Nästa artikel
Bilhandlare fortsätter med fula knepet i annonserna
Nyheter

Bilhandlare fortsätter med fula knepet i annonserna

Publicerad 18 september 2020
”Reservation för felskrivning” håller inte rent rättsligt.

Många bilhandlare försöker skriva sig fria från felskrivningar i annonser för nya och begagnade bilar. Det håller inte rent rättsligt, men det hindrar inte handlarna från att försöka ändå.

Riksförbundet M Sverige har granskat hur ofta texten ”reservation för felskrivning” förekommer i bilannonser på sajterna Blocket, Bytbil och Wayke. I snitt förekommer formuleringen i 34 procent av alla annonser.

Bilannonsen blir en del av avtalet vid en bilaffär och reservationen saknar därför helt betydelse, enligt M Sverige.

– Vi känner inte till någon annan bransch där företagen själva medger att innehållet i deras marknadsföring inte kan garanteras. Det borde rimligen strida mot marknadsföringslagen, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på M Sverige.

I ett fall hos ARN, Allmänna reklamationsnämnden, stod det i annonsen att bilen skulle ha adaptiv farthållare, men det saknades. Anmälaren lyckades få köpet hävt eftersom detta klassades som ett köprättsligt fel.

– Ett gott råd är att välja bort oseriösa bilhandlare som reserverat sig i sina annonser, särskilt nu när allt fler köper bil på distans, säger Carl-Erik Stjernvall.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#2 • 2020-09-18 11:37
Rikard

Mycket vanligt på äldre BMW, de hat farthållare med bromsfunktion, men som uppges som adaptiv.

#3 • 2020-09-18 11:52
N-iklas

Det finns också de som gör tvärt om, framställer bilen som mindre utrustad, tekniskt påkostad och tråkigare än vad den är, d.v.s. så gör de som säljer Opel, att man skulle överdriva PR snacket, där, är nog en obefintlig risk.
Reservationen för felskrivning där gäller att man "glömt" att räkna upp funktioner och egenskaper som i själva verket ingår.

#4 • 2020-09-18 13:52
Styggavargen

Inte visste jag det var så ointressant att sälja Opel bilar...eller kanske är det så att det finns inga kunder ändå, så det kvittar vad de skriver?

#5 • 2020-09-18 14:02
N-iklas

Mycket vanligt, de starka punkter som finns framhålls så gott som aldrig, vilket förstås inte ökar mängden intresserade kunder... man tror ju gärna på den informationen som lämnas, och förefaller den ointressant så...

#7 • Uppdaterat: 2020-09-21 11:08
Kanske

Skall man köpa begagnad bil så är en koll hos https://www.car.info/sv-se ett måste. Direkt framgår eventuellt fuffens eller bedrägeri.
Att köpa en bil för 20-30 000 och uppåt flera hundra tusen kronor utan att kolla är bara dumt. Notera även att vissa bilhandlare inte uppger registreringsnummer eller uppger falskt i annonsen just för att köparen inte skall kunna kontrollera innan personen kliver in i bilhallen.
Framgår inte registreringsnumret av annonsen skall man sätta den bilhandlaren på sin "svarta lista".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.