Bild
Nästa artikel

BMW i3: Plus och minus

Webb-TV

Nya elbilen BMW i3 liknar ingen annan BMW – och ingen annan bil heller. Men är den vettig att satsa på? Se filmen från vårt test.

 

De är dyra, de går inte att köra långt men de tros vara framtiden. Är det vettigt att satsa sina pengar på en elbil i dag? Vi har testat BMW i3, Nissan Leaf och VW e-Up.

Klicka på videofönstret ovan för att se filmen från testet av BMW i3.

Läs hela testet i Vi Bilägare nummer 1/2014 som utkommer den 21 januari. Den som prenumererar får tidningen tidigare än så och till lägre pris.

I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment och all fakta. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning.

Diskutera: Vad tycker du om nya BMW i3?

Taggar: Webb-tv, , BMW i3

Kommentarer

#2
2014-01-15 11:39

Jag gillar utseendet på i3 och skulle antagligen köpa den oavsett om det var en elbil eller ej. Perfekt andrabil och stadsbil, enligt mig.

#1
2014-01-15 11:49

Aluminium och kolfiberarmerad plast som inte kan rosta. Det låter bra och borde vara självklart i alla bilar idag. Eller? Varför fortsätter man med rostbenägen plåt? Kolfiberarmerad plast är faktiskt numera ganska enkel, billig och snabb att tillverka. Att gjuta en karossram för en bil i den här storleken tar idag bara ett par minuter genom att man använder termoplast i stället för härdplast. Härdplast har dessutom den nackdelen att den inte kan återanvändas då den spricker vid nedsmältning (till exempel bakelit), medan termoplast kan just återanvändas - även om den är kolfiberarmerad! Den återvinningsmetod som används idag är att bränna upp plasten i en ugn med flytande bädd, varvid kolfibrerna blir kvar i bädden för att senare kunna återanvändas medan plasten blir till vanlig värmeenergi. Det här är både bra och dåligt: Det bra är att plasten har ett mycket högt energiinnehåll och lämpar sig att elda, medan det dåliga är att plasten inte kan återanvändas. Men i det stora hela torde kolfiberarmerad plast i bilkarosser och även chassin vara självklart. Lätt, starkare än stål, rostar inte samt återvinningsbart. Om man i en vanlig bil skulle ersätta all karossplåt med kolfiberarmerad plast skulle vikten kunna minskas avsevärt och därmed också bränsleförbrukningen.
Jag kan hålla med Marianne om att bilen ser lite ful ut (men inte värre än att jag skulle kunna tänka mig att köpa den, ändå), men också jag tror på en stor framgång för BMW. Det tråkiga är bara att batterierna blir så tunga. 200 kilo för att kunna driva bilen 13 till 16 mil. Tänk om man kunde halvera vikten och trolla fram 20 mil på kuppen.

#3
2014-01-15 12:12

Bra Marianne,..knappt någon kritik ifrån din sida den här gången angående eldriften.

#5
2014-01-15 12:22

Fy f...n vad ful den är. Men visst inte lika dom andra.....

#6
2014-01-15 12:32

Det är inte konstigt att många tycker att den är ful, då den ser ut som en citroen än BMW, är ju designad av en fransman ;-)

#4
2014-01-15 12:38

Inte mer än att hon tydligt gav uttryck för den befogade räckviddsångesten. Skall man ha bilen med räckviddsförlängare stiger priset med bortåt 40 000 kronor, men då kommer man 24 till 30 mil i ett svep (i stället för 13 till 16 mil).

#8
2014-01-15 13:28

@leifer, vem vill ha en ful bil för överhuvudtaget? Ändå säljs det många fula bilar. Jag kan t ex räkna upp många skapelser från Toyota/Lexus på min fula-bil-lista, ändå säljer Toyota massor. Kan det vara så att vissa tycker att Toyota gör snygga bilar?

#9
2014-01-15 14:42

Swemba: Jag gillar utseendet på i3 och skulle antagligen köpa den oavsett om det var en elbil eller ej. Tyckte du inte nyss att du gillade utseendet? och nu tycker plötsligt att den är ful? fula bilar är gamla amerikanare tycker jag...

#10
2014-01-15 15:14

Ett mer förutsägbart inlägg än leifers får man (nästan) leta efter. Självklart att BMW:s "tänk" är fel ...

#13
2014-01-15 15:52

Spännande med nya bilar! Men en förare ska väl inte sitta och titta in i en kamera när hen kör. Bättre att titta framåt! Stanna i stället och visa bilen.
En titt under motorhuven, bakluckan och hur bakdörrarna funkar!

#15
2014-01-15 17:26

Leifer. I Norge så klarer ikke BMW å levere nok i3 i rimelig tid, det er nå over 3000 personer som har bestilt bilen og mange av de må vente til neste år på bil ser ut som BMW har blit tatt på senga over så stor etterspørsel fra Norge, det må være et luksus problem for et bilkonsern, det må være den perfekte by,nærområde bil sammen med Nissan Leaf. Personlig så vil jeg aldri kjøpe meg en hybrid bil noen gang fins ikke kjøreegenskaper etter min mening og har ikke sansen for 2 typer motorer i en bil, nei det skal være 6 eller 8 sylindret stempelmotorer, men en ren el bil som bil nr 2 eller 3 hadde vært helt perfekt. :-)

#16
2014-01-15 17:39

YF22: Bra skrivet!

#14
2014-01-15 17:49

leifer, skriv något eget, va? "Marknaden är inte mogen än för elbilar. Infrastrukturen för laddning finns inte på plats ännu och batterierna behöver nog utvecklas mer liksom komma ner i pris." är precis vad jag har skrivit flera gånger under lång tid nu. Fast det klart, du glömde längre räckvidder.

Sedan förstår jag inte: "Jag tycker inte i3 är lyckad designmässigt, sen må det vara att svära i kyrkan, för ingenting är känsligare än att kritisera tyska premiummärken."

Vad skulle vara känsligt med att säga att man inte tycker att en tysk premiumbil är snygg? Det är för övrigt ingenting som är känsligt med kritik mot tyska premiumbilar. Det är bara när du i det oändliga tuggar din skruvade agenda mot dem som flera här protesterar.

Sedan vet du mycket väl att jag inte hyllar allt tyskt - jag tvingas av dig att ta dem i försvar mot din många gånger helt orättfärdiga agenda. Om "Pansar-Audin" sa jag inget mer än yppade några tankar om vad en sådan bil egentligen pallar för; om Porsche 911 Targa har jag inte skrivit ett ord; inte ett ord om Audi Q1; inte ett ord om Mercedes GLA AMG, då flera andra hade sagt vad som behövde sägas - att bilen inte är vacker! Såg du, nu då? Jag skriver att en MERCEDES INTE ÄR VACKER! Faktum är - om du har skalle att fatta det - att jag skriver väldigt sällan i "tyskartiklarna". Men det är när just du drar igång din snedvridna agenda som jag tar till orda. Men det sambandet tycks du inte ha fattat. Dig är jag tvungen att bemöta, då du förvisso inte är dum men väl oerhört medvetet manipulativ i din agenda. Shogun däremot är bara så "blåst" i sina kommentarer att han inte förtjänar att tilltalas, vilket jag också har slutat att göra.

