Nästa artikel
Fyrhjulsdriven – med förbehåll
Biltester

Fyrhjulsdriven – med förbehåll

Publicerad 19 mars 2016 (uppdaterad 28 april 2021)
Startförsök i brant fjällbacke. För att få rätt drivning på alla hjul gäller det att ha kopplat ur antispinnsystemet, tvärt om vad man kanske tror.
När vi testade fyrhjulsdriften i Mitsubishi Outlander PHEV i höstas fungerade den inte. Nu får den en ny chans och klarar sig lite bättre.

Flera läsare och ägare till Mitsubishi Outlander PHEV, laddhybridversionen, har hört av sig efter Vi Bilägares test av bilen i nummer 16/2015. Under testet visade det sig att fyrhjulsdriften – ett av bilens försäljningsargument – inte fungerade som förväntat. 

Testet genomfördes när det var barmark ute. Med hjälp av våra specialkonstruerade rullar, placerade under hjulen när bilen stod i en lutning, simulerades halt väglag för att se hur drivkraften kunde förflyttas från hjul utan fäste till hjul med fäste. Dessa rullar har vi använt i tester av åtskilliga fyrhjulsdrivna bilar, varav somliga klarat utmaningen utan problem, andra med tvekan eller inte alls.

Vi placerar alltid rullarna på tre sätt: Under bägge framhjulen, då kraften ska föras över till bakhjulen och driva bilen. Under ena sidans hjulpar, alltså fram och bak, då kraften ska fördelas till andra sidans hjulpar. Slutligen placering korsvis, under ett framhjul och under motstående sidas bakhjul.

I Outlander PHEV upptäckte vi ingen som helst drivkraftförflyttning oavsett rullarnas placering. Bilen förblev stående med spinnande hjul.

Knappast vad vi hade förväntat oss, inte minst i skenet av hur bilen marknadsförs med den kända äventyrsresenären Renate Chlumska och bilen tillsammans i en miljö till vilken man ska förstå att det krävts fyrhjulsdrift för att ta sig.

Mitsubishi Motors Sverige ville göra nya tester med vår utrustning. Det fick man givetvis men avböjde vår medverkan. Tillverkaren i Japan skulle också komma med en förklaring.

Från Anders Erngren, produktchef vid Mitsubishi Motors Sverige, fick vi testresultaten: Bilen kopplade in fyrhjulsdriften i de olika situationerna – efter rejält gaspådrag och när antispinn- och antisladdsystemet var urkopplat.

Vi har gjort om testförfarandet på naturligt hala underlag: snöpackad vägbana, snöbelagd vägbana med viss is under, snö på gräs-/terrängunderlag och snö på grusväg. Helhetsresultatet kan sammanfattas så här: 

Outlander PHEV kan vara fyrhjulsdriven – men med förbehåll. Det förklaras delvis med att systemet är annorlunda än på andra bilar.

Test på ”blandat halt” och brant underlag med antispinn ikopplat. Resultat: enbart framhjulen drev, inte alla fyra hjul.    Foto: Calle Carlquist

Bilen har tre motorer: en bensinmotor på 121 hk, en elmotor fram på 82 hk och en elmotor bak på 82 hk. Bensinmotorns maximala vrid-moment är 190 Nm, den främre elmotorns 137 Nm och den bakre elmotorns 195 Nm. Systemeffekten är 203 hk.

Någon mekanisk koppling mellan främre och bakre drivhjul finns inte, all kraftfördelning mellan axlarna styrs elektroniskt. Systemet är programmerat för att bilen inte ska sladda vid gaspådrag i exempelvis kurvor, hellre då att den understyr. Enligt Mitsubishi ska man främst förstå fyrhjulsdriften som ett körstabiliserande system, inte för ökad framkomlighet. Programmeringen medför att vridmomentet i den bakre elmotorn begränsas vid fullt gaspådrag om inte anti-spinn- och antisladdsystemet är urkopplat. Det är detta som gör att framhjulen fortsätter spinna vid start i backe, i våra nya tester även på underlag som är hala på riktigt. 

Vi körde Outlander i Funäsdalen i en snö- och isbelagd backe på allmän väg och hade mycket stora svårigheter att komma hela vägen upp. Att starta i backen och sedan komma i väg var närmast omöjlig. Samtidigt hade vi med oss vår nya långtest-Subaru, också fyrhjulsdriven. Den kom upp utan problem. 

Framkomligheten i Outlander PHEV kan dock förbättras. Med en knapp kan man koppla samman drivningen på fram- och bakvagnens hjul, en elektronisk ”diffspärr”. Detta gjorde vi även vid våra barmarkstester. Urkopplingen sker efter par sekunder och bekräftas av en lampa på instrumentpanelen. Återaktiveringen sker med nytt knapptryck och lampan slocknar direkt – men själva kopplingen sker inte förrän bilen rör sig i 10,8 km/tim eller över. Detta finns inte omnämnt i bilens instruktionsbok och vi kände heller inte till det fördröjda ingreppet vid vårt första test – det var först sedan produktchefen Anders Erngren muntligt meddelat oss förbehållet.

Det finns däremot i instruktionsboken en passage om hur man ska koppla ur antisladd-/antispinnsystemet för att ta sig ur en besvärlig situation och ”gunga loss” bilen om den fastnat. Efter en sådan urkoppling får den bakre elmotorn mer kraft och chansen till framkomlighet ökar. Att detta fungerar har Mitsubishi visat Vi Bilägare, både med hjälp av egna nytagna filmer och med prov utfört med bil på verkstadslyft. 

Vi Bilägares uppfattning är trots detta att Outlander PHEV knappast har den framkomlighetsförmåga man ska förvänta sig av en fyrhjulsdriven bil och som många Outlander PHEV-förare säkert tror sig ha i sin bil. Det gäller att planera sin körning och veta hur man ska ställa in bilen för att ta sig ”sista biten till fjällstugan”.

