Nästa artikel
Böjda barriärer ska skydda fotgängare från luftföroreningar
Nyheter

Böjda barriärer ska skydda fotgängare från luftföroreningar

Publicerad 18 maj 2021
Böjda barriärer längs vägar i städer kan leda tillbaka förorenad luft till bilvägen och skydda gångtrafikanter. Illustration: Imperial College
Forskare menar att den billiga lösningen kan skydda fotgängare från föroreningar.
Smutsig luft i städer är ett växande hälsoproblem världen över, och biltrafiken är en bidragande orsak. Avgaser, bromsdamm och partiklar från däck och asfalt hamnar i luften och är skadligt att andas in. Barn är speciellt utsatta dels eftersom de är mer känsliga, men också för att de helt enkelt är närmare marken där koncentrationen av damm och partiklar är högre.

I ett försök att hindra trafiksmutsen från att sprida sig har forskare vid Imperial College i London tillämpat fluidmekanik. Med hjälp av simuleringar har de kommit fram till att böjda räcken längs vägarna kan användas för att sprida ut och skicka tillbaka föroreningarna på vägen i stället för att de sprider sig till trottoarer, gångvägar och lekplatser.

Tekniken är inspirerad av ljuddämpare som används på flygplatser och böjda bullerstaket längs tyska motorvägar, och skulle enligt upphovspersonen Dr Tilly Collins vara ett kostnadseffektivt sätt att förbättra luftkvaliteten för fotgängare i städer.

Trots den ökande elektrifieringen av bilar och lastbilar kommer höga partikelhalter i luften fortsätta vara ett problem Detta eftersom en stor del av de mest skadliga så kallade PM2.5-partiklarna kommer från slitage på bromsar, däck och asfalt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.