Nästa artikel
Svalt intresse för försöket att stoppa sänkt bensinskatt
Nyheter

Svalt intresse för försöket att stoppa sänkt bensinskatt

Publicerad 9 december 2021 (uppdaterad 9 december 2021)
Miljöpartiet har hittills inte fått gehör för försöket att stoppa sänkningen av bensinskatten nästa år.

Priset på bensin och diesel fortsätter ligga på rekordhög nivå. Men nästa år vill oppositionen få igenom en sänkning av bränsleskatten.

I den budget som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemkoraterna tagit fram och som röstades igenom av riksdagen i november står att partierna vill sänka bensin- och dieselskatten med 50 öre från och med 1 maj 2022.

Satsningen beräknas kosta 2,4 miljarder kronor 2022 och därefter drygt 3,3 miljarder kronor per år. Men det är ett grepp som fått hård kritik från olika miljöorganisationer.

Även Miljöpartiet, som valde att lämna regeringen, har riktat hård kritik mot beskedet. I en debattartikel försökte språkrören Per Bolund och Märta Stenevi få med sig Centerpartiet och Liberalerna för att stoppa den planerade sänkningen.

Nobbas av Liberalerna

I debattartikeln skriver Miljöpartiet att utsläppen inte får öka under en brinnande klimatkris och partiet räknade med stöd från C och L för att stoppa förslaget.

Några dagar senare stod det dock klart att Liberalerna nobbar Miljöpartiets försök. Anledningen är att partiet ”ser budgeten som en helhet” men står bakom Miljöpartiets initiativ i sak.

– Jag tror inte att väljarna är imponerade över den senaste tidens händelser i riksdagen, och Liberalerna kommer inte medverka till att det bli mer kaos, säger Gulan Avci, skattepolitisk talesperson för Liberalerna, till Sveriges Radio.

Vi Bilägare har upprepade gånger sökt Centerpartiet för besked utan resultat.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 10 december 2021 Axa skrev: Snooker Dina…
  • 10 december 2021 Snooker Dina politiska…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.