dieselbränsle med specifik vikt 0,85 och i
enlighet med BS2869:1998,: 10,6l/h

Borde ju innebära att om man kör 110km på en timma med dieselelektrisk drift blir förbrukningen 0,096l/mil!
Känns som om det finns en viss utvecklingpotentional kvar här?

#6
2012-03-21 09:55

Richards, det är ett intressant diskussionsområde, kanske bäst att lyfta det till Forumet.
Jag öppnar en tråd där.

#7
2012-03-21 10:05

Granlund: En Prius under samma förhållanden klarar sig knappast med mindre förbrukning.

För de flesta skulle Amperan vara ett smartare val, då merparten av bilisterna kör enbart några mil varje dag, och bilen kan stå på laddning under natten.

Ofattbart att inte tillverkaren av Volt/Ampera la till några cm och därmed gjort bilen så mycket bättre! Fast, det är ju inte ovanligt att baksätet är undermåligt i nyare bilar. Antar tillverkarna att baksätet inte används?

Sedan tycker jag att det är en smula fattigt att inte ViB presenterar allas färddator, och inte endast M-B. Det är ju ingen större nyhet att mätarna ofta skarvar till ägarens glädje. (tills han tankar...)

#8
2012-03-21 10:46

@ Richards, jag antar att du skrivit fel... Du skriver att denna dieselmotor förbrukar 10,6 liter i timman, på en timme kommer man på en större väg ca 10 mil, det skulle innebära en förbrukning på över litern per mil....????

Kan du förklara vad som är rätt...?

#10
2012-03-21 10:53

@ hultarn, det stämmer säkert men med Priusen hadde du sluppit el för 900:- och att smutsa ner dig på en elsladd samt sparat nästan 100 000:- i inköp vilket skulle ha inneburit att du med dagens bensinpris kört bilen
gratis ca. 12 000 mil......

#11
2012-03-21 11:07

Simon: nu lär det ju inte bli såhär som ViB kört bilen, som kunden kommer göra det.

Kör du Ampera i vanlig trafik (som jag skrev nedan), så kommer man sällan slabba med bensin som man måste med Prius, utan kan nöja sig med att stoppa i en elkabel för laddning.
En tank bensin i en Ampera lär vara bra mycket längre än i en Prius.

På köpet slipper du en massa utsläpp som du inte kan undvika i en Prius.

#12
2012-03-21 11:26

@Simon no1;
Du har rätt - total tankevurpa av mig - med det elverket hade bilen dragit 10,6 liter på 110km!

"Du skriver att denna dieselmotor förbrukar 10,6 liter i timman, på en timme kommer man på en större väg ca 10 mil, det skulle innebära en förbrukning på över litern per mil....????"

#13
2012-03-21 12:42

Som jag skrev under en annan artikel: Om ca tio år räknar IBM med att kunna lansera nya litiumbatterier som till stor del laddas med luft. Man räknar med att körsträckan kommer att tiofaldigas, alltså från blygsamma åtta mil per laddning till 80 mil. Då kan vi börja snacka elbilar på allvar. Sedan har vi då följdfrågan: Varifrån skall all elen komma? Och vilka kostnader kommer att uppstå för att bygga ut näten? Och vem skall betala? (Jo, vi konsumenter, givetvis.) Allt detta sammfaller också med att Tyskland skall lägga ner all kärnkraft, vilket redan nu har fått analytikerna att spå att elpriserna kommer att raka i höjden som vi aldrig har sett tidigare. Dock kan man konstatera att vindkraften är på stark frammarsch även i Sverige. Idag står vindkraften för ca fyra procent av elen och 2020 räknar man med att andelen el från vindkraften i Sverige är uppe i 20 procent.
Så med 80 mils räckvidd med nya litiumbatterier ser elbilen högst intressant ut. Det gäller bara att elen runt omkring hinner med också. Men jag kan lova att staten kommer att ta fram en särskild energiskatt för elbilarna när det blir dags - på något sjukt sätt motiverat med miljöförstöring. Och glöm inte hur enormt stora summor staten får in på bensinen i form av skatter och moms. Alla de här summorna måste garanterat in någon annanstans. Vi konsumenter lär få betala för renare luft. Var så säkra.