#17
2014-01-15 18:05

jag tycker det är en mycket intressant bil. Den må kosta en del i inköp men den lär vara nog så billig att driva.

En sak dock med själva testet här. Med tanke på det dåliga fotgängarskyddet, den tysta gången och avsaknaden av seriemässigt autobroms, så skulle det kännas bättre om, i detta fall, Marianne höll ögonen på vägen. Det är trevligt om presentatören tittar in i kameran ibland, men att försöka prata in i kameran så mycket som möjligt medans man kör behövs verkligen inte, dessutom har kameran en lampa som bländar en del som inte gör saken bättre... ursäkta, bara nåt jag reagerade på.

#19
2014-01-15 18:40

@leifer, du är väl tillräckligt gammal för att förstå att "snyggt" är något subjektivt? Många tycker i3 är snygg - även jag. Många tycker Lexus bilar är det snyggaste som finns - inte jag. Smaken är som baken. Det finns inget rätt eller fel.

#20
2014-01-15 18:54

Smaken är som baken...
Jag kan väl hålla med om att den inte är übersnygg, men den är ändå rätt trevlig att titta på och är på något sätt en skön mig av framtid och nutid.
Många av hybriderna som masstillverkas till oss dödliga ser lite väl "rymdskepp" ut.

Sen kan jag tycka att interiören är minst lika viktig som utsidan, det är ju ändå där man sitter när man kör sin bil.
Materialval och hur väl ihopskruvad ihop med utformning står minst lika högt upp på listan som ett vackert yttre.

Tänkte försöka åka iväg och provköra en I3 i framöver ihop med Ampera och kanske V60 hybrid för att se hur "kul" dom faktiskt är.
Då jag kör max 3 mil om dagen för det mesta så funkar detta rätt bra, speciellt om man få fixat ett uttag på parkeringsplatsen hemma.

#23
2014-01-15 19:19

KaptenOberkomma. Jeg har aldri hatt sansen for hybridbiler, har prøvd 2 stk av meke Toyota kjedeligere biler har jeg aldri kjørt, dårlig stol plastig interiør og en automatkasse som ikke har noe med bilkjøring å gjøre. Nei takke meg til med BMW , Mercedes , der får du komfort og kjøreegenskaper på kjøpet, og interiør mesig så ligger de lysår foran mange andre. Opplevd kvalitet, for meg så er det den kvaliteten jeg får når jeg kjører der og da , det er den kvaliteten jeg er ute etter ikke når bilen er blitt 10 år elle mer. Nei fler skulle ha prøvd eks porche 911 da hadde de fått en aha opplevelse angående bilkjøring veigrep , akselerasjon da tror jeg ikke den hybrid kjøringen hadde vert det samme etterpå. :-)

#24
2014-01-15 19:35

@Leifer

Fördelen mot Leaf är att i3 finns i "hybrid" version, alltid skönt om man nu skulle få batteritorsk.

Sen har jag inte suttit i eller provkört någon utav de senare elbilarna som kommit ut på marknaden, än sålänge är det fönstershopping för egen del.

i3;an ser iofs lite "premium" ut på bilderna interiört, men den åsikten kan ju lätt dödas snabbt när man hoppar in och drar igen dörren.

#27
2014-01-15 19:52

I Auto Motor & Sports vintertest så förlorar de deltagande hybriderna stort när det gäller utsläpp i kyla, hybridsystemet fungerar inte optimalt då och bensinmotorerna släpper ut en massa smuts. Faktum är att en Citroën-diesel var renast på vintern. Utifrån detta så ställer jag mig tveksam till räckviddsförlängare av den konstruktion som BMW använder, den påminner ju i sin idé till den Opel/Chevrolet har och Opel Ampera gav ifrån sig väldigt smutsiga utsläpp i AMS vintertest... Observera att AMS räknade Co2, HC och NOx värden.

#28
2014-01-15 19:55

BMW i3 är en väldigt dyr småbil, varken större eller rymligare än en Renault Captur. För den som bor i staden och är ett singelhushåll så ja varför inte, men för familjer med behov av utrymmen eller för de som kör långt så tror jag inte på denna BMW. Det är en bil utvecklad för city och kortdistanspendling. Tester har talat om hård fjädring och hårda tunna stolar...

#29
2014-01-15 20:02

@leifer

Bra länk, blir nog att botanisera lite på den sidan.
Och med tanke med infon som var där så kanske man får sätta sig ner och klura rejält på hur man faktiskt använder sin bil.
Visst hade en V60 varit ett vettigare val, men den kostar sina sköna slantar.

En annan fördel är ju förmånsvärdet på samtliga "miljöbilar", det är väl en bidragande orsak till att man börjat spana mer aktivt.
1900 kronor förmånsvärde/mån på en i3 är rätt svårslaget.

#30
2014-01-15 20:31

Leifer. De 2 biler var Prius og Auris. Jeg har ikke sakt at Toyota er dårlig, jeg sa de var kjedelige etter min mening ikke for å fornærme noen, så synes jeg de fleste japaner koreaner er plastige interiørt og har dårlige stoler komfortmesig og har en drivlinje som ikke er så spennende. Nei jeg har ikke sett på Lexus is 300 fordi bilen er uinteressant for meg liker de ikke verken eksteriørt eller interiørt.

#31
2014-01-15 21:16

Reverend Benny - skall du provköra en eldriven pendlarbil så prova även den billigaste nämligen VW E-Up. Den känns ovanligt "normal" för att vara en elbil och den går väldigt bra för sin ringa storlek. Och den är rätt välutrustad som standard, du äger batteriet och VW garanterar det under 8 år om än med en milbegränsning. Och den har bl a autobroms som standard...:) Och den har enligt uppgift en bra app till Smartphonen där man bl a kan styra uppvärmningen av bilen innan man skall åka - och en hel del annat.

#33
2014-01-15 22:07

"Oroar" mig lite för att de som vanligtvis köper en Bmw skulle rata i3 då den inte verkar att leva upp till normal Bmwkänsla. Men då priset är rätt (förhållandevis) såkan den nog gå hem ibland de som även tittat på t.e.x Leaf.
Varför "Leaf" skulle ge mer valuta för pengarna prestandamässigt har jag svårt att förstå då i3:an går betydligt bättre utan att vara direkt dyrare.

#34
2014-01-15 22:35

Jag tycker att BMW i3 är en intressant bil på flera sätt. Får nästan känslan av att BMW försökt att distansera den från det övriga sortimentet, som en gardering om det inte blir en framgång. Men den känns samtidigt som en frisk satsning mot framtiden, med eldrift och nya material. Visst kostar den en del, men det gör ju elbilar. Det återstår att se vad andrahandsvärdet, och därmed de långsiktiga ägarkostnaderna, blir. Mycket hänger på batteriernas livslängd och kostnad för byte. Något som inte bör glömmas bort är det mindre lyckade resultatet i EuroNCAP, där i3 fick lägre betyg än vad man förväntar sig av en modern konstruktion. Man får hoppas på att BMW jobbar på att åtgärda säkerhetsbristerna, för det är denna bilen värd!

