Nästa artikel
Nya långtestbilar 2023: Här är förarnas förväntningar
Långtest

Nya långtestbilar 2023: Här är förarnas förväntningar

Publicerad 8 januari 2023

Vi Bilägare har presenterat fem nya långtestbilar som ska granskas och testas under 2023. Du kan läsa mer om dem här. Men vilka förväntningar har redaktionen och långtestförarna på de nya bilarna?

Skoda Fabia har alltid presterat bra i våra tester, men med prishöjningen ökar också förväntningarna. Mazda har ryckt upp sig på kvalitetssidan, men frågan är hur den kommer att klara tidens tand och ett hårt liv i stallet. Mercedes T-klass är ett oskrivet kort, kan blir hur bra som helst eller ett magplask. Av Kia Niro och Toyota Corolla Cross förväntar jag mig två tystlåtna, trogna allkonstnärer, vilket är gott nog i de allra flesta fallen.   

Niklas Carle

Kia Niro EV bör fixa vardagen enkelt, men långresans laddstopp lär kännas långa. Mazda CX-60 ska på papperet vara ”den perfekta dragbilen”, vi får se ... Genompraktiska Mercedes T-klass blir sannolikt långtestets kelgris. Skoda Fabia väcker inte samma känslor men en homogen bilupplevelse brukar vinna i längden. I min bok är det lagom rymliga, lagom snabba, lagom dyra och lagom tuffa Toyota Corolla Cross som är den verkliga lågoddsaren att bli ”Årets långtestare 2023”. Om ett drygt år har vi svaret. 

Anders Helgesson

Mazdas förarmiljö är en favorit och med el- och fyrhjulsdrift plus ett trevligt yttre borde CX-60 bli svårslagen. När Barbafamiljen används som mall för dagens elsuvar är Kia Niro befriande fyrkantig. Hoppas även på mindre digitalt krimskrams (MG-sjuka) från Kias håll. Prispressarna Skoda Fabia och Toyota Corolla Cross bör klara året på ren rutin, vilket Renault Kangoo, förlåt Mercedes T-klass, saknar helt. Kan en kostymklädd varubil bjuda på en svängom utan alltför många kompromisser?

Klas Skarin

Svenska politiker har varit ovanligt klåfingriga och svenska konsumenter har tvingats parera det ena lappkastet efter det andra. Därför blir det intressant att utvärdera alla fem typer av drivlinor – bensin, diesel, hybrid, laddhybrid och el. Utan bonus tror jag att långteståret tillhör Toyotas snåla hybridsystem som vinnare i längden. Utmanar gör folkliga elbilen Kia Niro EV och überpraktiska Mercedes T-Klass. Äntligen kör vi en riktig ”minibuss” med fokus på rymd.

Nils Svärd

Klarar lilla bussiga Mercedes T-klass att leverera både komfort och praktisk användbarhet? Vi Bilägare har alltid gillat Skoda Fabia så det var en chock när den senaste versionen inte vann sitt första test. Vinner den kanske i längden? Första eldrivna Kia Niro blev storsäljare, kan efterföljaren axla manteln? Klarar Mazda CX-60 att samtidigt vara dundersuv och klimatkramare? Toyota Corolla Cross är en suv av helt annat slag. Jag förväntar mig att den ger ett tryggt, billigt, bullrigt och totalt händelselöst långtestår!  

Tommy Wahlström


Läs mer om de nya långtestbilarna här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 11 januari 2023 Hmm, Renault Arkana som…
  • 10 januari 2023 Pi skrev: Vilket inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.