#14
2012-03-21 12:56

Sedan är det en bra ide om man tjänar något på bilen man tillverkar om man vill driva biltillverkning vilket vi förstått i Sverige.
http://money.cnn.com/2011/06/27/autos/prius_plugin_volt.fortune/index.htm

#15
2012-03-21 13:40

Kapten, hur är inställningen bland medborgarna till vindkraft?
Jo, samma som med Ford.
Aldrig en Ford på våran gård!

#16
2012-03-21 13:49

Helt säkert kan man använda ett betydligt mindre elverk än det "Richards" använde i sitt exempel. Kör man, som i exemplet, med en kontinuerlig effekt av 50KW, så lär man komma betydligt längre än 10 mil/timme, förmodligen det dubbla. Då är soppaförbrukningen nere på 0,5l/mil, i sisådär 200 knyck. Now we are talking!

#17
2012-03-21 15:46

@ hultarn, det är ju som du säger inte så troligt att bilen kommer att nyttjas enbart för långfärd, men du kan fortfarande köra 12 000 mil gratis för de pengar du måste hosta upp för att köpa Opeln, dessutom tar jag helldre i en tankslang på macken en en sladd som legat i grus och lera......

#18
2012-03-21 17:19

Simon: varför ska man lägga kabeln i grus och lera? Skulle tro att många av bilarna står inomhus eller i carport, kablarna rena, vilket slangarna på mackarna knappast är.

Du kan dessutom köra på enbart el tillskillnad mot Prius som inte kommer långt på sina batterier. Inga utsläpp, ingen tankning.

Däremot håller jag med dig om prislappen, den är saftig. Första Prius också var dyr vid introduktionen, den kostade 220.000 för 12 år sen!

#19
2012-03-21 18:35

@ hultarn, jag har själv min bil i garage, trots att jag har golvbrunnar och helkaklat så blir det skitigt på golvet, på vintaern smälter snön blandat med vägsalt....

Det har ju redan kommit fran i testet VIB gör att det är ett problem, jag har kört bil i 30 år och kan inte komma ihåg nått tillfälle jag blivit smutsig av att tanka bilen......

Klart att det blir mindre utsläpp om man klarar att köra bara på el, nu är nog inte fallet så för de flesta, bara att åka på semester lär bli problem......

Den dagen de har kommit på ett system där man slipper sladden så blir det riktigt intressant och det kommer, var så säker..... Tills dess kör jag vanlig bekymmersfri hybrid.....:)

#20
2012-03-21 21:30

En så'n där bil skulle ju passa mej ... har en mil, motor eller landsväg till jobbet ..
.
Men jag tror inte den är rolig nog för de pengar ;o)

#21
2012-03-22 09:01

Detta med att kabeln skulle vara ett problem... många har motorvärmare idag, med en kabel. Om det funkar, så funkar det också att ladda bilen. Jag ser inte kabeln som ett problem.

#22
2012-03-22 22:36

"Med det snittpris på el som långtestlaget räknar med efter konsultation av Energimyndigheten – 1:50 kr/kWh – innebär det en totalkostnad på drygt 900 kronor. "

Detta är fel. Batterierna har begränsad livslängd och är mycket dyra att byta ut. Räkna med 15-20 kr per mil! (150-200 tkr för byte efter 10 år, med en årlig körsträcka på 1000 mil. ). Observera att hybridbilar inte har detta problem eftersom laddningen styrs på ett mer gynnsamt sätt ur hållbarhetssynpunkt, genom att hålla batteriets laddningsgrad inom ett snävt intervall.

Användningsmässigt är elbilar, och även laddhybrider, problematiska då det i praktiken krävs ett eluttag vid nattparkeringen. Detta exkluderar många, särskilt i städer.

Det är inte så konstigt att försäljningen av elbilar, och även laddhybrider (t.ex Chevrolet Volt, som är systerbil till Ampera) hittills varit väldigt blygsam.

#23
2012-03-23 00:25

”Detta är fel. Batterierna har begränsad livslängd och är mycket dyra att byta ut. Räkna med 15-20 kr per mil! (150-200 tkr för byte efter 10 år”

DET är fel Amperas batterier arbetar bara på en bråkdel av sin kapacitet för att hålla i varje fall 15 - 20 år och då leverera minst 65 – 75 % av sin ursprungliga effekt.

Priset för batterierna är dessutom inte 200 000 utan de i Ampera kostar 70 000.
Med en dollarkurs på 7 kronor.