#37
2014-01-16 00:07

Känns som att många bländas av "från-priset" på en i3. Men om ni kollar prislistan så inser ni rätt snabbt att den i sann BMW-anda kräver en hel del dyra tillval innan man är "hemma" med sin BMW för det är trots allt ingen Dacia man lägger sina pengar på. Så prisskillnaden till de mera prosaiska konkurrenterna ökar en hel del. Det är nog f ö bara VW E-Up som i stort sett saknar dyra tillval (utom snabbladdaren) - även Leaf finns i många versioner varav den dyraste antagligen är den som man vill ha om man ändå lägger såpass mycket pengar på en sån bil. Och för just Leaf så kan man ju välja att hyra batteriet eller köpa det och det sistnämnda innebär ju en icke oväsentlig merkostnad. Sen har BMW 8 år/10.000 mils batterigaranti medan VW E-Up har 8 år/16.000 mil och Leaf endast 5 år/10.000 mil. För en gångs skull har alltså VW bästa garantin och på en viktig komponent dessutom. Ja - Tesla är lite värre med 8 år utan milbegränsning men den bilen är ju en aning dyrare...:)
Slutligen vill jag säga till Leifer att du inte skall vara så säker på att Leaf har längre praktisk räckvidd än i3 och E-Up (som hade i stort sett samma räckvidd vid AMS test tidigare i höstas). Man testade samtidigt Renault Zoe som liksom Leaf hade betydligt högre batterikapacitet men också drog mera ström så räckvidden var i praktiken precis lika lång (drygt 16 mil) på alla tre bilarna - med nån enstaka km skillnad.

#38
2014-01-16 00:11

Nej. leifer, nu skruvar du på fakta igen. Nissan Leaf klarar max 199 km och minst 122 km. Skillnaden mot i3 är inte på långa vägar så stor som du vill få det till. Normalt har Leaf visat sig klara 150 km i någorlunda verklig trafik, och klarar då i3 140 km är ju skillnaden minimal (10 km, alltså sju procent och inga 50 procent som du ville få det till). Kan du aldrig hålla dig till sanningen någon gång? Och du pratar om att Leaf har större batteri och snålare drivlina, men klarar ändå inte mycket mer än i3 ... Du vet inte vad du pratar om - mer än att som vanligt försöka svartmåla ett tyskt hatmärke. http://www.nissan.se/SE/sv/vehicle/electric-vehicles/leaf/charging-and-battery/range.html

#39
2014-01-16 07:16

Leifer. Det var 2013 mod.

#41
2014-01-16 09:45

Kapacitets-angivelsen på elbilsbatterier är lite lurig för man kan endera ange den fysiska (maximala) kapaciteten alternativt den del som kan utnyttjas (kanske 80 % av den fysiska). Är rätt säker på att jag sett båda varianterna i specarna på olika elbilar så det gäller att man vet vad tillverkaren anger i all synnerhet om man skall räkna ut trolig räckvidd baserad på något medelförbruknings-värde.

#43
2014-01-16 09:49

@leifer, det som jag anser talar för i3, förutom att den lär vara betydligt roligare att köra och är snyggare (subjektivt) är att den går att få med räckviddsförlängare.
Som Marianne även säger i inslaget så är räckviddsångesten svår att leva med.

Sen har vi den där svårdefinerade känslan hos alla premiummärken. En känsla som finns i design, materialval, köregenskaper osv

#42
2014-01-16 09:52

Om Nissans batteri nu är 5 kWh större är det väl inte särskilt konstigt om bilen också kommer något längre ...

Sedan försöker leifer få det till att det är förvånande att så många vill ha i3 "om man ser till inköpspriset". Om inte BMW i3 erbjuds med leasing av batteriet - utan kunden köper hela paketet rakt av - kostar den 339 900. Om man väljer att köpa Nissan Leaf rakt av - och alltså skippar leasing av batteriet - kostar Leaf 314 890, 340 990 eller 369 090 beroende vilken utrustningsnivå man vill ha. Så inte pratar vi om stora prisskillnader, leifer! Nissan Leaf kan till och med bli bra mycket dyrare än i3! Du förstår leifer, man kan inte ta det lägsta Leaf-priset med Leasing av batteriet (typ 245 590) och jämföra det med totalköp av i3 för 339 900 för att på så sätt "kunna påvisa hur dyr den där premium-tysken är". Köp bilarna rakt av med batteriet inkluderat och det skiljer inte mycket - eller ingenting - i pris!

http://www.nissan.se/SE/sv/vehicle/electric-vehicles/leaf/prices-and-equipment/prices-and-specifications.html

Pi: Följande länk passar bra för det som du efterfrågar: http://www.nissan.se/SE/sv/vehicle/electric-vehicles/leaf/charging-and-battery/range.html

#45
2014-01-16 10:18

Jag undrar vad BMW ska göra med den bensindrivna räckviddsförlängaren nu när den inte längre behöver vara så skadeskjutet?

Anledningen till att bensintanken till BMW i3 REX är så löjligt liten (9L) var ju för att få kortare bensinräckvidd (140km) än elräckvidd (160km) och på så sätt passa en dunkel paragraf i Kaliforniens bilregler. Då skulle bilen klassas som ren elbil TROTS att den hade en bensinmotor också (och därmed egentligen är en laddhybrid).

Nu har dock Kalifornien beslutat att INTE ge BMW i3 REX några elbilsförmåner. Så själva anledningen till begränsningen har försvunnit.

Kommer nu BMW att utrusta BMW i3 REX med bättre räckviddsförlängare?

http://teslaclubsweden.se/bakslag-for-bmw-i3/

#46
2014-01-16 10:18

Kapten - vad var det jag efterfrågade som din länk skulle vara svaret på ?
Sen åter - stirra er inte blinda på från-priset på i3 för det kommer knappast att säljas en enda till det priset. Köper man en BMW så vill man inte ha den utrustad som en Dacia (lätt överdrift) så det lär nog bli åtskilliga tämligen dyrbara tillval innan man är i hamn.

#48
2014-01-16 10:27

Kapten - du jämför delvis äpplen med päron när du jämför priset på en avklädd i3 med en närmast fullutrustad Leaf (den dyraste versionen alltså). För att inte säga en E-Up som inte är speciellt mycket mindre utrymmesmässigt än i3 men kostar under 270.000 kr och i standardutförandet är välutrustad och knappt har några ytterligare tillval samt ännu bättre batterigaranti än i3 och betydligt bättre batterigaranti än Leaf.

#47
2014-01-16 10:31

Va? leifer skriver: "i3s lösning med en extra motor har inte bara fördelar och den ger inte så mycket extra räckvidd." Räckvidden förlängs ju med i praktiken nästan 100 procent! (Se länken nedan.)

