Nästa artikel
Norska städerna jublar – får förbjuda förbränningsbilar
Nyheter

Norska städerna jublar – får förbjuda förbränningsbilar

Publicerad 12 januari 2021
Regeringen i Norge ger två kommuner rätt att förbjuda bensin- och dieselbilar – något som kan göras redan om två år.

Flera länder diskuteras just nu olika typer av förbud mot att sälja nya bensin- och dieselbilar. Men redan om två år får Oslo och Bergen rätt att införa ett förbud mot bilar med vanliga förbränningsmotorer.

I flera år har de norska städerna arbetat för att förbjuda förbränningsbilar för att sänka utsläppsnivåerna. Nu blir det möjligt med stöd i lagen, något som alltså efterfrågats länge.

– Det här har varit mycket efterlängtat för oss. Det är ett viktigt steg på vägen till ett fossilfritt Bergen år 2030, säger Eline Haakestad, kommunfullmäktige med ansvar för klimat, miljö och stadsutveckling i Bergen, till NRK.

Partiet FNB röstade emot förslaget.

– Det är synd för människorna som bor i området och har köpt vanliga bilar i tron ​​att de kan köra normalt med dem. I princip kommer de förbjudas att använda sina bilar, säger gruppledaren Bjørn Revil till NRK.

”Det här har varit mycket efterlängtat för oss”

Utsläppsfri stad om tio år

Oslo har som mål att vara en utsläppsfri stad senast 2030. Där kan särskilda zoner där bensin- och dieselbilar förbjuds införas 2023 och i början handlar det förmodligen om de mest centrala delarna. Senare kan de bensin- och dieselfria zonerna utökas.

Förra året var över hälften av alla nya bilar som registrerades i Norge eldrivna. Enligt den norska elbilsföreningen kommer elbilarna ha en marknadsandel på 65 procent i år.

– Om vi klarar det är målet att bara sälja nollutsläppsbilar 2025 inom räckhåll, säger föreningens ordförande Christina Bu.

Läs också: Norska rekordsiffrorna: Audi kör om alla konkurrenter

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.