Ampera har inte sålts därför kan man inte säga hur det går för den, bara att Opel redan nu har fler beställda bilar än vad man beräknat skulle bli hela årsförsäljningen 2012., och så länge det ser ut så kan man inte säga att det går dåligt

#24
2012-03-23 01:44

@ N-iklas, det där är tillverkarens uppgifter för att få sälja sina bilar, om batteriet har samma överdrivna uppgifter som körsträckan de anger så lär inte deras batteri hålla i mycket mer än 10 år...... Vad batteriet kostar i USA kan du inte jämföra med svenska priser så jag tror tyvärr att Per K vet vad han pratar om.....

#25
2012-03-23 14:24

Naturligtvis måste man utgå från fakta, inte gissningar och spekulationer och de enda fakta som existera kommer från tillverkaren.

Om ingen kan presentera anda siffror så måste tillverkarens uppgifter gälla tills motsatsen bevisats.
Dessutom är denna teknik inte utvecklad av idioterna på GM utan av Opel som i hela sin existens prioriterat förnuft och funktion, Opels ord är extremt trovärdigt.

Och att spekulera om vad något skulle kosta i olika länder världen runt är absurt eftersom man då måste väga in hundratals framtida okända variabler som skulle kunna påverka priset, löjligt.

Det finns en prisuppgift som Opelchefen uppgivit och det är den som gäller tills ett annat pris uppges

Fakta måste alltid gå före enskilda personers spekulationer och gissningar.

#26
2012-03-23 15:44

Även om förbrukningen för Vi bilägars test ligger högt för Amperans del. är den ändå snålast bland bilarna. Jag förmodar att man maxar ganska rejält, och då är kanske Amperan känsligare?
Ett ytterligare faktum, är den körcykel som används. Är den tillräckligt lång för att rättvisa resultat ska kunna presenteras? Amperan går säkert att köra på 1,6 liter/100km, men på långkörningar blir den självklart törstigare. Jag konstaterar dock att Amperan vid bensindrift verkar klara sig under 0,5.
Ett stort plus måste vara att bilens bensinmotor i de flesta pendlarfall inte behöver startas, annat än vintertid för uppvärmning av kupén. Jag har inte hittat uppgifter om hur uppvärmningen av kupén sker, och om den är elekrisk eller drivs av bensin.

#27
2012-03-23 17:06

Eftersom Ampera kan förprogrameras om när laddningen skall ske så kan även bilen vara uppvärmd med hjälp av elnätet redan när man startar färden vilket gör att den el som går åt för att fortsättningsvis hålla kupen varm som tas från batteriet blir mer blygsamt.
'Däremot om man inte har möjlighet att ansluta till elnätet så startar bensinmotorn även om batteriet är uppladdat, kan man läsa här.
GM states, "Please be aware: when starting your Volt in these colder months, in some instances, your gas engine may engage regardless of the state of charge of the battery. This was designed into (the) Volt to generate heat for the battery when temperatures are well below freezing."
http://nlpc.org/stories/2011/12/09/chevy-volt-uses-no-gas-%E2%80%93-unless-it%E2%80%99s-cold-out

#28
2012-03-23 23:36

@ N-iklas, fakta är att bilen drar betydligt mer soppa än Opel uppgett...:) Men fortsätt du att blint tro på tillverkarens uppgifter.....

#29
2012-03-24 18:41

Vad du är negativ Simon! Jag har tagit reda på lite fler uppgifter via återförsäljarna och andra på "nätet" med kunskaper om Amperan.
Det går med lätthet att köra Amperan på 1.6 liter milen, under förutsättning att man laddat bilens batteri, samt att man inte behöver uppvärmning. Snittförbrukningen uppmäts på 100 km, och lyckas man köra 8 mil på el och resterande 2 mil på bensin, bör det gå att komma ända ner till 0,9 lit. milen. För bensinmotorn i sig, klarar sig på ca 0,45 liter milen om man håller ca 90 km/tim i bästa fall. Om man kör fortare, går det åt mer ström och generatorn går då tyngre. Vid maxfart ska bilens bensinmotor dra endast 0,65 eftersom bensinmotorn då arbetar på maxbelastning.
Men oservera att man nog måste vara väldigt försiktig med fart och gaspådrag om man ska kunna köra 8 mil på enbart el.
För övrigt är min erfarenhet av Opels bensinförbrukning den, att bilarna oftast går ca 1 dl/milen billigare än fabrikanten uppgivit. OBS att jag använder mig av GPS logg vid tankningar. Alltså inga glädjemätarsiffror utan verklig körsträcka.

