Nästa artikel
80 bilverkstäder granskade – 6 av 10 har allvarliga brister
Nyheter

80 bilverkstäder granskade – 6 av 10 har allvarliga brister

Publicerad 17 februari 2021
Det förekommer allvarliga brister på hela sex av tio bilföretag som Arbetsmiljöverket granskat. På flera av verkstäderna förekom även personer som inte har rätt att arbeta i Sverige.

Tillsammans med polisen och Skatteverket har Arbetsmiljöverket granskat ett 80-tal bilverkstäder, biltvättar och andra bilvårdsföretag runt om i landet med hjälp av oanmälda inspektioner. Och domen blir hård.

”Kontrollerna avslöjar farlig arbetsmiljö, illegal arbetskraft och misstänkt utnyttjande av människor”, uppger Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

– Det är dålig kontroll på kemikalier och vi har hittat obesiktigade lyftanordningar och tryckkärl som kan vara rena dödsfällor. Vi ser också att dålig arbetsmiljö ofta hänger samman med utnyttjande av människor, det är inte ovanligt att vi hittar sängar och annat som tyder på att man bor på arbetsplatsen. Det hör inte hemma på svensk arbetsmarknad, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Enligt honom har även bilägarna ett ansvar.

– Vi myndigheter har intensifierat vårt arbete mot de oseriösa företagen, men det räcker inte. Alla som köper varor och tjänster måste ta ansvar. När det är för billigt, och man kanske inte får kvitto, då bör man fundera över om det är där man ska tvätta eller serva sin bil.

”Det är inte ovanligt att vi hittar sängar och annat som tyder på att man bor på arbetsplatsen”

De vanligaste anmärkningarna på bilverkstäderna rör hantering av kemikalier, lyftanordningar och tryckkärl.

I genomgången avslöjades över 250 brister i arbetsmiljön. I ett 20-tal fall var bristerna så allvarliga att myndigheten omedelbart införde förbud mot att använda utrustningen.

Polisen kontrollerade drygt 180 personer som arbetade i bilverkstäderna eller biltvättarna. Även Skatteverket upptäckte allvarliga brister.

Bo Ericsson på Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) säger att branschorganisationen i flera år gjort anmälningar mot oseriösa verkstäder, däckverkstäder, bilvårdsföretag och andra.

– Företag som till exempel skiftar hjul för 99 kronor – det går inte att leva på. Att tvätta en bil för 99 kronor går inte heller. Det här är oseriösa företag som utnyttjar personer, inte betalar moms och häller glykol i dagvattenbrunnen. Det är bara elände, säger han till Vi Bilägare.

”Företag som skiftar hjul för 99 kronor – det går inte att leva på”

Det kan också finnas en allvarlig annan baksida som få bilägare tänker på.

– Bilägarna lämnar ifrån sig det dyraste de har till ett företag som jobbar svart och kanske inte finns kvar över huvud taget imorgon. Då utsätter sig bilägaren för en enorm risk. Bilen kan till exempel användas till brott och du kanske inte får tillbaka den, och då kan det bli svårt att få ersättning från försäkringsbolaget. Om bilägaren får ersättning från försäkringsbolaget kommer det förmodligen bli en kraftigt förhöjd självrisk.

Så hur ska man göra som konsument?

– Det minsta man borde göra är att titta om företaget är med i någon branschförening, som SFVF, MRF, DRF eller någon form certifiering som till exempel Godkänd Bilverkstad. Annars utsätter man sig för en enorm risk.

Läs också: Gå inte på servicemissen – så dyr är din nya bil att serva

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.