Sedan kan man i den följande länken också se att den maximalt totala räckvidden med effektivaste körläget är 200 km, och att praktisk total räckvidd anges till 130 till 160 km.
http://www.bmw.se/se/sv/newvehicles/i/_shared/pdf/i3_Flyer_SWE_213_PDF_V1_upplast.pdf (sista sidan)

Jag ser gärna en kommentar från leifer också om priserna som jag tog upp i inlägget nedan. Tuta inte i mig att i3:s 339 900 är dyrt när en Nissan Leaf kostar 314 890, 340 990 eller 369 090 beroende på utrustningspaket. http://www.nissan.se/SE/sv/vehicle/electric-vehicles/leaf/prices-and-equipment/prices-and-specifications.html

#49
2014-01-16 10:35

Men Pi, jämför då i3 "basic" med "mellanvarianten" av Leaf så går det på ett ut. Och även om du jämför en i3 "basic" med den billigaste Leafen (för 314 890 kronor) så är i3 "bara" 15 000 kronor dyrare. Då anser jag att man får en bra mycket snyggare bil, bland annat.

#50
2014-01-16 10:37

Ursäkta men varför debatterar ni priset? Att en BMW är dyrare än motsvarande Nissan och Volkswagen är väl "naturligt" (har alltid varit så i alla fall).

#51
2014-01-16 10:43

T B, BMW i3 är ju i praktiken inte dyrare än en Nissan Leaf. Det är ju leifer som vill vrida saker och ting i vanlig ordning. Faktum är ju att E-Up förefaller vara det förnuftigaste valet, och i jämförelse med den framstår ju i så fall även Nissan Leaf som dyr! Men E-Up är tillräckligt mindre för att jag personligen inte skulle välja den.

#53
2014-01-16 11:26

@KaptenOberkomm: Även om priserna skulle vara jämförbara så har Nissan Leaf 5 sittplatser, större elräckvidd och lastutrymme, dvs mer bil för pengarna än BMW i3.

#54
2014-01-16 12:27

Jag tycker att det går att jämföra i3 med en segelbåt med aktersnurra.
När vinden dör ut kan man ändå fortsätta några distansminuter med ett par knops fart.
Men man kan ändå ta sig fram!
Elbilar utan hjälpmotor tycker jag är väldigt obehagliga.
Men jag håller helt med leifer som tycker att hybrider just nu är överlägsna.

Men för mig är det för närvarande enbart en gammal hederlig ottomotor som gäller.

#55
2014-01-16 12:28

Nu är det ju så att i3 är en Bmw och för många är detta viktigt. Skulle själv också välja en i3 alla dagar i veckan framför Leaf men om vi ser till bilarna som sådan så är de nästan jämndyra,men Bmw erbjuder en nyare teknik och bilen känns mer "framtidsaktig",...även detta säkert väldigt viktig för en del spekulanter. Dessutom är det roligt med kraft och i3 är snabb vilket inte Leaf är.

Leaf är drygt 400kg tyngre så den behöver ett större batteripkt enbart för att kompensera för detta.
Att Leaf däremot är mer krocksäker och en rymligare (läs praktisk) bil samt att man kan leasa batteriet är ju förstås fördelar som väger tungt.
Bilen har enligt reklamen sålts i över 60.000 exemplar så det är väl en bra bit på vägen?

#56
2014-01-16 12:57

@saabnisse: då måste det göra extra ont i ditt hjärta att till och med SAAB har gått över till att tillverka elbilar.

#59
2014-01-16 13:12

@TB, Saab har aldrig tillverkat några elbilar annat än som experiment, men de har gjort bilar med ångmaskin och en del annat.
Men elbilar, aldrig!
Däremot finns det ett företag som heter Nevs och som påstår att de ska tillverka elbilar med namnet Saab.
Men det är en helt annan sak.

#58
2014-01-16 13:17

Nej, leifer, du försökte med något helt annat. BMW i3 är bara obetydligt dyrare än Nissan Leaf - du ville få det till att den var typ sanslöst mycket dyrare. (Men man kan också köpa en i3 BILLIGARE än en Leaf, om man vill.) Nissan Leaf har längre räckvidd än BMW i3, men bara tre, fyra mil - du försökte påskina att det var frågan om utklassning OCH att detta berodde på att Nissan Leaf var så mycket "smartare" i sin konstruktion. Det hade ju varit märkligt om ett 5 kWh större batteri inte hade gett en något längre räckvidd ... Och eftersom nu i3 och Leaf är prismässigt väldigt lika, hur ser du då på Leaf mot Volkswagen E-Up??? Också Nissan Leaf måste ju då avrådas från att köpas. Eller? "Poängen igen var ju att i3 inte fungerar så mycket bättre bara för att det står Bmw på bakluckan." Den "poängen" var ny. Har någon sagt att så skulle vara fallet eller ens trott det? Det förefaller som att i3 och Leaf fungerar lika bra till i stort sett samma pengar. Därtill är dock i3 bra mycket elegantare än Leaf.

#61
2014-01-16 13:23

Du har så rätt, leffe lelle: "Och igen, prisbilden är den att Leaf är billigare än i3. Det är fakta.
Räckvidden är längre på batteri, även det är fakta.
Sen kan du försöka vrida detta i all oändlighet som du uppenbarligen gör för du kan aldrig erkänna att du har fel, men fakta kvarstår."

Men bara obetydligt billigare och inte jättemycket billigare som du ville få det till!. Och bara lite längre räckvidd och inte jätte mycket längre räckvidd som du ville få det till! (Och här förklaras den av ett större batteri och inte av en "smartare" konstruktion!) Att i3 verkar efterfrågas har den sitt hyggliga utseende att tacka för. Premium, du vet.

#62
2014-01-16 13:24

Leifer och Kapten kan ni inte fortsätta era privata "diskussioner" i andra forum?

Ni förstör kommentarfunktionen för alla andra genom att översvämma med trams!

Kanske kan ni utbyta mailadresser?

#64
2014-01-16 13:33

Det här är en riktigt BILLIG bil. Hälften av alla nyregistrerade bilar är tjänstebilar och det är då missvisande att titta på listpris eftersom förmånsvärdet utgör den absolut största kostnaden.

BMW i3 är ca 30% billigare än BMW 116d för personer som skaffar tjänstebil och har full marginalskatt (och det har nog många som köper bil i det här segmentet). För personer med 30% marginalskatt är BMW i3 fortfarande betydligt billigare.

Läs mer om hela beräkningen på bmwi3owner.com
http://bmwi3owner.com/sv/2014/01/cheaper/

#65
2014-01-16 13:41

@leifer
"i3s lösning med en extra motor har inte bara fördelar och den ger inte så mycket extra räckvidd."

Visst finns det nackdelar. Den fossila motorn blir ytterligare en felkälla och den kräver service. Men detta tror jag många tar för att slippa räckviddsångesten.
Grejen med räckviddsförlängqren är ju inte bara det att man kommer 3 ggr så långt, utan att när det är tomt i tanken så behöver man bara tanka...