#30
2012-03-25 14:15

Enligt bränsleekonomimyndigheten i USA.
http://www.fueleconomy.gov/
Så förbrukar Volt 6,63 L/ 100 km i ren bensindrift.
När man kör den vanliga jämförelsetesten mellan bilars förbrukning så förbrukar Volt.
3,79 L/ 100 km vid landsväg, 4,06 L/ 100 km vid i stadstrafik, 3,9 L/ 100 km vid blandad körning, en kombination av eldrift och bensinmotordrift.

#31
2012-03-25 15:24

Enligt den körcykel som används inom EU, är förbrukningen så låg som 1,2liter/100 km. Jag kan delvis hålla med om att det kan vara glädjesiffror. Men det är teoretiskt möjligt om man lyckas köra så långt som 8 mil på enbart el. Visst,-är det möjligt, men hur många kommer att lyckas med det konststycket.
Så även om Opel inte vanligtvis presenterar glädjekalkyler beträffande glädjekalkyler, samtidigt som man konstarerar att USA har andra högre förbrukningssiffror, borde Opel inte stirra sig blinda på EU körcykeln. För faktum är ju att Opel under testets gång innan produktionen hade högre förbrukningssiffror när man presenterade försöken med bilen. Att bilen får många procent felvisning är kanske inte så underligt med så låga siffror.

#32
2012-03-25 15:50

Tycker att många framstår som "framtidsfientliga" då de ständigt tjatar om vad ett batteripack troligtvis kostar om 10 år eller mer!
Vem vet vad dessa batterier kostar då?
Vem vet hur länge de håller?

Vem vet vad en vanlig Bensin/Dieselbil kostar att rep efter samma tid?(samt har kostat under tiden)
Skulle nog kunna påstå att batteriet troligtvis är det minsta problemet i en elbil liksom motorn är det minsta problemet i en vanlig bil.

Byggdes bilarna mer praktiska och hade ett mer realistiskt pris så skulle också fler köpa dem oavsett om de har sina begränsningar.
Tycker att det märks ganska tydligt nu när man pratar med folk att de försöker hitta alternativ till att få ner sina körda mil.
Det börjar helt enkelt att kosta för mycket att köra bil och då letar man inte efter än högre kostnader som en elbil medför idag.

#33
2012-03-26 09:27

Men det finns en annan sak att fundera över.
Antag att priset på elbilar på ett eller annat sätt kommer att sjunka så mycket att det kommer att finnas avsevärt fler om tio år.
Om det säljs t.ex 10000 om året istället för 50, hur ska de minskade skatteintäkterna kompenseras?
Och kommer de 10000 fortfarande att få supermiljöbilspremie?
Och kommer ägare till konventionella bilar att straffbeskattas ännu mer för att kompensera för alla kostnader som elbilarna kommer att orsaka?

#34
2012-03-26 11:47

Jaa du Saabnisse, Sveriges politiker kommer säkert att klämma åt dessa skattesmitare. Man måste ju säkra statsfinanserna, och får man in mindre av en del, tar man igen på andra. Hoppas att alla förstår ironin, men jag kan bara konstatera att man tagit bort Etanolbilarnas subventionering. Man satsar inte på att verka för mer gasanvändning. Man vill helt enkelt att privata näringsidkare ska ta den kostnaden.
Svensk miljöpolitik är härmed genomskådad. Den finns inte när det gäller transportsidan.

#35
2012-03-26 12:44

Man kan fråga sig hur de i USA sätter förbrukningssiffrorna, en Golf diesel drar 6,9!!

#36
2012-03-26 15:39

Rally Monte Carlo

Opel Ampera har vunnit Rally Monte Carlo för alternativt drivna fordon.
Med placeringarna 1, 3, 7, 8. - av 130 startande.

#37
2012-03-27 11:15

Detta var en nyhet som var väldigt överraskande. Jag trodde inte att det var så nära i tiden. Det var ju bara några veckor sedan man presenterade att Amperan skulle vara med. Nu fick minsann Opelhatarna något att bita i.
Man kan med bestämndhet säga att Europeisk bilindustri hävdar sig. Det finns ingen anledning att köra andra bilar än Europeiska.

#38
2012-03-30 16:24

Gå över till biogas istället! Inte jä..a elbilar, det är ett stor misstag, fast kanske inte storre än etanol...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.