Nästa artikel
”De ständiga jojopriserna kan skrämma bort bilköpare”
Krönika

”De ständiga jojopriserna kan skrämma bort bilköpare”

Publicerad 27 november 2020 (uppdaterad 30 mars 2021)
Bilhandlarnas ständiga trixande med priserna kan bita dem i svansen, enligt Erik Söderholm.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Så här års gör många svenskar sin julhandling, när butikerna lockar med Black Friday-priser. Men de ständiga prisjusteringarna görs inte bara inför den här rekordveckan.

Det har blivit dagspris i nästan varenda bransch – priserna ändras ständigt och sajter som Prisjakt och Pricerunner har fullt upp att försöka hänga med.

Även i bilvärlden finns dessa ”jojopriser”. Vi Bilägare har granskat priserna på samtliga begagnade bilar som är till salu på Blocket hos bilhandlare inför Black Friday-veckan, och det visar sig att vissa handlare ständigt justerar upp och ned priserna.

Om det sedan är för att faktiskt spegla förändringar på marknaden eller för att få till den eftertraktade ”rabattpilen” som dyker upp på annonssajterna så fort priset är sänkt – oavsett vad priset är sänkt från – råder det delade meningar om.

Lövtunna marginaler

Klart är att bilhandlare har lövtunna marginaler. Men bilhandlarna lever redan farligt som det är, med ökande onlineförsäljning och nu senast Volvos besked att säga upp avtalet med Bilia.

Jag tror de ständiga ”jojopriserna” riskerar att skrämma bort bilköparna i längden. Självklart måste handlarna få justera priserna som de vill, men att ändra priserna nästan varje dag med skillnader på över 20 000 kr gör det nästan omöjligt för konsumenten att ta reda på den kanske viktigaste frågan av dem alla: vad kostar bilen egentligen?

Många är livrädda för att pruta på bilen och förhandla med duktiga handlare. Det är inte så konstigt. Bilen är ju i princip det enda vi prutar på numera som konsumenter.

Då är det inte så underligt att fler och fler kan tänka sig att köpa bilen till fast pris, särskilt på nätet. Bilhandlarnas ständiga trixande  kan bita dem i svansen – även om det är lagligt.

Läs första delen av granskningen: Se upp för falska reabilar på Black Friday

Läs andra delen av granskningen: Bilhandlarnas svar – ”ett misstag, inget fuffens”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-11-27 18:24
Carl Trefalt

Det är inte bra för någon.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.