Nästa artikel
Nyheterna på bilsalongen i Paris
Direktrapport

Nyheterna på bilsalongen i Paris

Publicerad 28 september 2012 (uppdaterad 27 september 2021)
På bilsalongen syns tydliga trender. Koncepten är relativt få men produktionsklara bilar finns det gott om. Vi rapporterar direkt från Paris.

Marianne Sterner och Fredrik Diits Vikström befinner sig just nu på bilsalongen i Frankrikes huvudstad för att spana in bilnyheterna.

På årets mässa syns några tydliga trender. Spektakulära konceptbilar som i vanliga fall brukar känneteckna bilsalongerna saknas i hög grad i Paris, något som kan tyda på kärva tider i branschen. Däremot finns många produktionsklara nyheter som kommer att stå hos bilhandlarna inom bara några månader.

Vi kan också se genomgående trender hos tillverkarna när det gäller vilka biltyper man satsar på. Marianne Sterner uppdaterar oss om läget.

– Den största nyheten är nya Volkswagen Golf (läs direktrapport här) men i övrigt saknas de där riktigt revolutionerande nyheterna. Fransmännen har de absolut största montrarna men deras bilnyheter motsvarar inte riktigt vad montrarna utlovar.

Så vad har då fransmännen för nyheter?
– De flesta bilar är inte helt nya utan omgjorda versioner av redan existerande modeller. Till exempel hittar vi 20 stycken olika versioner av Renault Clio i Renaults monter.

– När det gäller Citroën stannar deras nyheter förutom någon prototyp vid en Citroën DS3 med uppfällbart tygtak.

– Peugeot har åtta världspremiärer, men ingen man direkt hajar till på. Det handlar om sportversioner av nya modeller så som 208 GTI och en specialvariant av Peugeot RCZ med 260 hk. Men sedan har Peugeot också presenterat konceptbilen 2008, som är en liten suv, och just den modellen representerar en tydlig trend här på salongen.

Vad är det för trend?
– En hel del tillverkare visar upp nya suvar i kompaktformat, Audis koncept Crosslane inte minst.

Ser ni några fler genomgående trender?
– Ja, det talas inte längre så mycket om någon revolutionernade förbrukning och eller eldrift som det brukar göra, utan sådant har blivit vardagsmat nu för tiden. I stället ser vi sportigare och lyxigare superbilar som McLarens nya P1. Och både Porsche samt Mercedes visar upp bilar med vad som kallas för Shooting Brake-karosser. Alltså lyxkombis med låga taklinjer.

Läs mer om Parissalongen i Vi Bilägare 14/2012. Tidningen utkommer i butik den 17 oktober och kommer till prenumeranter från den 9 oktober.

Diskutera: Vad tycker du om nyheterna på Parissalongen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-09-29 01:16
Hanzzon

När kommer andra märken med riktiga hybrider för vettiga priser, borde tex Golf inte finnas som detta för Svensson snart?

#2 • Uppdaterat: 2012-09-29 11:00
saabnisse

Golf som hybrid och som elbil lär vara på gång inom något år, men personligen är jag mer intresserad om den kommer för gasdrift.

#3 • Uppdaterat: 2012-09-29 11:37
saabnisse

Men den intressantaste bilen är väl ändå Mitshubishi Outlander PHEV.
Klart intressantare än Volvos alltför dyra lågbygge laddhybrid V60.

#4 • Uppdaterat: 2012-09-30 10:28
SAABnia

Det riktigt intressanta blir väl att se om priserna kan sänkas på de nya laddhybriderna. Mycket troligt kommer den nya Mitsubishin att kunna konkurera med Volvon vad gäller priset, sen ska den ju testas också, framför allt när det gäller rosten.
Ännu så länge har vi bara sett testen av Opel Ampera, och det ser lovande ut eftersom man vet att andra tillverkare kommer att göra det där bättre.
Efter SAAB-affären har jag inget förtroende för GM. Försvinner Opel så är en Ampera inte mycket att ha, då väljer jag hellre en gammal SAAB 9.3, då vet man vad man har.
Annars kan jag rekommendera en titt på Mercedes nya A-modell. Riktigt trevlig och hyfsade priser.

#5 • Uppdaterat: 2012-09-30 12:16
Hanzzon

Gas är tyvärr inte det minsta intressant i dagsläget för mig som bor mitt i Sverige då det är minst 10-13 mil till närmaste tankställe om det nu inte är slut på den gasen då det blir ännu längre bara för att tanka och det är knappast realistiskt.

#6 • Uppdaterat: 2012-09-30 12:57
saabnisse

Där förstår jag dig Hanzzon, gasen har ju enbart fått spridning i de civiliserade delarna av Sverige.
För oss som bor i obygden gäller tyvärr andra drivmedel.
Kanske gengas från egenproducerade huggna träkubbar?

Men det hindrar ju inte att man kan tycka att det är trevligt om även Golf kommer för gasdrift, VW har ju god erfarenhet från Passat.

#7 • Uppdaterat: 2012-12-07 17:54
MichaelTow

Jag gillar den lilla SUV men gärna i en annan färg :-)
Jag tror att det kommer att bli en lyckad satsning, Peugeot har lyckats bra med 3008 och 4008 (se: http://www.carbuyer.co.uk/reviews/peugeot/3008/hatchback/review) men de behöver även en tuffare model som kan vända sig till en yngre klientel (Audi har Q3/Q5/Q7, BMW minst lika många modeller). Kör på Peugeot!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.