Nästa artikel
Provkörning: Nissan Qashqai E-Power (2022)
Provkörning

Provkörning: Nissan Qashqai E-Power (2022)

Publicerad 1 september 2022
Elmotorn driver alltid bilen, vilket ger snabb acceleration och smidig körning i stadstrafik.
För att imitera elbilens smidighet har Nissan degraderat bensinmotorn till en stödfunktion. Körsmidigheten är absolut på topp men är Qashqai som hybrid också bränslesnål?

Hybridens grundidé är att låta en el- och en förbränningsmotor samarbeta för att höja bränsleeffektiviteten. Systemet omvandlar rörelseenergi till elektrisk i utförslöpor och vid inbromsningar och låter förbränningsmotorn jobba inom sitt mest effektiva belastningsområde.

När föraren behöver accelerera kopplas elmotorn in för att assistera. Hybridiseringen sänker förbrukningen med 20–30 procent. Förutom kostnaden för det avancerade drivsystemet har nackdelarna hittills handlat om ofta ganska mediokra prestanda och ibland irriterande högt motorvarv vid acceleration.

Nissan gör nu en radikal omstöpning av konceptet i hybridversionen av Qashqai. En elmotor får ensam sköta drivningen och en synnerligen avancerad bensinmotor driver generatorn som alstrar elektriciteten som dels driver bilen direkt och dels mellanlagras i ett litiumjonbatteri.

Nissan gör nu en radikal omstöpning av konceptet i hybridversionen av Qashqai

Utmärkt förarmiljö med fysiska värmereglage och bra rattknappar.

Vad är då poängen med detta? Den Nissantekniker jag frågar erkänner utan omsvep att lösningen egentligen inte ger någon större effektivitetsvinst jämfört med konkurrenternas hybridsystem. Uppsidan handlar istället om körkomfort.

När en elmotor står för drivningen slipper man många av förbränningsmotorns nackdelar. Vridmomentet finns tillgängligt direkt från start och smidigheten vid precisions-manövrer är oslagbar.

Qashqai E-Power känns som en elbil att köra. Även om accelerationen mattas något i högre hastigheter är det här är en riktigt pigg bil. I stadstrafik sker stora delar av framfarten enbart på eldrift. När bensinmotorn väl drar igång sker det diskret tack vare aktiv bullerdämpning. I bagageutrymmet finns högtalare som spelar upp motorbullret i motfas vilket enligt Nissan sänker kupébullret väsentligt. Tekniken liknar den hos moderna brusreducerande hörlurar.

För övrigt känns Qashqai igen. Den senaste generationen är lätt att trivas i och enkel att ta till sig. Effektiv packning ger bra utrymmen trots en relativt kompakt kaross. Förarmiljön fungerar utmärkt och köregenskaperna är trygga om än inte särskilt inspirerande. Provbilen var i topputförandet Tekna+ med lite lyxig aura i kupén men sitt- och fjädringskomforten hamnar någonstans bland de medelmåttiga.

Fulltankad har Qashqai E-Power en ansenlig räckvidd på över 80 mil.

Raka linjer ger yteffektiv förpackning och bra bagageutrymme.

Men så var det då det där med effektiviteten. Trots sin avancerade bensinmotor med variabel kompression har E-Power en deklarerad förbrukning på 5,4 l/100 km. Det är bara en deciliter mindre per mil än den mildhybrid-Qashqai som rullar i Vi Bilägares långteststall.

Förbrukningen för E-Power ligger också ganska nära de 5,8 l/100 km som storsäljaren Toyota RAV4 drar i hybridversion. Qashqai må vara piggare och smidigare att köra men RAV4 är fyrhjulsdriven, en egenskap som inte går att få i hybridversionen av Qashqai. Det blir upp till kunden att prioritera.

Plus: Smidig och tyst drivlina, pigg, rymlig för sin storlek, lättanvänd.

Minus: Törstigare än väntat, anonym körupplevelse, ingen fyrhjulsdrift.

Vad nytt? Hybridsystem baserat på elmotor som primär drivkälla.

För vem? Dig som prioriterar smidighet framför framkomlighet.    

Nissan Qashqai Tekna+ E-Power 190 2WD

Pris, från kr: 455 900 kr.

Skatt, kr/år: 5 389 (år 1–3), 602 kr/år (år 4+).

Svensk lansering: Oktober.

Mått, cm: L 442/B 184/H 162.

Bagagevolym, L: 455–1 379.

Tjänstevikt, kg: 1 803.

Motor: Elmotor som drivmotor, max effekt 190 hk, max vridmoment 330 Nm. Generator i form av trecylindrig direktinsprutad bensinmotor med turbo och variabel kompression, volym 1 497 cm3.

Batteri: 2,1 kWh.    

Kraftöverföring: Framhjulsdrift, enväxlad automatlåda.

Prestanda: Toppfart 170 km/tim, acceleration 0–100 km/tim på 7,9 s.

Deklarerad förbrukning: 5,4 l/100 km. CO2-utsläpp: 122 g/km.

Konkurrenter: Toyota RAV4, Kia Sportage, Honda CR-V, Ford Kuga, med flera.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 26 november 2022 Har jag suttit och sovit? …
  • 2 september 2022 Någon form av plug in…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.