Instruktionsbokens utläggning om fyrhjulsdriften är dessutom ytterst försiktig:

”Den unika fyrhjulsdriften gör dock att du då och då kan köra på grusvägar, till campingplatser, picknickställen och liknande platser.” En brasklapp bifogas också: ”Det är särskilt viktigt att notera att fyrhjulsdriften eventuellt inte ger tillräcklig backtagningsförmåga. (…) Du bör därför undvika att köra på brant sluttande underlag.”

Det kan knappast vara vad den som köper en fyrhjulsdriven bil förväntar sig från tillverkaren?

Sammanfattning: Det finns fyrhjulsdrift i Outlander PHEV men att utnyttja den fullt ut kräver planering och vetskap som ägaren inte helt kan läsa sig till i instruktionsboken. Att enbart förlita sig på att bilens automatik sköter drivningen räcker inte.

Diskutera: Vad tycker du om Mitsubishis fyrhjulsdrift?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-03-19 10:17
saabnisse

Naturligtvis ska det framgå av instruktionsboken hur systemet fungerar och hur det ska hanteras.
Nu spelar det ju i praktiken ingen roll eftersom instruktionsboken är den minst lästa skrift som framställts!

#2 • 2016-03-19 10:41
LeifV

Varför är hela bilbranschen ett enda stort fusk? Det är helt OK med mig att Mitsubishi har någon slags förstärkt framdrift, men att kalla det för 4-hjulsdrift, 4wd. awd eller annat dekaltrim är inget annat än fusk och ljug.

"Köra på grusvägar till campingplatser..." -låter ju helt fantastiskt, inte minst för våra starkaste äventyrare som Klumska. Äntligen kan hon bryta sig ut ur sin söndercurlade bubbla och med uppbådande av ett rent fantastiskt mod köra en liten bit in i skogen på en välanlagd grusväg (som inte får svänga eller luta alltför hårt). Hehe, det går verkligen framåt för mänskligheten.

Själv minns jag mina första bilar som avsevärt vassare i terrängen än vad den fuskhjulsdrivna Outlandern mäktar med. En gammal 142:a tog mig en bra bit in i skogar utan anlagda vägar, folkabubblan var ännu lite bättre...

#3 • 2016-03-19 10:46
Hackenbush

Varför vill alla plötsligt in köra i skogarna?

#4 • 2016-03-19 11:13
Hackenbush

LeifV, människor är lätta att påverka. Tjata reklam tillräckligt många gånger och folk tar det till sig.

#5 • 2016-03-19 11:21
LeifV

@ Hackenbusch #4... -det är inte det som saken gäller. Dagens bilköpare är enbart intresserade av att visa upp en falsk fasad (läs "dekaltrim"). Det behöver inte finnas någon funktion alls bakom, utan det viktiga är att man köper sig en image. Personen som vill ge intryck av att denne är en sportig äventyrare köper sig då en dekaltrimmad fasad som ger sken av att denne är sådan, vilket naturligtvis inte stämmer alls.

Intressant är att bilindustrin lyckas tjäna så mycket pengar på vissa människors stora behov, när sådana här saker gör jobbet för en spottstyver:
http://www.jula.se/catalog/bil-och-garage/biltillbehor/exterior-bilstyling/bildekorationer/kromdekal-619078/

ps. hade man sett fröken Klumska i en Lada Niva hade jag nog fått en lite annorlunda syn på henne jämfört med nu när hennes "äventyr" inskränker sig till att, med en väl anpassad (dekaltrimmad) Mitsubishi, våga ta första steget utanför asfalten och ge sig in på (håll i dig nu) något så äventyrligt som "snäll grusväg".

#6 • 2016-03-19 11:58
Henrik-Andersson

Än en gång är det en kamp mellan teknikerna på företaget och reklamavdelningen/försäljningsavdelningen

Den ena parten VET att de inte når upp till reklamens löften. Den andra parten LJUGER om hur förträfflig olika egenskaper är, då de vet att deras bil förmodligen bara kommer att köras upp på en trottoarkant som mest. Och kanske användas en vecka om året till fjällen (men då alla bilar ska kunna ta sig till fjällen, så är INTE fyrhjulsdrift a´la Landcruiser ett måste för att ta sig dit).

Honda CR-V är ett annat exempel på en bil som har fyrhjulsdrift........på pappret.

#7 • 2016-03-19 17:05
Optimus

Kan inte säga annat än att det är riktigt dålig stil av Mitsubishi. Det kanske är en tillräckligt bra bil för övrigt som Mitsubishi skulle kunna lyfta fram, tänker då på PHEV. Varför satsa på reklam som ger en felaktigt bild av produkten, det förstår i alla fall inte jag. Det kommer ju att komma fram i ljuset så småningom, som det nu har gjort. Då får det en negativ rekyl istället, övergår mitt förstånd.

#8 • 2016-03-19 18:40
Raywave

Det är för mig helt obegripligt varför det fungerar så dåligt!? Det torde ju vara mycket enklare arr fördela kraften när det primärt är elmotorer som driver både fram och bak. Dålig programmering?! Måste ju gå att åtgärda. Annars är ju AWD beteckningen bluff!!

#9 • 2016-03-19 18:49
Styggavargen

Bilen är för tung. Varför måste man upp i pisten eller upp på en topp någonstans?. Det är barmark på vägarna i sälen nu, behövs ingen fyrhjulsdrift.

#a • 2016-03-19 19:05
ksoderlund

Bra exempel på dåligt awd-system.
https://m.youtube.com/watch?v=uxhdFGmbk8k

Outlander phev

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.