
Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Vi Bilägare, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Vi Bilägare storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.
Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!
Den här artikeln är en del av AutoIndex 2025, där bilägarna tyckt till om sitt bilägande. Du hittar alla artiklar här.
Efter att ha sjunkit två år i rad vänder genomsnittspoängen uppåt i årets AutoIndex. En försiktig optimism kan skönjas hos bilägarna, även om uppgången på 0,5 procent är marginell.
Toyota blir årets vinnare före BMW och fjolårets etta Mercedes som slutar på tredje plats.Det är inte första gången landets Toyotaägare placerar sitt märke i topp. Så sent som 2022 rankades märket högst, därefter följde två år med lite mer återhållsamma placeringar. Fjolårets fjärdeplats berodde främst på tuff konkurrens i undersökningens viktigaste delmoment, ”Bilen”, som viktas dubbelt. Toyotas lyft från sjunde till tredje plats i bilkategorin säkrar årets totalseger. Den tyngsta kategorin vann BMW med Mercedes som tvåa.
”För andra året i rad placerar sig Volvo på femte plats.”
Intresset för att göra sin röst hörd är stort och 14 242 svenskar deltog i årets AutoIndex. Resultatet baseras på svar från ägare av max fyra år gamla bilar (årsmodell 2021–2024).
I det åldersspannet har ägarna stort förtroende för Toyota och de kan gärna tänka sig att köpa samma märke igen. Toyota ökar i samtliga fyra kategorier.
De mindre tillverkarna Honda och Subaru har under flera år placerat sig bland de tre främsta i undersökningen. En starkt bidragande faktor har varit bilägarnas starka märkeslojalitet som nu sjunker i oroväckande takt. Bakom utvecklingen syns två förklaringar där Hondas nedskärning av återförsäljarnätet är den ena och Subarus föråldrade modellprogram den andra. Hondaägarna ser det inte som sannolikt att de kommer att köpa samma bilmärke igen, vilket Subaruägarna kan tänka sig. Däremot tappar Subaru poäng när det kommer till hur attraktivt märket anses vara i förhållande till övriga märken
Ett nytt bilmärke för årets undersökning är Polestar som placerar sig på åttonde plats. Märket tar två femteplatser i kategorierna ”Bilen” samt ”Lojalitet” men placerar sig betydligt längre ner gällande försäljning och service. Polestar har nyligen övergett sin strategi med direktförsäljning till förmån för ett utökat samarbete med utvalda Volvohandlare som kan gynna kontakten med bil-
ägarna långsiktigt.
För andra året i rad placerar sig Volvo på femte plats, en bit ned från andraplatsen i 2018 års undersökning. Märkets lojalitet ökar och betygsättningen av handlarna stiger men ska Volvo klara av att närma sig topptrion Toyota, BMW och Mercedes krävs högre poängsättning av nya bilmodeller.
Efter en lång väntan lanserar Mitsubishi nu sin nya modell Outlander. Trots det faller märket bort i årets AutoIndex på grund av för liten marknadsandel sett över de senaste fyra åren.
Längre ned i resultatlistan hittar vi Opel och Fiat som också har fått sällskap av Tesla. Årets utropstecken är Seat som först skulle läggas ned och ersättas av Cupra men som ännu finns kvar. Ägarna uppskattar bevisligen beskedet att märket får leva vidare, även om det är oklart hur länge.

Så tycker ägarna

”Jag har ägt sju RAV4:or”
- Namn: Kenth Möller
- Bor: Västerås
- Kör: RAV4 (2018)
Varför Toyota?
Toyota är helt enkelt en bra produkt. Enkel, modern, snygg design, teknik i framkant, tillförlitlig och med premiumkänsla. Ett märke som tillgodoser mina personliga krav på ett väl fungerande fortskaffningsmedel. Att världens största biltillverkare producerar bilar som finner köpare och brukare som söker kvalitet, funktionalitet och säkerhet till ett vettigt pris är föga överraskande.
Vad är bäst?
Jag har ägt sju nya RAV4:or genom åren och byter i regel var tredje år. Bra andrahandsvärde och bra bemötande hos min lokala Toyotahandlare.
Vad kan bli bättre?
Jag var tidigare ”guldkund” hos Toyota, en förmån som tyvärr är borttagen. En liten men ändock betydelsefull förmån som var uppskattad i Toyotafamiljen.