#67
2014-01-16 15:55

Leifer. Her diskuteres det mye om pris og rekkevidde, er det noen her som har prøvd begge bilene? Det har jeg, Nisan har en mye tregere drivlinje og veldig stor forskjell i akselerasjon som er mye tregere en i3 + at den ved fullgass så mattes den voldsomt etter 100 km mens i3 går som toget etter 100 km. Jeg personlig hadde kjøpt i3 fordi den er mye kulere å kjøre og veldig innovativ og moderne interiørt. En kul ting er at du nesten ikke må bremse fordi den har en veldig kraftig motorbroms når du slipper gasspedalen. Anbefaler deg å prøve begge så vil du forstå hva jeg mener. i3 har sportsbil prestanda i forhold til Leaf prøv selv.

#68
2014-01-16 16:00

Tror det är en utmärkt förstabil. Ser framför mig att i stort sett alla resor kommer att göras i nya BMW i3.

Däremot skulle jag inte välja att åka längre bilsemester i den. Det krävs nog fortfarande att man har tillgång till alternativt färdmedel för dessa sträckor. Det skulle kunna vara tillgång till en konventionell bil (som andrabil i hushållet, lånebil eller hyrbil) alternativt ta sig till destinationen på annat sätt än med bil.

Succesivt kommer infrastruktur med snabbladdare att byggas ut och då tror jag att elbilen även kommer att kunna användas för längre sträckor. De flesta kommer inte att ha några bekymmer att stanna 30 minuter vid en ICA för att handla på väg ut till landstället eller en snabbpaus på snabbmatsrestaurang utmed motorvägen. Det här är dessutom en infrastruktur som är både billig att bygga och underhålla jämfört med konventionella bensinstationer som både kräver säkerhet och tunga transporter.

#69
2014-01-16 16:26

bmwi3owner.com...hur länge tror du får behålla domänen innan BMW:s jurister ringer upp dig?

#72
2014-01-16 17:55

Den bil som gör 95% av våra bilresor kommer nog att bli vår "förstabil", men jag har också tillgång en konventionell bil för resterande resor.

Helt klart en early adopter. Jag har insett hur billigt det är att äga och hur kul det är att köra en elbil som i3. Ja, jag har kört i3, Leaf, Prius, V60. Även Twitzy och Zbee. Jag fastnde för i3 men Leaf tyckte jag också om.

#73
2014-01-16 18:41

Eftersom det fortsätter att tjatas om hur "billig" i3 är så kan jag ge ett par exempel ur senaste numret av ViB. Man testade i3, Leaf och E-up mot varandra. Priset på testbilarna var 537.600 kr (!) för i3, 369.090 kr för Leaf och 269.500 kr för E-Up. Dom har ju en i3 även som långtestbil och den är snålare utrustad och kostar "bara" 450.700 kr. Dock var båda varianterna av i3 utrustade med räckviddsförlängare med den imponerande tankstorleken 9 l...:)
Dom kollade även räckvidden på el i stadstrafik under minusgrader ute och med 20 graders värme i kupén men utan Eco-lägen aktiverade. Längst kom Leaf med 101 km sen delade i3 och E-up på "andraplatsen" med 95 km. Leaf kom alltså 6 % längre körsträcka vilket nog får anses ligga inom felmarginalen.
Så - den verkliga inköpskostnaden för de allra flesta i3-bilarna överstiger nog de 339.900 kr som det hela tiden tjatas om och anses billigt med råge. För vem köper en snikutrustad BMW med f ö hög teknisk nivå....
Har själv kört Leaf och E-Up och den som överraskade var helt klart E-Up. Dessutom visade det sig att den var den tystaste av dessa bilar i ViBs test - nåt som jag absolut förstår efter att ha kört bilen.

#74
2014-01-16 19:05

Listpriserna är höga, men när man lägger till...
- Supermiljbilspremie
- Fordonsskatt
- Förmånsväden
- Drivmedelskostnader
- Parkering
…då ser det helt annorlunda ut.

Till exempel är BMW i3 ca 30% billigare än BMW 116d för personer som skaffar tjänstebil och har full marginalskatt. För personer med 30% marginalskatt är BMW i3 fortfarande betydligt billigare.

Läs mer om hela beräkningen på bmwi3owner.com
http://bmwi3owner.com/sv/2014/01/cheaper/

#75
2014-01-16 19:40

Åter igen så är i3 en betydligt modernare bil än Leaf och det är inte utan betydelse. Bmw har använt väldigt dyra material och verkar inte direkt ha sparat på något. Visst är bilen både dyr och opraktisk men jämfört med andra elbilar så prissättningen ok anser jag med tanke på prestandan och dess påkostade chassi. Gillar bilen allt mer och glädjer mig över att få se hur morgondagens bilar ser ut.

Med tanke på hur de flesta andra bilar blir allt mindre praktiska så får vi nog leva med det. Alla behöver ju inte ett jättebagage eller baksäten som lätt rymmer vuxna. Är väldigt tacksam för att Bmw har tagit sitt ansvar och byggt denna bilen. Tydligen skall projektet ha kostat 14 Miljarder....peanuts anser jag som också tycker att man borde ha satsat långt tidigare men nu är vi alla fall igång även om bilarna ännu är dyra.

#76
2014-01-16 20:14

Mistro skriver: "Tydligen skall projektet ha kostat 14 Miljarder....peanuts anser jag."

Du kan inte mena allvar? 14 miljarder ... Detta bekräftar ju bara vad jag har sagt hela tiden: Forsknings- och utvecklingskostnaderna för en sådan här bil är gigantiska (bara kolfiberkonstruktionen ...) - särskilt när man betänker att försäljningssiffrorna inte på långa vägar kommer att komma upp i de som gäller för vanliga bilar. Sedan skall vi inte glömma alla de miljarder som i det här fallet BMW har plöjt ner i just forskning innan i3 ens blev verklighet. Dessutom, om man tar en vanlig Volkswagen Up så kostar den runt 130 000 kronor. Men så fort den blir en E-Up kostar den mer än det dubbla? Varför? Jo, därför att man måste räkna hem allt som har lagts ut på på bilen - plus att batteriet fortfarande är oerhört dyrt att tillverka.

Pi, att ViBilägares i3 kostar över 500 000 kronor är ointressant, då tidningen har valt onödigt mycket extrautrustning. Det enda som jag - min vana trogen - skulle extrabeställa är lacken och lite småkrafs som ädelträ (om det inte redan är standard). Det är inte normalt att extrautrusta en bil med 200 000 kronor! Å andra sidan visar detta också hur ett riktigt premiummärke resonerar: Kunden skall ges möjligheten att skräddarsy sin bil in i minsta detalj. I vår skall jag åka och provköra i3. En av våra bilar i hushållet kan faktiskt vara en elbil med runt 15 mils räckvidd.

