Nästa artikel
Hastigheten som bilisterna har svårast att hålla
Nyheter

Hastigheten som bilisterna har svårast att hålla

Publicerad 13 maj 2022 (uppdaterad 13 maj 2022)
På det kommunala vägnätet är det inte 30-sträckorna där bilisterna oftast kör för fort, utan 40-sträckorna.

Om åtta år ska antalet personer som omkommer i trafikolyckor halveras, och antalet allvarligt skadade ska minska med 25 procent jämfört med 2020 års nivåer.

Nu har två forskare på VTI (Statens väg- och forskningsinstitut) tagit fram en studie som bland annat visar vilka hastighetsgränser på kommunala vägar som bilisterna oftast – och mest sällan – håller. Mätningarna har genomförts i september 2021 på 23 olika orter av NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande).

Sämst var bilisterna på att hålla hastigheten på 40-sträckor. Där höll bara 49 procent rätt hastighet. Bäst hastighetsefterlevnad var på sträckorna med 60 och 70 km/tim.

– Det är fortfarande bristande efterlevnad i tätort och sämst där det är 40 km/tim, det vill säga i områden där det är många oskyddade trafikanter. Det är där hastighetsefterlevnaden behöver förbättras i första hand. Vi vet att lägre hastigheter minskar dödligheten i trafiken, säger Anna Vadeby, forskare på VTI.

Eftersom det bara är kommunala vägar som omfattas innehåller rapporten inga siffror för vägar med hastighetsgräns på över 70 km/tim. Det långsiktiga målet är att 80 procent av bilisterna ska hålla hastigheten till 2030. I dag är den siffran 64 procent.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (31)

  • 19 maj 2022 Snooker Ehm, du vet väl att…
  • 19 maj 2022 Nu är du väl inne på området…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.