Nästa artikel
Nissan om nya e-Power-tekniken: Bättre än laddhybrid
Nyheter

Nissan om nya e-Power-tekniken: Bättre än laddhybrid

Publicerad 24 februari 2021 (uppdaterad 24 februari 2021)
Nissan ska inte lansera någon laddhybridversion av nya suven Qashqai. Istället kommer en hybridbil med bensinmotor som generator.

Nissan har visat upp en ny generation av populära kompaktsuven Qashqai. Den kommer inte med dieselmotor utan i olika hybridversioner med bensinmotor.

Den mest intressanta nyheten är hybridmodellen Qashqai e-Power med 190 hk. Framhjulen drivs av en elmotor och för att ladda upp batteriet används en 1,5-liters bensinmotor som generator. Bensinmotorn driver alltså inte hjulen.

Tekniken innebär att någon laddhybridversion – som skulle fått betydligt högre prislapp – inte behövs, enligt Arnaud Charpentier som är Nissans marknadschef i Europa.

– Det finns definitivt ingen tanke på att lansera någon laddhybridversion av denna modellgeneration, sa han under ett digitalt event i samband med lanseringen.

”Det går inte att investera allt överallt – vi måste göra ett val”

Qashqai e-Power kan inte laddas med sladd och den kan inte köras lika långt på el som en laddhybrid. Systemet finns ännu inte med fyrhjulsdrift men det är ”helt görbart”, enligt Arnaud Charpentier.

– Vi har förbättrat den här drivlinan så mycket att en laddhybrid inte hade medfört någon riktig fördel för kunden. Det går inte att investera allt överallt – vi måste göra ett val.

Flera av konkurrenterna finns redan eller ska lanseras med laddhybridteknik, bland andra Volkswagen Tiguan, Peugeot 3008 och Hyundai Tucson. Nissan verkar istället satsa på antingen helt eldrivna bilar, som kompaktmodellen Leaf och nya suven Ariya, eller någon form av hybridmodeller utan laddsladd för att hålla inköpspriset nere.

Läs också: Här är nya Nissan Qashqai

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.