Sedan skriver du: "Dom kollade även räckvidden på el i stadstrafik under minusgrader ute och med 20 graders värme i kupén men utan Eco-lägen aktiverade. Längst kom Leaf med 101 km".

Detta är högst intressant, då Nissan i länken http://www.nissan.se/SE/sv/vehicle/electric-vehicles/leaf/charging-and-battery/range.html ger exempel på att bilen under "hårdare belastning" klarar 122 km! Du har alltså siffror som visar ännu kortare räckvidd! Då är vi nere i hälften av den maximala räckvidden. Fast det har jag ju uppskattat hela tiden ... Dessutom misstänker jag att det vid typ -20 eller vid rikligt med snö/slask samt flitig användning av helljus, vindrutetorkare, spolning och så vidare kan bli mer än en halvering av räckvidden. Skulle detta vara fallet vintertid kommer frugan med runt 10 mil tur och retur till jobbet inte att klara sig!

#77
2014-01-16 20:23

Vi har ju alla olika behov, men för mig skulle en i3, Up eller Leaf funka i 90 procent av alla gånger som vi kör bil. Så som förstabil så skulle det helt klart funka för egen del.

Synd att sambon totalvägrar en UP och Leaf bara, så det lutar nog åt en i3 som tjänstebil om den nu är lika kul att köra som den ser ut.

När det gäller utvecklingskostnader så sprids den nog ut över i8 och även framtida modeller.
Det har ju pratats om att kolfiber är framtiden om man hittar något kostnadseffektivt sätt att massproducera.

#79
2014-01-16 21:14

leifer, det är ju inte svårare för Nevs att utöka räckvidden än det skulle vara för BMW.
Det är ju bara att göra som Tesla, vräka på en massa mera batterier.
Nej problemet för elbilar generellt är den långa laddtiden. Där en konventionell bil klarar en tankning för 100 mil på fem minuter, kräver elbilen upp till sju laddningar, var och en bestående av minst tio timmar.
Därför tror jag att laddhybrider med en relativt kort körsträcka på el för närvarande är ett avsevärt bättre köp än en ren elbil.
Dock måste väl i3 med sin MC- motor vara bättre än t.ex. Leaf, men sämre än Ampera eller Outlander som ju kostar ungefär lika mycket?

#80
2014-01-16 21:22

Problemet med i3 som tjänstebil är nog att det är relativt få företag som tillåter såpass dyra bilar samt att många företag har begränsningar på vilka märken man får välja och BMW tillhör inte jämt den skaran. Men har man ett generöst företag och klarar sig med den räckvidd som står till buds är det väl bara att gå till chefen med önskelistan. Fast rent krasst vore nog Mitsubishi Outlander ett vettigare val för många i det fallet - även om i3 har en häftigare konstruktion.
Sen håller jag absolut med om att det är en avancerad konstruktion som säkert kostar skjortan att tillverka så det vore ju märkligt om man skulle sälja den till rea-pris fullutrustad. Den är säkert billig relativt sin konstruktion men i absoluta termer tycker jag inte att ca: 400.000 kr är billigt för en småbil.
Benny - har din sambo provkört E-Up ? Eftersom hon totalvägrar känns det nästan som om hon inte gett den chansen ens...

#81
2014-01-16 21:43

Japp, håller med dig Pi, i3 är ju en avancerad konstruktion, men jämfört med PHEV ändå en fjuttbil till väldigt högt pris.

#82
2014-01-16 21:55

Men man får inte stirra sig blind på själva konstruktionen i aluminium och kolfiber samt hur "fjuttig" bilen är till storleken när man uttalar sig om priset. Vad som kostar är den nya och komplicerade eldrivlinan. Många tror att det är bara att trycka ner en "elmotor" och ett batteri" - men ingalunda ... Och precis allt runt omkring som tidigare drevs an en generator/vanligt batteri har måst omkonstrueras i grunden. Googla på i3, Leaf med flera så ser ni snart att under skalet är det "knökatjockt" med spektakulära konstruktioner.

#83
2014-01-16 22:09

Kapten, du kan väl ändå inte blunda för att du får en avsevärt mer användbar bil i en Outlander PHEV än en BMW i3?
Det är ju ändå ungefär samma pengar.

#84
2014-01-16 22:18

Fast jag pratade inte om användbarheten - bara om varför i3, Leaf med flera drar iväg i pris som ett resonemang om ditt resonemang om avancerad konstruktion och "fjuttig". Så, liten, mindre användbar - men avancerad till tusen. Därav priset.

#85
2014-01-16 22:42

Fast trots att E-Up är väsentligt dyrare än sina bensindrivna syskon så är den ju avsevärt billigare än de andra 2 - och även den torde ju innehålla i stort sett samma avancerade teknik förutom kolfiber- och alu-delarna i chassi och kaross på i3. Fast Leaf har ju en konventionell stålkaross så den borde ju vara rätt jämförbar även om den är lite större.

#87
2014-01-17 09:29

Nä "Kapten" ,...jag skämtar absolut inte! satsningen på elbilen över lag är försumbar och det är också därför som den är en bristvara idag. Givetvis finns det goda anledningar till detta som vi har diskuterat många gånger.
Sen behöver inte en elbil vara så komplicerad som i3 heller utan det räcker långt med en bil som t.e.x E-Up!
Utvecklingskostnaderna har man igen senare då de även ligger till grund för andra modeller...Klart som tusan att det kostar när man vill komma ikapp. En eldriven Bmw måste ju inte bara vara just eldriven utan även symbolisera det mesta utav vad en vanlig Bmw symboliserar.
Det är väldigt viktigt att visa att man åtminstone gör ett seriöst försök och det gör Bmw med i3 även om den liknar något som katten har släpat in,..just för att konstruktionen är som den är. Egen och unik.

En del anser att varje satsad krona på eldriften är förlorad men det är en investering för framtiden och en nödvändighet om man vill ligga kvar på topp. Dock skulle jag hellre vilja se tekniken i en bil som faktiskt liknar en traditionell Bmw men det är uppenbart att man tydligt vill markera skillnaderna.
Tror fortfarande inte att Bmw i dagsläget har några förhoppningar på att bilen skall säljas i kanske 100.000ex över några år,..men varför inte om nu kostnaderna varit så extremt höga?

konkurrenternas svar (inte minst Kinas) på i3 kommer att avgöra om vi nu står på början utav något nytt eller om det hela förhalas 20-30 år till.

Sen kan man ju fråga sig vad som ingår i summan som nämns samt om den stämmer? Veyron sägs vara den bil med dyrast utvecklingskostnader och de låg på ca 4 Miljarder och redan här så kommer bilen aldrig gå ihop men det spelar inte så stor roll tydligen för ägarna. Det finns andra vinster att hämta med att visa upp sin kompetens i skrytbyggen.

