Nästa artikel
Kia Niro EV imponerar med lång räckvidd i vintertest
Nyheter

Kia Niro EV imponerar med lång räckvidd i vintertest

Publicerad 2023-01-19 17:27 (uppdaterad 2023-01-19 17:52)
Hela vägen till fjällen – med bara ett laddstopp.

Vi Bilägares stora vintertest är i full gång. Testresan med våra fem nya långtestbilar gick traditionsenligt till Funäsdalen, där de under fyra dagar ska utsättas bistra vinterförhållanden.

–  Vi vill ha kyla och mycket snö så vi ser hur bilarna hanterar svensk vinter. Stora delar av Sverige har mycket mer snö än Stockholm, säger Vi Bilägares reporter Klas Skarin.

Årets långteststall består av fem väldigt olika bilar: Mercedes T-klass, Skoda Fabia, Mazda CX-60 PHEV, Toyota Corolla Cross och elbilen Kia Niro EV.
– Det är allt från en kostymklädd varubil till en stor och lyxig suv, säger Klas.

Till skillnad från tidigare år, då vi överraskats av både tvåhjulsdriven backväxel i MG Marvel och trögstartad etanolmotor i Subaru Outback, har alla bilar i år presterat bra i det kalla vädret.

– Det var en tuff rivstart för alla fem bilar, men de har klarat sig bra. Alla fungerar som de ska och har bra värme, säger Klas.

Årets stora överraskning är den långa räckvidden i elbilen Kia Niro. Trots ordentligt vinterväder räckte det med ett laddstopp längs den 55 mil långa resan till Funäsdalen.
– Det är den första elbilen vi haft i långteststallet som klarar det, säger Klas.

Låg förbrukning är lite av ett tema för året. Den snåla dieselmotorn i Mercedes T-klass ger bilen en räckvidd på hela 115 mil. Till och med den stora och tunga Mazda XC-60 klarar sig på under 0,6 liter milen.

Testresan har dock inte varit helt utan missöden. Lite för hög fart i en vänstersväng resulterade i att biltestarveteranen Calle Carlquist halkade ned i ett krondike med Mazdan. Trots både snöskottning och en fyrhjulsdriven dragbil lyckades testlaget inte få upp bilen ur diket själva.

– Den fick bärgas senare på kvällen, utan skråmor som tur var. Snön var mjuk, säger Klas.

Efter resan ska testlaget sammanställa sina intryck i årets vintertest, som du kan läsa i tidningen och här på sajten inom kort.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (41)

  • 2023-01-22 13:35 Raphael skrev: AL hävdar…
  • 2023-01-22 12:01 Ingen torde stå i valet och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.