”Magiskt låg förbrukning”
- Namn: Tomas Markebo
- Bor: Kungsbacka
- Kör: Yaris Cross (2024)
Varför Toyota?
Jag uppskattar framför allt märkets krångelfrihet.
Vad är bäst?
Bilen i sig fungerar utmärkt, är enkel och trevlig att köra och bensinförbrukningen är magiskt låg om man kör vackert.
Vad kan bli bättre?
Den har en del elektroniska hyss för sig och piper oftast upprört när jag låser den, om jag inte väntar någon minut. Stolarna är inte världsklass men bekväma nog i min modellversion.

”Jag har aldrig stått med haveri”
- Namn: Johan Knutsgård
- Bor: Örnsköldsvik
- Kör: Yaris Cross (2023)
Varför Toyota?
Jag köpte min första Toyota Corolla 1993 har varit märket trogen sedan dess. Det har blivit 25 bilköp hos olika märkeshandlare genom åren. Jag har aldrig stått med haveri trots att jag kör hårt – de bara går och går som en klocka.
Vad är bäst?
Yaris är min favorit med sin storlek, förbrukning och ekonomi. Uppskattar även servicen – verkstadspersonalen lyssnar på kunden och jag får alltid tydlig och rätt information.
Vad kan bli bättre?
Innan bonussystemet försvann fick jag som ”guldkund” alltid bilen tvättad vid service, det får jag göra själv nu. Nya modeller har också blivit väldigt dyra, men man åker fint.

”Den bullrar lite väl mycket”
- Namn: Lars Jörgensen
- Bor: Tärnaby
- Kör: RAV4 (2024)
Varför Toyota?
När jag flyttade till fjällvärlden för drygt tio år sedan behövde jag en fyrhjulsdriven bil med god markfrigång. Valet föll på en Toyota laddhybrid med pålitlig fyrhjulsdrift.
Vad är bäst?
När man förstår sig på hur systemet fungerar har den bra värme och känns väldigt robust byggd. Låg bränsleförbrukning med så stor motor, även när det varit som kallast.
Vad kan bli bättre?
Den bullrar lite väl mycket och drar in smuts mellan fram- och bakdörrar som letar sig in i baksätet. Förvärmningen av kupén fungerar inte när det är under tolv minusgrader.

”Väldigt driftsäker”
- Namn: Tommy Rimsfeldt
- Bor: Hålta
- Kör: Yaris Cross (2023)
Varför Toyota?
Både svärföräldrarna och min fru körde Yaris Cross när vi träffades. Vi har även en Aygo X som andrabil.
Vad är bäst?
Bilen är billig att äga och hybriddriften ger bra bränsleekonomi. Bilen även varit väldigt driftsäker.
Vad kan bli bättre?
Hade gärna sett en högre dragvikt. Modellen är även vindkänslig och baksätet är lite väl trångt.

”Tröttnade på att skruva”
- Namn: Mikael Borén
- Bor: Storfors
- Kör: Corolla Touring Sports (2021)
Varför Toyota?
Jag har tidigare kört både Volvo och Volkswagen men tröttnade på att skruva. Nu är jag inne på min fjärde Toyota, har tidigare kört två Corolla och en Avensis.
Vad är bäst?
Jag har kört över 25 000 mil med mina bilar och det har gått otroligt problemfritt. Bilarna fungerar och jag har sällan behövt göra något mer än regelbunden service, en kostnad som är förhållandevis låg.
Vad kan bli bättre?
Ljudisoleringen, ljudanläggningen och rostskydd på bilens undersida.