#89
2014-01-17 09:45

i3 blir faktiskt ganska rejält mycket dyrare än Leaf eftersom BMW verkligen tar extra betalt för precis ALLT. Farthållare kostar extra, snabbladdningsmöjlighet kostar extra, Bluetooth (som alla andra har som standard) kostar extra. Så mellan 100-150 kkr mer än motsvarande utrustad Leaf kom jag fram till. Att behöva välja till bensinmotor är ett nederlag men jag hade valt den eftersom Sverige är ett hopplöst U-land på snabbladdning än så länge. Tror dock att 2014 blir året det vänder.

Men mer förvånad är jag över att alla tycker att baksätet har bekvämt insteg? Jag hade otroliga problem att trassla mig in där och väl på plats var det otroligt instängt och obehagligt. Ännu märkligare är att INGEN kommenterat fenomenet att dörrarna måste stängas i rätt ordning. Jag vill se vad som händer när man drar igen dörrarna SAMTIDIGT och hur mycket det misstaget kostar att reparera!

#90
2014-01-17 10:08

Leifer - du kanske är det men jag är inte beredd att betala runt dubbla priset för en elbil bara för att få LED-halvljus. Så nån "deal breaker " är det knappast - och jag gissar att du knappast heller kommer att köpa en i3 lika lite som jag kommer att köpa en E-Up - i alla fall de närmaste åren...
Trevligt att nån annan än jag upptäckt att en i3 behöver en hel del tillval för att ägaren skall känna att han verkligen köpt en BMW och ingen Dacia...:)

#91
2014-01-17 10:33

@Datordoktorn: Håller med dig om dörrarna!

För mig var dörrarna definitivt en dealbreaker. Behöva öppna framdörren för att kunna öppna bakdörren? Behöva stänga dem i rätt ordning? Omringad av dörrar när någon stiger ut från baksätet i en parkeringsruta? Och öppnar du bakdörren utan att först ta av dig bältet blir du strypt!

Jag fattar inte varför BMW inte bara satte vanliga tvådörrar på bilen. Jag tror tyvärr att de tänkte "allt annat är redan så utspejsat på bilen så kan vi lika gärna testa udda dörrlösningar också".

#92
2014-01-17 10:48

Ja - det där med dörrarna på i3 verkar ju inte så kul och antagligen nåt man kommer att störa sig på mera ju mera man använder bilen. Vid en kort provkörning är det säkert inga problem men bara för att man t ex vill öppna bakdörren och slänga in nån grej så måste man då tydligen öppna den främre dörren först... Känns som en variant att spärra de bakvända bakdörrarna så de inte kan öppnas i fart men för den funktionen finns det ju andra lösningar.

#93
2014-01-17 11:00

Det här med dörrarna och avsaknad av mittstolpe är ju enbart en häftig designgimmick. Frågan är om man tycker det är lika häftigt när det kommer en gammal 745 och rammar en i sidan. Då hade det varit skönt med en fast monterad sidostolpe som tar upp lite kraft innan man krossar bäcken och bröstkorg.

Sen att man tyckte från BMWs sida att det är ok med en bil där man måste öppna dörrar i rätt ordning och de i framsätena måste kliva ut först innan de där bak kan åla sig ut, det skvallrar ju enbart om BMWs inställning till den här bilen. Ur deras synvinkel är det här inte en familjebil, det är en shoppingbil för överklassdamer i hushåll där det redan står en X5:a på uppfarten. En andrabil för hushåll med max två personer. Då är faktiskt eUP betydligt mera praktiskt och mycket bekvämare i baksätet.

#94
2014-01-17 13:56

Ni har inte råd!

Erkänn istället för att hitta massa fel!

BMW i3 är bilen som revolutionerar hela elbilsmarknaden.

#95
2014-01-17 14:17

Carbuyer anser att bilen är bra, men fjädringen är väldigt hård och bilen har stora hjul, så ojämnheter i vägen gör bilen upprörd... Och bagageutrymmet är väldigt litet, även mindre än i t. ex ford fiesta, dörrarnas konstiga lösning nämner dem också och att det gör att bilen är osmidig om du t. ex kör ungarna och måste öppna förrardörren för att de ska kunna gå ut.

Det finns bara 4 sittplatser där bak, så den är inget om du ibland måste ha 3 där bak.

Sedan om man införskaffar bilen bör man köpa rangeextender versionen för då blir bilen mer användbar eftersom du har en liten 9 liters bensinare också.

Dessutom fick den bara 4 stjärnor i euro ncaps krocktest och nästan alla bilar idag får 5 stjärnor.

Har nästan känslan av att vibilägare måste skriva bra om elbilar... och inte vågar annat

#97
2014-01-17 16:00

SiggeNn - där tar du nog fel. Hade du sagt Testa Model S så hade du varit närmare sanningen. Det enda nytänkandet av betydelse (dörrarna räknar jag inte in för det är ju dessutom en riktig miss) är chassi och karosskonstruktionen i alu och kolfiber. Men det har ju inte så speciellt mycket med elbilar att göra förutom att bilen blir något lättare. Sen gissar jag att skadereparationer kommer att kosta skjortan vilket försäkringsbolagen säkert upptäcker vad det lider.
Leifer - visst kostar en E-Up ungefär dubbla priset av en bensin-Up men dom är inte riktigt lika utrustade. Men sen kostar ju en "användbar" i3 i stort sett dubbelt så mycket som en E-Up även om det finns inropare lite billigare. Och skall man vara ärlig så är ju båda småbilar.

#98
2014-01-18 10:30

Läs senaste papperstidningen. i3 anses överlägsen konkurrenterna på samtliga punkter och ses som billig i förhållande till vad man får.

Nu får ni genier fortsätta med er "sanning"

#99
2014-01-18 17:39

Ja - SiggeNn får ju tycka vad han vill men drar man egna slutsatser så kan man ju fundera över hur man tänker när man säger att i3 är obegripligt billig - deras testbil kostade trots allt 537.600 kr och det var det utförandet dom testade mot bl a en storleksmässigt snarlik E-Up som jämförelsevis kostade 269.500 kr.
Och hade SiggeNn verkligen läst fakta och förstått det som skrevs i tidningen så var det absolut inte att i3 på nåt sätt var överlägsen de övriga - utom på en punkt nämligen accelerationen. Och sin avancerade konstruktion som man f ö har tveksam nytta av. Sen kan man ju fråga sig hur "överlägsen" den var när man behövde använda baksätet... Dom blev helt enkelt bländade av i3's accelerationsprestanda men fartblinda på vägen när dom ansåg den mest prisvärd...

#100
2014-01-18 17:53

DN motor testade i3 och skrev om den i dagens tidning.
De var långt från lika positiva som ViB.

