Nästa artikel
Varning: Se upp för falska reabilar på Black Friday
Vi Bilägare granskar

Varning: Se upp för falska reabilar på Black Friday

Publicerad 27 november 2020 (uppdaterad 30 mars 2021)
Hundratals bilhandlare försöker locka kunder med Black Friday-kampanjer. Men Vi Bilägare kan avslöja att några av dem i själva verket höjt priset på bilen strax innan ”reasänkningen”.

Sista veckan i november är det högtryck i shoppingvärlden. De senaste åren har Black Friday gått från att vara ett okänt fenomen till något som även svenska handlare, både på nätet och i fysiska butiker, använder för att pressa upp försäljningen inför jul.

Black Friday har numera utökats med Black Week, där handlarna kampanjar en hel vecka istället för bara en dag.

Trenden med Black Friday och Black Week har även intagit bilvärlden. Just nu lockas bilköpare med erbjudanden och löften om sänkta priser hos landets bilhandlare. I vissa fall erbjuder handlaren även tillbehör på köpet eller kanske lägre ränta på billånet.

Men i vissa fall är lockropen falska. Vi Bilägare kan i dag avslöja att flera bilannonser som finns ute på nätet med sänkta priser i själva verket inte är så bra som de ser ut.

Vi har inte hittat några auktoriserade bilhandlare som arbetar med så kallade ”jojopriser” på samma sätt som icke-auktoriserade bilsäljare.

Läs också: Bilhandlare fortsätter med fula knepet i annonserna

I vissa fall har handlarna en fullt rimlig förklaring till ”jojopriserna” – men inte alltid

Vi Bilägare har i över en veckas tid granskat priserna för samtliga begagnade bilar till salu hos handlare på Blocket – strax över 100 000 bilar. Vi har sedan jämfört de tidigare priserna med prislappen som står i annonsen just nu.

Ofta lockar handlaren med ett särskilt lågt ”Black Friday-pris”, men det stämmer inte alltid. I vissa fall är priset inte alls sänkt jämfört med tidigare. I andra fall är priset sänkt, men bara efter att det höjts strax innan Black Friday för att handlaren på så sätt ska kunna locka med en falsk rabatt. I vissa fall har handlarna en fullt rimlig förklaring till ”jojopriserna” – men inte alltid.

Vår granskning visar att bilköparna måste se upp. Bara för att handlaren säger att priset är sänkt eller lockar med särskilda erbjudanden behöver det inte stämma överens med verkligheten.

För de bilar som faktiskt fått priset sänkt inför Black Friday ligger snittrabatten på tio procent eller drygt 19 000 kr. Det kan alltså finnas fynd att göra.

Läs också: Bilhandlarna som hyllas av ägarna: ”Toppbetyg i nästan alla delmoment”

Det är olagligt att locka bilköpare med falska reapriser, enligt Konsumentverkets jurist Charlotte Söderlund.

Konsumentverket: ”Olagligt”

Att locka bilköpare med falska priser är olagligt, enligt Charlotte Söderlund, som är jurist på Konsumentverket.

”Man får inte lov att locka med låga priser om priserna inte faktiskt är lägre än ordinarie pris. För att få kalla det rea behöver näringsidkaren ha haft varorna i sitt utbud under en längre tid och priserna ska vara rejält nedsatta”, skriver hon i ett mejlsvar till Vi Bilägare. 

Det verkar inte finnas någon exakt definition av vad ”rejält nedsatt” är, men om vi utgår från att priset ska sänkas med åtminstone tio procent faller många av de reapriser som bilhandlarna lockar med under Black Week bort. Det är heller inte tillåtet att höja priset på en vara innan rean startar och sedan locka med rea på den. 

”Då är det ju inte ett ordinarie pris”, skriver Charlotte Söderlund.

Vad kan bilköpare göra som hittar ett ”falskt reapris”? 

”Om man misstänker att det förekommer reafusk vill vi att man anmäler det till oss på Konsumentverket. Anmälningarna är oerhört viktiga för oss för att kunna upptäcka sådant.”

Konsumentverket har en särskild grupp som arbetar med prismarknadsföring och som genom stickprovskontroller försöker bilda sig en uppfattning kring hur utbrett problemet kring reafusk är, särskilt under Black Friday. 

”Om några aktörer missköter sig kommer det att inledas tillsynsärenden mot bolagen”, skriver Charlotte Söderlund.

Läs andra delen av granskningen: Bilhandlarnas svar – ”ett misstag, inget fuffens”

Läs tredje delen av granskningen: ”De ständiga jojopriserna kan skrämma bort bilköpare”

Bästa tipsen för att undvika falska reapriser

• Var misstänksam om priset på bilen är sänkt – ofta stämmer det, men ibland har bilhandlaren höjt priset för att sedan sänka det igen.

• Om du är spekulant på en bil, försök ha is i magen och se hur priset utvecklar sig. Utbudet är stort just nu så om du inte är ute efter någon extremt specifik modell tar du inte någon stor risk att bli utan bil.

• Om du har ett registreringsnummer kan du få viss information om till vilket pris bilen annonserats för på sajten Car.info.

• Försök bilda dig en uppfattning om hur mycket bilar i den klass du är spekulant i brukar kosta. Om en bilmodell är uppenbart dyrare än alla andra utan anledning kan den vara på väg att ”rabatteras” ned till rätt pris inom kort.

• Om du upptäcker ett pris som är ett uppenbart falskt reapris, anmäl det till Konsumentverket.

Tipsa gärna Vi Bilägare om nyheter! Du kan vara anonym. Klicka här för att kontakta våra reportrar.

I korthet

• Bilhandlarna försöker locka köpare med lägre priser inför Black Friday.

• Men vissa av handlarna har i själva verket höjt priserna på bilarna strax innan kampanjen kördes igång, visar en unik granskning av priser för 100 000 begagnade bilar Vi Bilägare gjort.

• Att trixa med priserna och kalla det ”rea” är olagligt och som konsument kan du anmäla det till Konsumentverket.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.