”Jag slipper alla småfel”
- Namn: Lars Edvall
- Bor: Täby
- Kör: Yaris (2021)
Varför Toyota?
Jag köpte min första Toyota 1993 och är nu inne på min sjunde. Bilarna har fungerat perfekt bortsett från byte av en givare till hybridenheten på min senaste bil som gick på garantin.
Vad är bäst?
Att jag slipper alla småfel. Jag uppskattar även närheten till min serviceverkstad som är mycket bra. Jag har tidigare ägt Volkswagen, Renault och Volvo, där de två senare krånglade mest.
Vad kan bli bättre?
Jag har behövt byta 12-voltsbatteriet på min senaste bil. Enligt Toyotas serviceverkstad är det inte helt ovanligt om man kör mycket korta sträckor.

”Pålitlighet och lågt pris”
- Namn: Johannes Vidén
- Bor: Göteborg
- Kör: Yaris Cross (2024)
Varför Toyota?
Jag valde Toyota för märkets pålitlighet och det relativt låga priset för en suvhybrid i minsta storleksklassen.
Vad är bäst?
Den otroligt låga bränslekonsumtionen och pålitligheten. Uppskattar även bilens säkerhetsfunktioner
och integreringen av Apple Carplay.
Vad kan bli bättre?
Säten, körställning, interiör och ljudisolering, även mjukvaran skulle kunna förbättras.

”Slipper ångest”
- Namn: Pascal Högström
- Bor: Partille
- Kör: RAV4 laddhybrid (2023)
Varför Toyota?
Jag uppskattar att modellen är fullutrustad och att jag kommer långt på en tank. Skatten är låg och den är billig att serva. Får ingen ångest som jag får när jag kör elbil.
Vad är bäst?
För mig är det den ultimata bilen för alla att äga – jag älskar den. Den är billig, bekväm och snygg med bra utrymmen. Jag får även dra en hel del med dragkroken vilket jag behöver.
Vad kan bli bättre?
Det kommer en ny modell snart och jag ser fram emot en utvändig uppgradering.
- AutoIndex har genomförts för 24:e gången i ordningen. Undersökningen vänder sig till privata bilägare som valt bil efter egna premisser och kan bedöma hur ekonomin påverkar bilinnehavet. Det slumpmässiga urvalet visar ett tvärsnitt av landets bilburna befolkning.
- 24 märken finns representerade i undersökningen. För övriga finns inte tillräckligt god statistisk säkerhet.
- AutoIndex är ett samarbete mellan Vi Bilägare, danska tidningen Motor, norska bilmagasin samt konsult- och researchföretaget Loyalty Group. Det samlade underlaget resulterar i en kvalitetsbedömning av enskilda bilmodeller. I övrigt presenteras resultatet märkesvis och endast baserat på svar från svenska bilägare.
- Bilägarna som svarat på undersökningen äger bilen privat och den är upp till fyra år gammal. Genom att fokusera på nyare bilar sätter vi fokus på märkeshandlare och märkesverkstäder, dit ägare av dessa bilar oftast vänder sig.
- Formuläret består av över 200 frågor varav ett 70-tal är bedömningsfrågor där bilägarna har satt betyg i skalan 1–7. Betygen har bearbetats enligt en så kallad regressionsanalys och viktats efter frågornas betydelsegrad. Resultatet presenteras som indextal i en skala som teoretiskt går från 1 till 1 000. 500 poäng är ett mått på medelnöjda bilägare.
- I presentationen rangordnar vi respektive märke efter indextalet som uppnåtts. Märken som hamnar i botten behöver inte ha missnöjda kunder. Oftast är bilägarna mer än medelnöjda.
- Undersökningen omfattar fyra kärnområden som viktas så här: bilen (kvalitet, egenskaper, ekonomi) 40 procent, verkstaden 20 procent, säljprocessen 20 procent och lojalitet 20 procent.
- I den här artikeln presenterar vi totalresultatet. Fler rapporter om svenska folkets uppfattning om bilägandet redovisas senare under året.
Kommentarer till artikeln (7)
- Idag 11:53 Kört nya SEAT Leon i över 10…
- Idag 11:50 Jag började fundera över när…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.