#101
2014-01-18 22:10

saabnisse - det var nog mest detta med kolfiber/alu-konstruktionen och accelerationsprestanda som fick ViB att "kissa i byxorna" av upphetsning och utse den som mest prisvärd - alltså en småbil för 537.600 kr...:)
För kollar man sen igenom deras testfakta så kan i alla fall inte jag dra samma slutsats som dom själva - och SiggeNn - dragit.
Sen skall vi tänka på att vi diskuterar en jämförelse mellan dessa 3 och inte hur vettiga dom är i sig. Som nån nämnde så kan man t ex få en Up för mindre än halva kostnaden för E-Up men det är egentligen en annan diskussion även om det gör en fundersam runt prissättningen av elbilar rent generellt. För jag är den förste att hålla med om även de begränsningar dom har även om dessa inte skulle betyda så mycket för mig personligen under kanske 80--90 % av mitt transportbehov. Så f n är priset det största hindret att testa en bil som E-Up som andrabil - eller vad man nu vill kalla det. Det skall f ö bli intressant att se prissättningen på den kommande ladd-hybriden byggd på Up - tror jag sett nånstans att den skall heta Twin-Up. Har sett nåt uttalande ifrån VW att dom räknar med ungefär samma pris som för E-Up och en max "elektrisk" räckvidd på ca: 5 mil vilket i så fall är dubbelt så mycket som dagens Prius Plug-in. Och helt klart är ju Twin-Up mera användbar än E-Up för många av oss.

#102
2014-01-19 21:21

Det kan finnas kvaliteter som inte går att beskriva med siffror och fakta - känslomässiga sådana. i3 kanske har en sådan fantastisk kvalitets- och körkänsla att den känns mest prisvärd i sammanhanget?
Ska man bara jämföra produkter enligt specifkationer så finns det inget utrymme för vare sig premiumbilar, märkeskläder, stjärnkrogsmat eller dyra viner ... och vips så blev livet jättetråkigt.

#103
2014-01-20 17:41

Nej det är ju riktigt Swemba. Man ska ju helst prova bilen innan man dömer ut den.
Jag tar ändå risken och hänger ut mig, ingenting skulle just nu få mig att ens överväga en sådan här bil.
Jag tänker inte ens provköra.
Men man vet aldrig, saker händer som man inte styr över och då kan allt bli annorlunda.

#104
2014-01-20 18:39

Jag sågar elbilen från BMW direkt. Just därför att den är en BMW.

#105
2014-01-20 21:40

Jag sågar inlägget från Leif Larsson direkt. Just därför att det kommer från Leif Larsson.

#106
2014-01-21 09:58

Ja vi sågar alla inlägg om denna BMW, den är bara så dålig.

#107
2014-01-21 10:16

Det som är förvånande med det här "testet" och det som finns i papperstidningen är att ViB totalt har missat att i3 inte är en speciellt säker bil, iaf inte med moderna mått. Fick den inte bara 4 stjärnor ( http://www.euroncap.com/results/bmw/i3/533.aspx)?

Jag uppskattar säkerhetstänket i ViB men i ärlighetens namn är det väl rimligt att begära att det ska vara konsekvent över alla bilmärken? i3:an är ett intressant alternativ men prislappen -och- missen i EuroNcap borde vara starkt talande motargument för att inte köpa bilen i nuläget.

#108
2014-01-22 09:08

Visst är det en miss av BMW att inte få 5 stjärnor. Direkt klantigt, rent av. Men att kalla bilen för "inte speciellt säker" stämmer inte.

http://insideevs.com/bmw-responds-to-euro-ncap-4-star-rating-by-saying-i3-basically-got-5-stars/

#109
2014-01-22 09:48

Det är en jättemiss utav Bmw att inte fixa 5 stjärnor i en så påkostad bil men då det är en Bmw så gör det inte lika mycket. Bmw har klarat sig bra utan bra betyg tidigare. Leaf har 5 stjärnor men frågan är om den hade fixat samma betyg idag? Som sagt så är EuroNcap mer än lite missvisande och mindre prestigefyllda fabrikat tar mer skada utav detta.

#110
2014-01-22 16:19

Jo, men likväl som vi som konsumenter idag ska kräva autobroms, så är väl 5 stjärnor ändå ett mimikrav för en premiumbil som i3 ändå aspirerar att vara (sett till prislappen och för all del också bilens utförande).

Jag gillar i3:an men jag gillar inte riktigt den onyanserade vinklingen i ViB:s test. Jag har läst papperstidningen också och blev inte så väldigt imponerad.

#111
2014-01-23 10:01

Intressant är ju att BMW i3:s konstruktion som BMW så fint kallar för "LifeDrive" i grund och botten är ett gammalt hederligt rambygge eller "body-on-frame" . Alltså ett separat chassi som man sedan monterar karossen på. Sen är visserligen ramen i aluminium och karossen i kolfiber och plast, men principen är den samma.

#112
2014-01-26 12:06

Intressant att Marianne här säger att bakdörrarna öppnar i framkant - vilket är helt rätt.
I tidningen skriver hon på två ställen - dels i den löpande texten - och dels i bildtexten att de öppnar i bakkant.
De är alltså upphängda i bakkant och öppnar i framkant. De öppnas i en båge bakåt.

#113
2014-01-26 12:53

Det här är utan jämförelse en av de mest avancerade konstruktionerna på marknaden - om vi undantar supersportbilar. Kaross och chassi liknar inget annat och är rostfritt - högsta betyg i tidningens rostomdöme till skillnad mot särskilt Leaf som bortsett från drivlinan är en ganska gammal bil.

Första intrycket av bilen var att den var konstig och ful, men jag har ändrat mig och tycker nu att den är ganska tuff med klara framtidsvibbar. Den utstrålar verkligen att här kommer något extra, vilket säkert är BMW:s mening. Inredningen ger samma intryck. Jag gillar den!
Per_K skriver en del bra om detta med distanseringen mot övriga BMW-modeller.

Sen är den ju i praktiken nog billigare än Leaf (men inte e-Up) eftersom den lär ha ett bättre andrahandsvärde.

Överlag är det mycket tjafsande här i tråden om uppgivna värden hit och dit och även en del rena gissningar. Läs testet!

Mistro sammanfattar i mångt och mycket mina egna tankar.

Det finns dock ett par allvarliga missar.
Krocksäkerheten, förstås.
Och så detta märkliga med bakdörrarna som inte kan öppnas eller stängas med mindre att motsvarande framdörr är öppen! Om detta nämns ingenting i testet! Jag har aldrig trott tidningen varit partisk, men missar man att framhålla en sån sak, så undrar jag om de inte blivit för bländade av BMW:n.

#114
2014-01-26 12:57

Håller med Roy. Krocksäkerheten är en allvarlig miss, inte minst i förhållande till andra moderna bilar. Sen måste det väl vara en stor praktisk miss att man måste ha framdörren öppen för att komma in i baksätet?

Synd på en i övrigt intressant bil.

#115
2014-01-30 02:02

Nu rullar de första kundägda BMW i3 på svenska vägar och jag är lycklig ägare till en av dem. Första intryck finns att läsa på http://bmwi3owner.com/sv

#116
2014-05-15 11:31

Jag hade förmånen att testa BMW i3 under den internationella presslanseringen i Amsterdam förra hösten. Här nedan kan du läsa vad jag tyckte:

http://www.facit.com/se/test-bmw-i3-det-kvalificerade-miljovalet/

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.